ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: Op weg naar een bezield leven - John O'Donohue

Ondertitel: 'Leven vanuit bezieling en verwondering'.
door Tsenne Kikke - woensdag 15 december 2021 2:59

John O'Donohue was een Ierse dichter, auteur, priester en Hegeliaans filosoof. Hij sprak Iers als moedertaal en publiceerde een 16-tal boeken. Hij werd gezien als een expert op het gebied van Keltische spiritualiteit. Zijn aandacht ging vooral uit naar de vraag hoe we meer vanuit bezieling en verwondering ons leven kunnen beleven. Dit komt sterk tot uiting in dit boek, waarin de oude Keltische wijsheid van onschatbare waarde blijkt te zijn, zowel bij grote maar ook bij alledaagse gebeurtenissen. Te denken valt aan trouwen, een kind of een nieuwe baan krijgen, een naaste verliezen, of met pensioen gaan.

'Op weg naar een bezield leven' gaat over acht thema’s, zoals: beginnen, verlangen, thuiskomen, voelen en zegenen. John O’Donohue’s meditatieve, poëtische teksten troosten en bemoedigen ons op onze reis door het leven.

De inhoud van dit boek is een mengeling proza en poëzie vol tijdloze wijsheid, dat ons helpt om te gaan met veranderingen en het onbekende. De Engelstalige titel van 'Op weg naar een bezield leven' is: 'To Bless the Space Between Us: A Book of Blessings'.

Toen John O'Donohue zijn boek 'Om de ruimte tussen ons te zegenen' noemde, was het zeker niet zijn bedoeling om na te denken over de ruimte die tussen mensen ontstaat in een tijd van sociale afstandelijkheid.

Toch zijn we hier, gescheiden door tijd, door ruimte, door mondmaskers, door ideologie, door angst, door verlies, door het ene obstakel na het andere, waardoor dit misschien wel een heel passend boek is voor zo'n tumultueuze tijd.

O'Donohue stelde dat onze cultuur vaak "achtervolgd en verloren" is en dat wat wij als vooruitgang beschouwen "een groot deel van het menselijk weefsel en weefsel heeft weggesneden dat ons in gemeenschap met elkaar hield. We zijn uit de saamhorigheid gevallen. Bijgevolg hebben we, wanneer we voor cruciale drempels in ons leven staan, geen rituelen om ons te beschermen, aan te moedigen en te begeleiden bij het oversteken naar het onbekende. Voor zulke oversteken moeten we nieuwe woorden vinden."

Die nieuwe woorden, suggereerde hij, kunnen gevonden worden in 'blessings', in zegeningen. O'Donohue biedt een verzameling interreligieuze zegeningen voor zeven ritmes van de menselijke reis, namelijk: begin, verlangens, drempels, thuiskomsten, toestanden van het hart, roepingen - en, voorbij het einde.

John O'Donohue (1 januari 1956 - 4 januari 2008) stierf op een tamelijk jonge leeftijd. Slechts twee dagen na zijn 52e verjaardag en twee maanden na de publicatie van zijn laatste complete werk, 'Benedictus: A Book of Blessings', overleed hij plotseling in zijn slaap op 4 januari 2008 terwijl hij op vakantie was in de buurt van Avignon, Frankrijk.

Volgens mij voervoelde hij een vroegtijdige dood. Ik maakte dat uit door een tekst te lezen, die met de volgende woorden begint:

- Kort geleden vroeg iemand aan me: "Je bent zo gejaagd... hoe komt dat?"

- Waarop ik zei: "Dat kan ik je precies zeggen; ik heb het gevoel dat de tijd me als fijn zand door de vingers glipt. En ik kan niets doen om dat proces af te remmen."

Verder lezen? Of het boek via Bol.com aankopen? Klik op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht