ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Berucht computervirus spookt weer rond om je bankgegevens te stelen

Emotet: Hoe je je het beste beschermt tegen de trojan.
door Tsenne Kikke - maandag 22 november 2021 16:05

Een van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken.

Emotet is een computermalwareprogramma dat oorspronkelijk is ontwikkeld als bankingtrojan. Deze was bedoeld om toegang tot externe apparaten te krijgen en gevoelige privacygegevens buit te maken. Het is bekend dat Emotet eenvoudige anti-virusprogramma's kan misleiden en er onzichtbaar voor blijft. Na de infectie verspreidt de malware zich als een computerworm en probeert het andere computers in het netwerk te infiltreren.

Emotet verspreidt zich voornamelijk via spamberichten. Het desbetreffende e-mailbericht bevat een schadelijke link of een geïnfecteerd document. Als je het document downloadt of de link opent, wordt automatisch aanvullende malware gedownload naar je computer. Deze e-mailberichten zien er zeer authentiek uit en veel mensen zijn slachtoffer geworden van Emotet.

Emotet was tot een jaar geleden dan ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle kwaadaardige besmettingen van computers wereldwijd. Via honderden servers leverden cybercriminelen het virus per e-mail dagelijks af aan 100.000 mailboxen. Uiteindelijk konden ze zo jaarlijks inbreken op een miljoen computers van bedrijven en particulieren. Het veelzijdige virus stal op die computers bankgegevens en creëerde toegang tot netwerken waarop criminelen gijzelsoftware konden verspreiden.

'Emotet is een bedreiging voor consumenten'

Tien maanden nadat opsporingsdiensten Emotet uitschakelden, zagen cyberexperts het virus afgelopen week weer opduiken. 'Slecht nieuws', zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij noemt Emotet 'de ideale achterdeur voor cybercriminelen' en vindt het 'een serieuze bedreiging voor Nederlandse bedrijven en consumenten'.

Emotet  richtte zich in het begin vooral op bedrijven en organisaties, maar nu primair op personen.

Hoe verspreid de Emotet-trojan zich?

Emotet wordt voornamelijk verspreid via zogenaamde Outlook harvesting. De trojan leest e-mailberichten van gebruikers die al zijn geïnfecteerd en creëert ogenschijnlijk echte berichten. Deze e-mails zijn schijnbaar legitiem en persoonlijk, en onderscheiden zich daardoor van gewone spamberichten. Emotet verzendt deze phishing-e-mails naar opgeslagen contactpersonen zoals vrienden, familieleden en collega's.

Meestal bevatten de e-mailberichten een gevaarlijke link of een geïnfecteerd Word-document dat de ontvanger moet downloaden. Er wordt altijd een correcte naam weergegeven als verzender. Ontvangers denken dus dat het veilig is: het ziet er helemaal uit als een legitiem e-mailbericht. Ze klikken vervolgens (in de meeste gevallen) op de gevaarlijke link of downloaden de geïnfecteerde bijlage.

Zodra Emotet toegang heeft tot een netwerk, kan het zich verspreiden. Daarbij probeert het accountwachtwoorden te kraken met de bruteforcemethode. Emotet verspreidt zich ook via de EternalBlue-exploit en de DoublePulsar-kwetsbaarheid in Windows, waarmee de malware kan worden geïnstalleerd zonder menselijke tussenkomst.

Coronavirusangst

Cybercriminelen profiteren graag van de angst van burgers. Het is daarom geen verrassing dat de angst voor het coronavirus, dat wereldwijd circuleert sinds december 2019, ook wordt benut door Emotet. De cybercriminelen achter de trojan maken regelmatig e-mailberichten na die zijn bedoeld om informatie over het coronavirus te bieden en burgers voor te lichten. Als je een dergelijke e-mail aantreft in je inbox, moet je heel voorzichtig zijn met bijlagen of links in het e-mailbericht.

Beschermen tegen het virus

Hoe...? Europese opsporingsdienst Europol schrijft dat je daarvoor twee dingen nodig hebt: updates en oplettendheid. Het is belangrijk om je antivirusprogramma up-to-date te houden, net zoals het besturingssysteem van jouw computer. Daarnaast moet je jouw e-mails kritisch bekijken. Open niet zomaar een mail - en zeker geen bijlage - als je de afzender niet kent.

Maak ook regelmatig back-ups van je gegevens op een extern opslagapparaat. Dan heb je in geval van een infectie altijd een back-up om op terug te vallen en verlies je niet al je gegevens op je apparaat.

Slotoverwegingen

De trojan Emotet behoort werkelijk tot de gevaarlijkste malware in de geschiedenis van cyberbeveiliging. Iedereen kan er slachtoffer van worden – privépersonen, bedrijven en zelfs wereldwijde instanties. Zodra de trojan een systeem heeft geïnfiltreerd, laadt deze andere malware die je bespioneert.

Veel slachtoffers van Emotet worden gechanteerd om losgeld te betalen, in ruil voor toegang tot hun gegevens. Helaas is er geen oplossing die volledige bescherming biedt tegen een Emotet-infectie. Zoals je hierboven kon lezen zijn er echter wel diverse maatregelen die je kunt nemen om het risico op een infectie te verminderen.

Zijn mijn gegevens gestolen door deze cybercriminelen?

Toen Emotet werd uitgeschakeld door autoriteiten, heeft de Nederlandse politie gestolen gegevens in beslag genomen. Daar zaten e-mailadressen en wachtwoorden bij. Wil je weten of de jouw data daar tussen zitten? Controleer dat dan op de website van de politie via deze link.

Bron: https://radar.avrotros.nl/ & https://www.kaspersky.nl

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht