ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Alle Belgische en Nederlandse coronacijfers in stijgende lijn

In België is al 88 procent volledig gevaccineerd!
door Tsenne Kikke - woensdag 3 november 2021 17:55

Laten we met België beginnen...

Elke dag testen gemiddeld 7.640 mensen positief op het coronavirus. Anders gezegd: een extra 53.480 in één week tijd. In totaal testten al bijna 1,4 miljoen Belgen positief op het virus!

Tussen 27 oktober en 2 november werden er dagelijks 151 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 24 procent. In totaal liggen nu 1.788 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 332 intensieve verzorging nodig hebben en waarvan iets van een 111 zullen komen te overlijden.

Het aantal sterfgevallen blijft ook stijgen. Tussen 24 en 30 oktober overleden dagelijks gemiddeld 20 mensen, oftewel: 140. Eén daarvan verzeilde heel toevallig aan de poorten van de Hemel, maar Sint Pieter liet hem niet binnen omdat hij geen mondmasker droeg. Bovendien was hij niet gevaccineerd! Naar het schijnt begon hij daarboven aan een hongerstaking...

In totaal stierven sinds de start van de pandemie al 26.100 mensen aan de gevolgen van het virus. Hoeveel ervan naar de hemel, hel, vagevuur, of gewoonweg nergens naartoe gingen, weten we natuurlijk niet. Wel is het een groot geluk dat we over een verbeeldingswereld beschikken, nietwaar?

Intussen heeft 86 procent van de volwassen Belgen minstens één vaccindosis gekregen, 88 procent is volledig gevaccineerd. Dat is volgens mij het beste nieuws van de dag!

Hoogste cijfers sinds maanden in Nederland

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn in Nederland 9.195 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 18 juli. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 33 meldingen van sterfgevallen, het hoogste aantal in een dag sinds 11 mei.

Door de vele positieve tests loopt het gemiddelde opnieuw op. In de afgelopen zeven dagen zijn 55.826 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld 7.975 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds 23 juli. Het gemiddelde is in ongeveer twee weken tijd verdubbeld. Het gemiddelde stijgt voor de 34e dag op rij.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 118 sterfgevallen, gemiddeld bijna 17 per dag. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 16 mei.

Nederlandse RIVM: ongevaccineerde komt eerder in ziekenhuis dan gevaccineerde

Iemand die niet tegen het coronavirus gevaccineerd is, loopt aanzienlijk meer risico om in het ziekenhuis te belanden dan iemand die volledig gevaccineerd is. De kans op opname is 17 keer zo groot. En de kans dat de ongevaccineerde op een intensive care moet worden opgenomen is 33 keer zo groot. Dat concludeerde het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na berekeningen.

Volgens het RIVM beschermen de vaccins over het algemeen voor 94 procent tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen opname op een intensive care. 'Een nagenoeg onveranderde hoge werkzaamheid', noemt het instituut dat.

Ouderen lopen meer risico bij een coronabesmetting dan jongeren. Daarom kregen er als eersten een prik. Van elke 100.000 70-plussers die helemaal niet of niet volledig zijn gevaccineerd, belandden er in oktober per dag 5,1 in het ziekenhuis, rekende het RIVM uit. Dat zijn er aanzienlijk meer dan bij gevaccineerde 70-plussers. In die groep werden op een gemiddelde dag in oktober 0,82 op elke 100.000 opgenomen.

In oktober kwamen ruim 1.900 coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen. Van hen was 56 procent niet of gedeeltelijk ingeënt en 44 procent volledig gevaccineerd. Van de ruim 1.900 opgenomen patiënten belandden bijna 350 op de intensieve zorg en daar was 70 procent niet of gedeeltelijk gevaccineerd.

Het RIVM ziet ook een duidelijk leeftijdsverschil. De ongevaccineerde coronapatiënten die zo ziek zijn dat ze in een ziekenhuis moeten worden behandeld, zijn over het algemeen aanzienlijk jonger dan de gevaccineerden die worden opgenomen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuurder van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, verdedigde de vaccinaties. "Ze werken sterk. Je zou rustig de stelling kunnen verdedigen dat als iedereen in Nederland gevaccineerd was, er van de huidige 1.900 opgenomen patiënten meer dan duizend niet in het ziekenhuis zouden hebben gelegen. Dan hadden 300 mensen in de ziekenhuizen gelegen, was er niets aan de hand geweest, en hadden we niet hoeven spreiden."

WHO keurt achtste coronavaccin goed

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een noodgoedkeuring gegeven aan het coronavaccin Covaxin, dat is ontwikkeld door het Indiase farmabedrijf Bharat Biotech. Dat meldde de WHO in een persbericht. Het is het achtste coronavaccin dat groen licht krijgt van de WHO.

Dat vaccin is gebaseerd op een gedeactiveerd SARS-CoV-2-antigeen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin 78 procent effectief is tegen covid. Het is ook uiterst geschikt voor gebruik in lage- en middeninkomenslanden omdat het gemakkelijk te stockeren is.

Tot besluit...

- Blijf jezelf ervan sterk bewust dat je nog altijd kunt besmet geraken als je gevaccineerd bent en het dan ook aan anderen kunt doorgeven.

- En, je hebt het intussen misschien ook al wel begrepen dat het coronavirus SARS-CoV-2 niet meer verdwijnt. Gelukkig hebben we vaccins. Alleen neemt de bescherming ervan onherroepelijk af. Boostervaccins zijn het énige antwoord. Het zal dus niet bij die ene extra prik blijven. Men zegge het voort... :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht