ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars ontslaan…

Zal al het zorgpersoneel zich volledig moeten laten vaccineren?
door Tsenne Kikke - donderdag 21 oktober 2021 15:55

Een coronapas bewijst dat een persoon volledig gevaccineerd is, onlangs negatief getest heeft - of, onlangs een coronabesmetting heeft doorstaan.

Als argument voor de uitbreiding van de covidpas klinkt het dat activiteiten zo veiliger kunnen doorgaan. Want, plaatsen waar veel mensen dicht bijeenkomen, dreigen plekken te worden waar superverspreiding kan plaatsvinden, waarbij één iemand vele anderen besmet. Wie gevaccineerd is, loopt veel minder kans besmet te raken en geeft het virus ook minder gemakkelijk door, waardoor de kans op besmettingen wordt verkleind - en, indien dan toch besmet hebben ze er minder last van. Om die reden zijn het vooral de mensen die niet gevaccineerd zijn die op de intensieven terechtkomen.

Maar ook in hospitalen zijn er nog vaccinatieweigeraars... Reeds vorige maand maakte Corinne Vandermeulen, vaccinologe bij de KU Leuven, een onderscheid tussen een verplichting voor gezondheidsmedewerkers en voor de algemene bevolking. "Zij dragen verantwoordelijkheid voor andere mensen die kwetsbaar zijn en van hen afhankelijk zijn. Dat is iets anders voor de algemene bevolking."

Rond dezelfde periode schorste het academisch ziekenhuis van Nice 450 van de 7.500 werknemers, omdat ze het vaccin weigerden. Zal men in België dat voorbeeld volgen? Want het hangt in de lucht...

Vakbonden: "We zijn geschokt!"

De vakbonden zijn momenteel niet te spreken over de plannen van de ziekenhuizen om de personen in de zorg te schorsen en desnoods te ontslaan. "We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren", klinkt het.

Eind augustus besliste het Overlegcomité om zorgpersoneel te verplichten zich te laten vaccineren in de strijd tegen het coronavirus. Maar eerst moesten nog enkele adviezen worden ingewonnen, waaronder van de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn. Uit het advies blijkt dat de werkgevers sancties willen invoeren voor vaccinweigeraars, zoals schorsing of zelfs ontslag. Het is nu aan de regering van premier Alexander De Croo om daarover definitieve knopen door te hakken.

Er wordt voorzien in een drietrapsraket... Na de invoering van de vaccinatieplicht kan een korte overgangsperiode van twee of drie maanden worden ingelast, waarin het zorgpersoneel zich volledig kan laten vaccineren. Als dat na die overgangsperiode niet is gebeurd, kan de samenwerking zonder bezoldiging voor maximaal zes maanden opgeschort worden. Als een personeelslid daarna nog altijd een vaccinatie weigert, kan het arbeidscontract worden verbroken.

Cloet schaart zich achter het advies. Volgens de werkgevers moeten sancties worden gekoppeld aan een vaccinweigering, omdat 'het systeem anders niet werkt en inefficiënt is'.

Het is nu aan de regering van premier Alexander De Croo om daarover definitieve knopen door te hakken

Zeer ongepast

De vakbonden kantten zich binnen de NAR al tegen de voorstellen van de werkgevers om over te kunnen gaan tot een ontslag. En ook nu zijn ze niet tevreden met de 'dreigende boodschap'.

"Het is erg schokkend dat men meteen met sancties uitpakt", aldus Mark Selleslach, nationaal secretaris van ACV Puls. "Zeker op een moment dat het in de ziekenhuissector nog alle hens aan dek is. De boodschap ‘We gaan je gewoon buitengooien’ is dan ook zeer ongepast."

De christelijke vakbond onderstreept verder dat de meeste mensen in de zorgsector intussen gevaccineerd zijn. "Het merendeel van de vaccinweigeraars doet dat omwille van medische redenen", klinkt het.

Personeelstekort

Ook de socialistische vakbond BBTK benadrukt dat intussen in veel ziekenhuizen 99 procent van het personeel volledig gevaccineerd is. "We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen persoonlijk aan te spreken en hen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren in plaats van te dreigen met schorsing of ontslag", aldus Jan-Piet Bauwens, nationaal secretaris bij het BBTK.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht