ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Klimaatakkoord: Is de wereld op weg in de juiste richting?

Boris Johnson: "Wereld is op weg in goede richting."
door Tsenne Kikke - maandag 15 november 2021 16:10

Toch knap dat men er al in slaagt om vertegenwoordigers van 197 landen samen te brengen, nietwaar? Krijg het zelf maar eens - zelfs met de hulp van de 18-jarige Greta Thunberg - gedaan!

In elk geval maakte de Britse premier Boris Johnson een positieve balans op van die VN-klimaattop in Glasgow: "De wereld is onbetwist op weg in de juiste richting."

Hij was vooral tevreden over het besluit van de deelnemende landen om de afhankelijkheid van steenkool te verminderen en dat er minder bossen zullen worden ontgind. Tegelijkertijd gaf hij toe dat niet alle doelstellingen bereikt werden.

Johnson voegde er dus aan toe dat hij - ondanks alle verwezenlijkingen - toch voor een stuk ontgoocheld was. De landen die deelnamen bereikten zaterdag een akkoord over een slotverklaring. Daarin werd onder meer een afbouw van het gebruik van steenkool en steenkoolontginningen overeengekomen. Maar de formulering werd op het laatste moment afgezwakt onder druk van China en India omdat het woord 'afbouw' gewijzigd werd in 'vermindering'.

Laten we ook blij zijn dat Donald Trump het niet meer voor het zeggen heeft, want dan konden we er de Verenigde Staten aan toevoegen. In elk geval maakten China met z'n  1,4 miljard inwoners en India met 1,3 miljard de anderen geen leugens wijs. Regeer maar eens over die landen....

Op Wikipedia, bijvoorbeeld, kunnen we over India onder de hoofding Mijnbouw' het volgende lezen...

"India heeft grote grondstoffenvoorraden, waaronder olie, gas, steenkool en ijzererts. Het is wereldwijd op twee na de grootste producent en consument van steenkool. In het fiscale jaar 2009 produceerde India ongeveer 500 miljoen ton; met de bekende steenkoolreserves kan het land nog 80 jaar op dit niveau doorgaan met de productie. In 14 van de 28 staten wordt steenkool gewonnen; de grootste producenten liggen in het oosten van het land. De steenkool is overigens van matige kwaliteit waardoor alles binnenlands wordt gebruikt. Ruim 70% van de steenkool wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. In 1973 is de industrie genationaliseerd, maar sinds 1993 mogen grote steenkoolgebruikers, zoals elektriciteits- en cementbedrijven, zelf mijnen openen. India importeert circa 10% van de steenkoolbehoefte uit het buitenland. Het vervoer van de mijn naar de gebruikers gaat veelal per spoor."

Meer dan blabla

De beslissingen die genomen zijn, zullen helpen bij de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Dat beweerde klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain). Volgens hem gaat het om 'een stap in de goede richting'. "Het is veel meer dan blabla, maar ruim onvoldoende," concludeerde hij.

Er was een duidelijkere erkenning van de urgentie om te handelen, gekoppeld aan een gunstige ontvangst van het recentste rapport van het IPCC (de intergouvernementele werkgroep inzake klimaatverandering),  de erkenning van de enorme kloof tussen de huidige plannen en wat nodig is, en een oproep om de ambities van deze plannen jaarlijks te verhogen en niet slechts om de vijf jaar, en dat is dan ook een pluspunt.

Jean-Pascal van Ypersele was eveneens tevreden over 'de oproep' om het steenkoolgebruik af te bouwen en de subsidies voor fossiele brandstoffen. Ook een begin van antwoord op de vraag van de kwetsbare landen om de schade die ze ondervinden door de klimaatverandering gecompenseerd te zien door de landen die er de grootste verantwoordelijkheid voor dragen, stemde de klimatoloog tevreden.

"De teksten, die aangenomen werden, zorgen niet onmiddellijk voor een daling van de uitstoot van broeikasgassen, maar ze creëren een kader en steeds duidelijkere signalen richting decarbonisatie voor alle regeringen, alle economische actoren en alle burgers. Aan het werk nu," concludeerde de klimatoloog.

Nu maar afwachten hoe Moeder Natuur zal blijven reageren op de reeds aangerichte schade. Eén daarvan zijn de ontginningen van gas, olie en steenkool die in de onderliggende, vloeibare aardmantel de snelheid van de tektonische platen reeds drastisch hebben beïnvloed, met als mogelijke gevolg: meer vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. De pluimen pompen koolstofdioxide in de atmosfeer die dan ook een effect op het leven zouden kunnen hebben.

Het eerste effect daarvan zal geen opwarming zijn, maar een tijdelijke afkoeling, veroorzaakt door het blokkeren van zonlicht. Zodra zulk vulkaanstof is neergedaald, blijft CO2 achter en gaan de temperaturen door vulkanisme juist omhoog.

Maar alle vulkanen bij elkaar opgeteld, zowel op land als in de oceanen, brengen naar het schijnt gemiddeld niet meer dan 280 tot 360 miljoen ton CO2 in de atmosfeer. Anders gezegd: slechts een fractie van de totale menselijke uitstoot die elk jaar veertig tot honderd keer hoger is.

Doch de huidige opwarming heeft een andere oorzaak, zij het met dezelfde bron: koolstof uit de diepe aarde. Niet omhooggebracht door vulkanen, maar door de verbranding van steenkool, aardolie en aardgas.

We zijn op goede weg! Tot aan het eerstvolgende kruispunt...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht