ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers bezorgd over nieuwe coronamutant omicron: "Vreselijk mutatieprofiel"

Even voorstellen…: 'Omicron'.
door Tsenne Kikke - zaterdag 27 november 2021 6:33

Een variant van het coronavirus, die ook al in ons land is, wijkt op papier op een verontrustende manier af van de huidige heersende deltavariant. Maar wat zal de coronamutant, die de naam 'Omicron' meekreeg, in werkelijkheid doen?
 
Over welke variant gaat het?

Wetenschappers beschouwen B.1.1.529 als de 'ergste variant' sinds de start van de pandemie. Er zijn maar liefst 32 mutaties gevonden in het S-eiwit (het stukje virus dat menselijke cellen binnendringt en door de meeste vaccins gebruikt wordt om het immuunsysteem te trainen tegen covid-19). Dat is bijna twee keer zoveel als bij de deltavariant.

Die nieuwe variant onderging volgens Tulio de Oliveira, directeur van het Zuid-Afrikaanse 'Centre for Epidemic Response & Innovation', 'een grote evolutionaire sprong' en ontstond in een persoon met een verzwakt immuunsysteem, die met het virus had geworsteld. Hij identificeerde in december 2020 ook als eerste de betavariant (de voormalige zuid-Afrikaanse variant).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde de variant, na expertenoverleg, 'een verontrustende coronavariant'. "De variant B.1.1.529 is voor het eerst aan de WHO gesignaleerd door Zuid-Afrika op 24 november 2021", aldus de expertengroep die van de WHO de opdracht kreeg om de evolutie van covid-19 op te volgen. "Deze variant heeft een groot aantal mutaties, waarvan enkele verontrustende."

Waar zit de variant?

De nieuwe variant lijkt in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng in nog geen twee weken tijd al verantwoordelijk voor 90 procent van alle besmettingen. Het gaat echter nog maar om een 100-tal gevallen. Het virus is mogelijk ook in de acht andere provincies van het land aanwezig.

Maar dat zegt weinig over de besmettelijkheid. Dat de nieuwe variant in Zuid-Afrika goed boert, betekent niet noodzakelijk dat hij wereldwijd potten zal breken. In Zuid-Afrika is nog maar 24 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en zijn er nog veel mensen die geen immuniteit hebben opgebouwd. Al heeft een aanzienlijk aantal van de Zuid-Afrikanen wel al covid doorgemaakt.

De mutatie heeft zich ook verspreid naar landen als Botswana, Zimbabwe en Namibië. Ook in Hongkong zijn twee besmettingen met de variant gemeld en één in Israël.

Tot nog toe is de variant één keer vastgesteld in ons land. Het gaat volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om iemand die uit het buitenland terugkeerde en niet gevaccineerd was tegen het coronavirus. De persoon in kwestie testte op 22 november positief.

Volgens viroloog Marc Van Ranst kwam de patiënt terug van Egypte op 11 november, en ontwikkelde hij of zij de eerste symptomen van het virus pas elf dagen later. Dat zei hij op Twitter.

Er is op dit moment 'geen reden tot paniek', benadrukte Vandenbroucke na het Overlegcomité van vrijdagochtend. "Voorzichtigheid en wetenschappelijke analyse zijn zeker nodig. Het is een verdachte variant, maar we weten niet of die heel gevaarlijk is."

Hoe bezorgd moeten we zijn?

Het mutatieprofiel aan het S-eiwit is 'echt vreselijk' zegt viroloog Tom Peacock van het 'Imperial College London' op Twitter. "Deze variant bevat niet één, maar twee mutaties aan de furin-protease-splitsingsplaats", zei hij.

De furin-protease is een ewit in onze cellen dat door SARS-CoV-2 wordt gedwongen om een reeks aminozuren in het S-eiwit van het virus op te knippen. De furin-protease-splitsingsplaats is een van de belangrijkste eigenschappen van covid-19 die het zo besmettelijk maakt. "Het is de eerste keer dat er twee van deze mutaties voorkomen in een enkele variant," aldus Peacock. Nog volgens de viroloog zou er bewijs zijn dat het virus een zeer klein stukje menselijk RNA heeft opgepikt. "Dat is niet zo ongebruikelijk voor virussen, maar het is interessant."

De mutaties zijn dan wel bekend, we weten nog niet wat de gevolgen precies zijn. Belangrijk is de combinatie van mutaties. De betavariant kon aan de opgebouwde immuniteit ontsnappen, maar niet meer dan dat. Delta bleek zeer besmettelijk, maar met een beperkte ontsnapping aan het schild van de vaccins. Deze nieuwe variant zou beide eigenschappen in hoge mate hebben.

Voorlopig gaat het om gissingen, maar wetenschappers achten het inderdaad niet onwaarschijnlijk dat deze variant minder makkelijk wordt herkend door de neutraliserende antilichamen die gerelateerd zijn aan eerdere varianten. De originele vaccins zijn immers gebaseerd op de Wuhan-variant.

De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen, hebben beloofd hun vaccin 'onmiddellijk' aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Het Duitse farmabedrijf BioNTech verwacht ten laatste binnen twee weken de eerste resultaten van een studie over de werkzaamheid van het Pfizer-BioNTech vaccin tegen de nieuwe variant.

Het goede nieuws is dat de nieuwe variant zeer goed te detecteren valt dankzij een PCR-test en geen genetische sequentie behoeft. Ze is dus zeer goed op te volgen.

Welke maatregelen worden genomen?

Verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Israël, beslisten in een mum van tijd om het vliegverkeer vanuit Zuid-Afrika en omstreken te weren tot er meer informatie is. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet weten dat de Commissie een onmiddellijke stop van het luchtverkeer met zuidelijk Afrika wil. Verschillende Europese lidstaten, waaronder Duitsland, Italië en Nederland, namen al soortgelijke maatregelen.

Na overleg bereikten de EU-landen een akkoord om de vluchten van en naar land in zuidelijke Afrika tot het einde van dit jaar opgeschort worden.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde NOTAM ('notice to airmen'); een bericht, waarin belangrijke informatie staat over luchthavens of het luchtruim.

"Alle vluchten van en naar het Belgische luchtruim die afkomstig zijn van of gaan naar Botswana, Swaziland (eSwatini), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, en vluchten met passagiers die afkomstig zijn uit die landen, zijn opgeschort", zo staat in het bericht. Het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) kan uitzonderingen toestaan voor bijvoorbeeld cargovluchten, repatriëringsvluchten of humanitaire vluchten. De NOTAM heeft als einddatum 31 december 2021 om 23.59 uur, al kan dat steeds aangepast worden.

Vanuit België zijn er momenteel sowieso geen rechtstreekse lijnvluchten naar de betrokken landen.

Bron: Knack

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht