ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Telecomfactuur niet per se lager bij komst van vierde speler in België

Er komt dan toch een vierde speler…
door Tsenne Kikke - woensdag 24 november 2021 18:52

Het Overlegcomité besliste gisteren dat er een vierde telecomspeler komt, en dat 5G vanaf volgend jaar in België gerold kan worden. Maar een prijsbreker dient zich niet meteen aan.

Het was een van die typische Belgische dossiers die al jaren geblokkeerd zat. Alexander De Croo, minister voor de Digitale Agenda in de Zweedse coalitie, had de grote ambitie om zowel 5G uit te rollen als meer concurrentie op de Belgische telecommarkt toe te laten. Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat prijzen voor internet en mobiele telefonie in België hoger liggen dan in de rest van Europa. De Croo redeneerde dat dit kwam doordat er te weinig concurrentie was. Een vierde speler die een prijzenoorlog ontketent tegen het trio Telenet, Proximus en Orange was volgens hem de oplossing. Alleen waren niet alle regeringspartijen daar toen van overtuigd. Ook de heersende telecombedrijven protesteerden hevig tegen de mogelijke komst van een nieuwe concurrent. De veiling van 5G-licenties stootte eveneens op heel wat weerstand. Vooreerst was er ruzie tussen de regio’s en het federaal niveau over de verdeling van de opbrengt van een veiling, geschat op zo’n 800 miljoen euro. Daarnaast was er ook vooral vanuit Franstalige ecologische hoek heel wat protest tegen de komst van 5G en de hogere stralingsnormen. Door die blokkering liep België hopeloos achter met de uitrol van landelijke ultrasnelle 5G-netwerken.

Het is pas sinds dit jaar dat de dooi in beide dossiers opdook. Minister van Telecom Petra De Sutter kon onder andere haar zusterpartij Ecolo overtuigen de stralingsnormen in Brussel wat te versoepelen om 5G mogelijk te maken. Een akkoord met de regio’s over de verdeling van de centen van de veiling van 5G-spectrum bleef weliswaar uit. Maar ze kon wel alle partijen aan tafel akkoord laten gaan met het idee om de opbrengst van de veiling op een geblokkeerde rekening te storten en zo de verdelingskwestie los te koppelen van de veiling.

Lucratieve zakenmarkt

Doordat de komst van een vierde speler gekoppeld is aan de 5G-licentie, stond nu niets meer in de weg voor de toelating voor een vierde telecomspeler met een eigen netwerk. De formele beslissing werd gisteren op het Overlegcomité goedgekeurd. Hiermee is meteen ook de belangrijkste horde richting de veiling van 5G-licenties genomen. Die veiling is volgens De Sutter gepland in het tweede kwartaal van volgend jaar.

In een reactie legde De Sutter vooral de nadruk op de komst van 5G in België. "De uitrol van 5G is erg goed nieuws voor ons land. Na vele jaren van stilstand in het dossier realiseren we eindelijk wat consumentenorganisaties, Europa en bedrijven die 5G-toepassingen willen ontwikkelen, van ons verwachten." Over de komst van een vierde speler spreekt ze alleen in voorwaardelijke termen. Het is lang niet zeker of er zich een vierde speler aandient die zich als prijsbreker wil opwerpen in de consumptiemarkt. De vierde speler hoeft ook niet per se de consumentenmarkt te bespelen. Alleen de lucratieve zakenmarkt kan ook. "Een dergelijke speler zou zich in de eerste plaats toeleggen op 5G-bedrijfstoepassingen en zo meer innovatie mogelijk maken," merkte De Sutter op.

Tot nu toe heeft alleen een consortium van het Brugse Citymesh en het Limburgse Cegeka zich publiekelijk kandidaat gesteld om in de eerste plaats een 5G netwerk voor bedrijven uit te bouwen. Volgens analisten is de kans op een prijsbreker op de consumentenmarkt ook geslonken doordat Telenet naast de overname van Voo gegrepen heeft. Als Voo door een buitenlands investeringsfonds was gekocht, dan hadden die misschien wel ‘all-in’ willen gaan en zich ook de vierde mobiele licentie kopen, luidde de redenering van Emmanuel Carlier van beurshuis Kempen.

Bron: De Standaard

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

-------------------------------------------------------------

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht