ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Meer dan 15.000 besmettingen per dag, ruim 650 coronapatiënten op intensieve

Wat zeggen de cijfers?…
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 november 2021 21:51

Wat je over de coronapandemie denkt te weten, is niet zo belangrijk: wel de huidige cijfers. Die blijven intussen verder stijgen. Nu liggen er al meer dan 3.200 mensen met corona in het ziekenhuis, onder wie meer dan 650 op intensieve zorg.

Tussen 13 en 19 november raakten dagelijks gemiddeld 15.448 mensen besmet met het virus, oftewel 108.136: een stijging van 54 procent. Op maandag 15 november werden er 20.775 besmettingen geregistreerd. Dat is het tweede hoogste dagcijfer over alle coronagolven heen: enkel op 27 oktober 2020 waren er meer nieuwe gevallen (22.221).

Tussen 16 en 22 november werden dagelijks 280 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 19 procent. In totaal liggen er nu 3.289 patiënten in het ziekenhuis (+24 procent), van wie er 654 intensieve verzorging nodig hebben (+21 procent), en dat aantal ligt dus fors boven de alarmdrempel van 500.

Ook het aantal sterfgevallen blijft verder toenemen. Tussen 13 en 19 november overleden er dagelijks gemiddeld 34 mensen aan de gevolgen van covid-19, zijnde: 238 en 20 procent meer dan een week voordien. In totaal zijn er in België al ruim 26.700 coronaoverlijdens te betreuren.

- Eén op de drie covid-opnames op intensieve zorg was te vermijden, naar het schijnt. Vaccinatie verlaagt nu eenmaal sterk de kans op een ernstig verloop van covid-19. 154 van de 181 niet-gevaccineerde coronapatiënten op intensieve zorg hadden daar niet gelegen, mochten ze hetzelfde risico hebben gelopen als een gevaccineerde leeftijdsgenoot.

- Door vaccinatie had dus één op de drie opnames vermeden kunnen worden. Dat is vermoedelijk een onderschatting. Het is immers aannemelijk dat het virus minder zou circuleren als iedereen gevaccineerd was – al waren de maat­regelen en de contacten dan mogelijk ook anders. Volgens de jongste cijfers ligt de besmettingskans voor niet-gevaccineerde Belgen ­ouder dan twaalf jaar ruim 1,6 keer hoger. De cijfers maken duidelijk dat de keuze om zich niet te laten vaccineren ook gevolgen heeft voor de rest van de bevolking.

- Dezelfde cijfers leren ons ook dat minstens de helft van de patiënten op intensieve zorg wel volledig gevaccineerd is. Het toont dat vaccinatie wel de kans op ernstige covid-19 sterk vermindert, maar niet tot nul herleidt. De grootste groep van die gevaccineerde patiënten is ouder dan 65 jaar. Wie precies de mensen zijn die ondanks vaccinatie toch nog op intensieve zorg belanden, is onduidelijk. Sciensano werkt aan een studie die dat moet verhelderen.

Uit getuigenissen van verschillende artsen blijkt dat het vooral gaat om mensen met onderliggende aandoeningen, of een slecht functionerend immuunsysteem. Dat blijkt ook in het buitenland. In Ierland heeft 97 procent van de gevaccineerde patiënten op IC minstens één onderliggende aandoening. Ruim zes op de tien van hen zijn van het mannelijke geslacht.

- Uit een Amerikaanse studie bij 1,2 miljoen gevaccineerden blijkt dat zes op de tien in het ziekenhuis opgenomen covid-patiënten immunologisch verzwakt zijn. Het gaat om mensen van wie het immuunsysteem onderdrukt wordt, door een orgaantransplantatie of kankerbehandeling. Ook een Is­raëlische studie stelde vast dat een ernstig verloop van covid-19 vooral voorkomt bij patiënten met meerdere aandoeningen en onderdrukking van het immuunsysteem.

- In het Brussels gewest is sinds afgelopen week 70 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. Da's weeral beter nieuws...

- Sinds de invoering van het Covid Safe Ticket en de indirecte verplichtingen die aan zorgverleners werden opgedrongen, laten de laatste weken meer mensen zich voor het eerst vaccineren. Da's ook goed nieuws.

- Minder goed nieuws is dat een Waalse arts ervan wordt verdacht om zowat 2.000 Covid Safe Tickets te hebben vervalst. Hij zal worden vervolgd voor valsheid in geschrifte. Ook de zowat 2.000 mensen die de valse documenten gekregen hebben, riskeren vervolging. Hun valse coronapas werd gedesactiveerd en krijgen een nieuwe uitnodiging om zich écht te laten vaccineren. Bovendien vertekenen ze de cijfers indien die 'gevaccineerden' op intensieve zorgafdelingen terechtkomen. Er is al onderzocht of de bewuste arts ook mensen in Vlaanderen heeft 'bediend', maar dat blijkt niet het geval.

- Eén op de vijf volwassenen in België is niet gevaccineerd. Daarvan wil 65 procent zich niet laten vaccineren, 29 procent twijfelt. Onzekerheid over de mogelijke bijwerkingen is de vaakst genoemde reden om geen prik te laten zetten. Dat blijkt uit de achtste COVID-gezondheidsenquête van Sciensano, die tussen 5 en 18 oktober - dus vóór de vierde golf - werd afgenomen bij 17.347 mensen.

In vergelijking met de vorige enquêtes zagen de gevaccineerde deelnemers een duidelijke verbetering op het vlak van hun sociale contacten en welzijn. Ze hadden ook minder last van geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. Het percentage mensen met mentale problemen is echter nog steeds hoger dan in pre-coronajaar 2018.

Jongvolwassenen en vrouwen blijken net als in vorige enquêtes het meest kwetsbaar. In oktober 2021 kampte 15 procent van de volwassenen met een depressie en 16 procent met een angststoornis. Die cijfers liggen lager dan in december 2020 (respectievelijk 20 en 23 procent) en zijn vergelijkbaar met de resultaten van de vorige COVID-gezondheidsenquête in juni.

- Premier Alexander De Croo moet in quarantaine nadat hij een hoogrisicocontact heeft gehad met de Franse premier Jean Castex. Ook ministers Sophie Wilmès, Vincent Van Quickenborne, Ludivine Dedonder en Annelies Verlinden moeten in afwachting van een negatief testresultaat in quarantaine. Castex kreeg op de terugweg van zijn ontmoeting met De Croo te horen dat zijn 11-jarige dochter positief getest had. Daarna heeft de man zelf een PCR-test ondergaan en die was dus positief.

- De autofabriek van Audi in Vorst gaat volgende week een week dicht nadat twaalf coronabesmettingen werden vastgesteld in de ochtendploeg.

- Nu maar hopen dat de cijfers opnieuw zullen dalen, en dat we van een normale Kerst en eindejaarfeesten kunnen genieten. We zien wel, zei de blinde.

Nabericht: Alexander De Croo en Annelies Verlinden legden een negatieve PCR-test af.

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht