ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: Hoe de spion voor onze veiligheidsdiensten het brein achter aanslagen werd

Hij was het brein achter de aanslagen in Brussel en Parijs.
door Tsenne Kikke - donderdag 2 september 2021 19:12

Hij zou onze veiligheidsdiensten inlichtingen bezorgen over geradicaliseerde islamisten in Brussel. Maar Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel, profiteerde juist van de gunsten die hem daarvoor gegeven werden, om naar Syrië te trekken en van daaruit de moordende aanslagen aan te sturen waarbij 165 doden vielen.

Dit onthutsende verhaal wordt door onderzoeksjournalist Christophe Lamfalussy en CDH-kamerlid Georges Dallemagne, ooit lid van de kamercommissie terreurbestrijding, beschreven in hun boek 'Le clandestin de Daech' ('De geheim agent van IS'), precies een week voor de start van het proces over de aanslagen in Parijs, waar Atar bij verstek met 19 andere beschuldigden terecht zal staan.

(Tussen haakjes: naar het schijnt is hij reeds overleden.)

Hoe het zover is kunnen komen, leest als een politieroman. Niets liet uitschijnen dat de schuchtere jongen uit Laken ooit de weg van terreur zou inslaan. Niets? Misschien wat kort door de bocht, volgens de auteurs. De videotheek op het gelijkvloers van het huis van de Atars werd uitgebaat door een man die later veroordeeld werd voor terrorisme. In 2001 trok Atar naar Syrië in gezelschap van de radicale sjeik Bassam Ayachi. Toen hij in december 2003 als 19-jarige naar de Syrische hoofdstad Damascus trok om Arabisch te leren, koos Oussama Atar uitgerekend voor een instituut dat Europese jongeren klaarstoomde voor de “heilige oorlog” in Afghanistan en Irak.

Dienst, wederdienst

Toch bleef de jonge Oussama Atar al die tijd onder de radar van onze veiligheidsdiensten. Tot die diensten van de Amerikaanse collega’s vernamen dat Atar in februari 2005 was aangehouden op de grens tussen Syrië en Irak. In juli 2006 zochten twee leden van de staatsveiligheid Atar op in zijn Iraakse cel. Na hun gesprek meenden de inspecteurs dat de jongeman potentieel als mol kon dienen om hen inlichtingen te bezorgen over jihadistische kringen in Brussel. Indien zij hem uit de hel van de Iraakse gevangenis zouden helpen en weer thuis brengen, was hij ze die wederdienst toch verschuldigd, meenden zij.

Atar greep zijn kans. Om zijn zaak te versnellen liet hij het thuisfront geloven dat zijn darmproblemen te wijten waren aan nierkanker. De familie zette alle zeilen bij om de 'doodzieke' Oussama zo snel mogelijk terug naar België te halen. En dat lukte: in 2012 werd hij door Irak naar België uitgewezen.

Toch paspoort gekregen

Maar intussen was het kwaad geschied. In de Iraakse gevangenis had Oussama Atar kennis gemaakt met de toekomstige oprichters van IS en was hij overtuigd van hun gelijk. In België bezocht hij zijn neven Ibrahim en Khalid El Bakraoui in de gevangenis. Hij radicaliseerde de veroordeelde overvallers tot de IS-strijders die zich op 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel opbliezen.

Atar was op dat ogenblik echter al opnieuw het land uit. Wat nooit had mogen gebeuren. Atar, die niveau 3 kreeg op de OCAD-lijst van gevaarlijke personen, mocht geen paspoort meer krijgen, maar vroeg en kreeg dat in 2013 toch. Hij zette koers naar Tunesië, vervolgens naar Turkije en belandde uiteindelijk opnieuw in Syrië. Wie zorgde ervoor dat hij dat paspoort toch kon bemachtigen? Hebben overheidsdiensten om een of andere reden deze flater van formaat begaan? Konden de aanslagen voorkomen worden indien Atar België niet had kunnen verlaten?

In hun boek menen Dallemagne en Lamfalussy alvast dat de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen recht hebben om de antwoorden op die vragen te kennen.

“Uiteraard willen wij de waarheid kennen, hoe die ook moge klinken”, reageerde Philippe Vansteenkiste van slachtoffervereniging V-Europe. “Maar wij willen daarbij uitgaan van feiten en geen nieuwe frustraties creëren door veronderstellingen zonder meer voor waar aan te nemen.”

'Le clandestin de Daech', Georges Dallemagne en Christophe Lamfalussy, uitgeverij Kennes, 208 blz.

Bron: GVA

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht