ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bejaarde orthodoxe priester hekelde paus Franciscus tijdens bezoek Griekenland

Tussen vele kerkgemeenschappen zijn er nog vele kloven…
door Tsenne Kikke - maandag 6 december 2021 19:09

Paus Franciscus was zaterdag in het Griekse Athene aangekomen voor een driedaags bezoek dat de banden tussen de Rooms-katholieke kerk en de Oosters-Orthodoxe kerk moest verbeteren. Dat een eeuwenoud geschil tussen beide kerken nog steeds tot beroering leidt, bleek toen een stokoude Grieks-orthodoxe priester op straat luidop schreeuwde: "Paus, u bent een ketter!", voordat hij door de politie werd weggeleid. Het leek er op dat paus Franciscus het niet opmerkte. Of, misschien begrijpt hij geen Grieks. :-)

De bejaarde priester viel op de grond toen de politie hem vastgreep, maar hij leek ongedeerd. "De paus is onaanvaardbaar in Griekenland! Hij moet berouw tonen!" vertelde de fanatieke man aan verslaggevers nadat hij van het toneel was verwijderd. In elk geval duidelijk een menstype, die enkel vrede na een langdurige oorlog zou kunnen aanvaarden, indien hij er als overwinnaar uitkomt. Misschien heeft hij als geestelijke al eens van de woorden "Heb uw vijanden lief!" gehoord, maar het toepassen, is wel iets geheel anders...

En de paus....? Die hield een bladzijde vast van waarop hij aflas dat hij zijn spijt betuigde. Van berouw was geen sprake, maar hij vertolkte zijn rol naar behoren... :-)

Oecumene

Rooms-katholieken maken slechts drie procent uit van de Griekse bevolking, Grieks-orthodoxe christenen: 97 procent. Sommige Grieks-orthodoxe christenen staan overwegend positief tegenover het rooms-katholicisme en blijven hopen dat het schisma ooit zal worden hersteld.

Voor anderen is oecumene een vies woord. Binnen het christendom wordt met oecumene thans meestal het naar elkaar toegroeien, elkaar leren verstaan en het samenwerken bedoeld tussen de verschillende christelijke denominaties, met name tussen de Katholieke Kerk en de denominaties die door het Schisma van 1054 en de Reformatie zijn ontstaan. Maar,  hoewel de breuk gewoonlijk gedateerd van 21 juli 1054, toen beide kerken elkaar wederzijds excommuniceerden, was het schisma tussen oost en west feitelijk het eindresultaat van een voorafgaande eeuwenlange periode van vervreemding tussen de twee kerken.

Toen paus Paulus VI en de orthodoxe oecumenische patriarch Athenagoras I in 1965 de wederzijdse excommunicatie ophieven, die meer dan 900 jaar had geduurd, beschuldigde een andere orthodoxe bisschop Athenagoras ervan in ketterij te vervallen.

Ondanks de grote goedkeuring van de daad van verzoening in beide gemeenschappen, wijzen de orthodoxe kerkleiders tot op de dag van vandaag uitdrukkelijk de eucharistieviering met katholieken af. Bovendien staan sterke stemmen in de orthodoxe kerk een verdere toenadering tussen beide gemeenschappen in de weg. Momenteel wordt de canonieke betekenis van de opheffing van het verbod uit 1965 opnieuw in twijfel getrokken.

Bron: Wikipedia

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht