ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eerste grote cocaïnewasserij ontmanteld: hoe gaan die drugscriminelen tewerk?

“Kan coke ergens in, dan kan het er ook weer uit”
door Tsenne Kikke - maandag 29 maart 2021 18:08

Hoe inventief zijn drugscriminelen?

Eergisteren ontmantelde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in Arendonk de eerste grote Belgische cocaïnewasserij. Daar scheidden ze cocaïne van producten waarmee die vermengd is. Bijvoorbeeld: drugs verwerkt in piepschuimen bekers, satésaus, chocolade, vruchtensap, en zo meer. Werken via een cocaïnewasserij is een vorm van cocaïnesmokkel die in Nederland al jarenlang relatief veel voorkomt, maar in België is het vrij uitzonderlijk.  

In die loods werd cocaïne uitgewassen uit textiel en ter plaatse opnieuw tot blokken geperst. Je moet maar op het idee komen, nietwaar!? Hoe gaan die drugscriminelen te werk, en waarom smokkelen ze cocaïne op deze manier?

Drugscriminelen kunnen cocaïne smokkelen via kleding of andere stoffen, zoals plastic, vertelde toxicoloog Jan Tytgat. "Zo dompelen ze een T-shirt of jeansbroek onder in een waterige oplossing met cocaïne­concentraat. Het zet zich vast in het kledingstuk. Aan de kleren zelf merk je geen verschil, want het is niet zichtbaar en het zorgt maar voor 15 procent extra gewicht. Bij een simpele drugscontrole is er zogezegd niets aan de hand."

Om de cocaïne weer uit het textiel te halen, kom je bij een cocaïnewasserij terecht. "Daar worden de kledingstukken gewassen in een lichtzure oplossing. Dat veroorzaakt een chemische reactie waardoor de cocaïne kristalliseert en weer vrijkomt."

"Met 1 jeansbroek zou je ongeveer 100 gram cocaïne of 240 dosissen kunnen vervoeren," zei Tytgat.

Volgens Charlotte Colman, professor criminologie aan de UGent, gebruiken drugscriminelen deze manier vooral om detectie te verkleinen. "Criminelen zoeken altijd naar andere manieren om drugs het land binnen te smokkelen. De haven van Antwerpen is de grootste poort voor cocaïne, maar de perceptie kan leven dat de haven nu sterker in de gaten gehouden wordt. Drugs smokkelen via een cocaïnewasserij is een ideaal alternatief omdat de drugs veel moeilijker te detecteren zijn," vertelde ze.

Maar het is niet omdat er nu ook cocaïnewasserijen opduiken in België dat de drugs ook hier blijven. "België is een ideaal doorvoerland door haar ligging en infrastructuur met zeehavens en luchthavens, maar het grootste aandeel wordt naar Nederland vervoerd om van daaruit verder verdeeld te worden over Europa."

De loods in Arendonk was in verschillende compartimenten onderverdeeld om de cocaïne, die verwerkt is in textiel, er weer uit te halen en in blokken te persen. Er werd ook 51 kilogram cocaïne onderschept. Op de locatie en in de eerste uren na het onderzoek werden 11 mensen gearresteerd. Ze zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout voor inbreuken op de drugswetgeving in vereniging en criminele organisatie.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht