ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Braziliaans echtpaar plantte 2,7 miljoen bomen

Sebastião Salgado en zijn vrouw Lélia transformeerden een kaalgekapt stuk land naar een walhalla voor honderden planten- en dierensoorten.
door Tsenne Kikke - maandag 31 januari 2022 18:46

De natuur in Brazilië heeft het zwaar te verduren. Afgelopen zomer was de ontbossing er op het hoogste niveau sinds 2006, mede dankzij het regering-Bolsonaro, die weinig zin heeft om de klimaat- en biodiversiteitcrisis aan te pakken. Sinds het aantreden van Bolsonaro in 2019 is al een stuk regenwoud groter dan België verdwenen.

Ook het Atlantische woud dat zich uitstrekt langs de Braziliaanse kust heeft te maken met ontbossing. Maar gelukkig wonen hier ook Sebastião Salgado en zijn vrouw Lélia Deluiz Wanick Salgado. In twee decennia plantten zij ruim 2,7 miljoen bomen, en herstelden zo hun kaalgekapte familieland in volle glorie.

Gesloopte natuur weer tot leven wekken

Toen de gevierde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado in 1994 de boerderij van zijn familie Fazenda Bulcão overnam, stond er bijna geen boom meer overeind op het omringende land. De wilde dieren waren verdwenen en waterbronnen lagen droog. Het tropische paradijs waar hij als kind rondrende was met de grond gelijkgemaakt en had plaatsgemaakt voor een veehouderij. Sebastião was kapot van wat hij aantrof. Hij kwam net terug uit Rwanda waar hij de vreselijke opdracht had om de genocide te verslaan.

Sebastião’s vrouw Lélia kwam hierop met het briljante idee om het bos weer aan te planten en zo de gesloopte natuur te herstellen. Het echtpaar startte een zoektocht naar partners en financiering voor hun ambitieuze plan. Ze ontvingen donaties van verschillende bedrijven en particulieren in Brazilië en de Verenigde Staten. Het Braziliaanse fonds voor biodiversiteit, 'Funbio', legde vervolgens voor elke opgehaalde dollar een tweede dollar in.

Vier jaar later, in april 1998, was het zover: Sebastião en Lélia richtten stichting 'Instituto Terra' op. Ze lieten het land erkennen als natuurerfgoedreservaat en begonnen hun monsterproject om 2,7 miljoen bomen te planten.

Twee decennia bomen planten

Twintig jaar lang, van 1999 tot 2019, stond de maand december in het teken van het planten van bomen. Dit deed het team van Instituto Terra niet alleen, maar samen met leerlingen van nabijgelegen scholen. Op deze manier brachten ze niet alleen het bos en haar inwoners terug, maar leerden de lokale gemeenschap ook over natuurherstel.

Bij het aanplanten gebruikten Sebastião en Lélia uitsluitend inheemse boom- en plantensoorten. Want, zo zei Sebastião in 2015 tegen 'The Guardian': "Als je bomen plant die niet thuishoren in het gebied, komen de dieren niet terug en blijft het bos stil."

Voor de eerste aanplant kocht het echtpaar nog zaailingen in, maar met dank aan subsidies en donaties kon Instituto Terra al snel een eigen kwekerij starten. Inmiddels produceert de kwekerij 400.000 zaailingen per jaar, die niet alleen op Fazenda Bulcao de grond in gaan, maar ook bij andere projecten in de regio.

Terugkeer van bedreigde soorten

Nu, 23 jaar nadat Sebastião en Lélia hun ambitieuze project startten, is Fazenda Bulcão een groen paradijs waar het bruist van het leven. In totaal zijn er 172 vogelsoorten en 33 soorten zoogdieren gespot in het reservaat, waaronder bedreigde dieren zoals Amazonepapegaaien, de zwartkopspringaap, de ocelot en andere katachtigen. De natuurlijke waterbronnen die waren drooggevallen zitten weer vol vis, bodemerosie is een halt toegeroepen en het gebied telt bijna 300 verschillende plantensoorten. Het bos uit de jeugd van Sebastião was terug!

Helden van de natuur

Daarmee is het avontuur van Sebastião en Lélia nog niet afgelopen. Terwijl de zaailingen op Fazenda Bulcão uitgroeiden tot volwassen bomen, groeide 'Instituto Terra' uit tot een volwaardige natuurorganisatie. Het organiseert talloze programma’s en projecten, bijvoorbeeld: educatieve projecten voor scholen, boeren en politiek leiders. Ook richtte het echtpaar een genenbank op, zodat bedreigde inheemse planten, bomen en bloemen niet verloren gaan, en doet het instituut aan wetenschappelijk onderzoek. Zo herstellen Sebastiao en Lélia niet alleen hun eigen land, maar zorgen ze voor de bescherming van natuur in de hele regio. Knap, hé! :-)

Bron: Instituto Terra & Voor de Wereld van Morgen

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht