ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Och arme! Hilde uit Poelkapelle verloor 400.000 euro via vriendschapsfraude…

Dubbel zoveel Belgen werden vorig jaar slachtoffer van 'vriendschapsfraude’.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 oktober 2021 18:23

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude toegenomen. In 2020 ontving de FOD Economie maar liefst 1.317 meldingen over vriendschapsfraude, dat is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen voor de coronacrisis. Er werd datzelfde jaar zowat 9 miljoen euro buit gemaakt door oplichters. Dat liet de FOD Economie weten.

Bij vriendschapsfraude gaan oplichters met een vals profiel online op zoek naar potentiële slachtoffers. Vooral mensen 'die amper, of helemaal niet meer, van straat geraken'. Dat gebeurt via datingsites en -applicaties (25,93 procent) zoals Tinder, maar ze gebruiken ook chat (13,16 procent), of e-mail (7,96 procent), of sociale media (16,90 procent), zoals Facebook, TikTok of Instagram om met potentiële slachtoffers in contact te komen. Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen ze in de val te lokken door een vertrouwensband met hen op te bouwen en in te spelen op hun gevoelens. Uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: centjes!

Van zodra dat laatste gebeurt, zou er al een belletje moeten rinkelen. Toch zijn er menstypen die het alarm afzetten en daarbij denken dat de brand is geblust... Niet al te slim, hé! Maar wat doe je eraan?

 

Eigenlijk zijn de voorbeelden afgezaagd. Elk jaar vallen er opnieuw slachtoffers en aanhoor je als excuus: "Als je verliefd bent, bestaat de wereld rondom je niet meer..." En daarvoor moet die mensen zó oud zijn geworden...

Vriendschapsfraude

'De Inspecteur' op Radio 2 praatte een hele week over vriendschapsfraude. En dat zorgde ervoor dat veel slachtoffers voor het eerst met hun verhaal naar buiten durfden komen. Zo ook die Hilde uit Poelkapelle. "Dag Sven, ook ik was gedurende vier jaar slachtoffer van vriendschapsfraude. Ik heb het pas nu ontdekt en begrepen. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben zo'n 400.000 euro kwijt."

Tot drie weken geleden werd ze 4 jaar lang door een oplichter aan het lijntje gehouden. Dankzij de getuigenissen van andere slachtoffers zijn haar eindelijk ogen opengegaan: "Ik heb nu voor 99,99 procent zekerheid en kan verder gaan met mijn leven."

Haar verhaal...

Zo'n vier jaar geleden werd ze benaderd door een aantrekkelijke Fransman die zei in Rijsel te wonen. Ze begonnen te praten en ze ontmoette hem zelfs één keer in het echt. Hilde werd stapelverliefd op de charmante man. "Hij gaf me zuurstof, zin om te leven. En nu besef ik dat het allemaal fake is."

Tijdens de vier jaar waarin ze aan het lijntje werd gehouden, werd Hilde vaak gewaarschuwd. "Maar als je die persoon graag ziet, is het moeilijk om in te zien dat het allemaal niet echt is. Je wilt het niet zien, je wilt het niet geloven."

De oplichter beloofde haar keer op keer dat hij naar haar zou toekomen, maar telkens liep er iets mis. "Daardoor heb ik zelf ook twijfels gehad. Maar die werden altijd afgewimpeld. Als je verliefd bent op iemand, dan bestaat de wereld rondom je niet meer."

In de vier jaar dat Hilde door de oplichter aan het lijntje werd gehouden, wist hij haar veel geld te ontfutselen. "Hij ging terugkomen uit het buitenland en had daar elke keer weer een nieuwe som geld voor nodig, voor de advocaat, of voor een boete."

Hilde was zó verliefd dat ze keer op keer weer geld overschreef. Hoeveel geld ze precies kwijt is, weet ze niet. "Ik maak een ruwe schatting, maar denk dat het bedrag richting 400.000 euro gaat. Ik ben daarvoor leningen aangegaan, ik heb geld van mijn ex-man gekregen, mijn auto verkocht en extra kredietkaarten aangevraagd."

Na vier jaar blijft Hilde nu niet alleen achter met een gebroken hart: ze zit ook in financiële problemen. "Ik moet maandelijks enorme bedragen aflossen voor leningen die ik ben aangegaan. Dat voelt als een strop rond mijn nek." Ze ziet geen andere oplossing dan haar woning te verkopen en een klein appartementje te huren voor zichzelf en haar honden. In ieder geval kan haar toekomst er nog rooskleurig uitzien. Veel slachtoffers hebben geen woonst die ze achteraf kunnen verkopen...

Eigen schuld, dikke bult

Na die 4 jaar ontdekte Hilde pas drie weken geleden dat ze met een oplichter te maken had. "Hij zou voor de zoveelste keer naar Rijsel afreizen en ik zou hem daar ontmoeten. Maar hij had weer technische problemen met zijn telefoon. Sindsdien heb ik hem niet meer gehoord. Ik krijg enkel een voicemail te horen." Ook op mails krijgt ze vandaag de dag geen antwoord meer. Erg, hé!

Door verhalen van andere slachtoffers te horen bij 'De Inspecteur' weet ze nu zeker dat ook haar charmante Fransman niet bestaat. "Dat is mijn redding geweest. De twijfel maakte mij kapot. Dat het misschien toch echt was en dat er iets gebeurd was met hem. Nu kan ik verder met mijn leven..."

En wat nu?

Ondanks de zware financiële problemen blijft Hilde toch positief. "Misschien wil ik me wel als vrijwilliger inzetten bij vzw Neniu. Ik kan er goed over meespreken dus mijn verhaal kan anderen verder helpen."

Jazeker! Mensen aantrekken, die net als zij jarenlang geen advies nodig hebben: enkel en alleen persoonlijke ervaringen. :-)

Daarnaast bleef ze wel onder de indruk van hoe gewiekst de oplichters te werk gaan. "Het is triest om te zeggen, maar ze zijn zo goed in wat ze doen. Chapeau dat ze iemand vier jaar lang kunnen bedriegen en laten geloven dat het allemaal echt is."

Ja: chapeau!

Er is een dader en een medeplichtige. Zo'n tango dans je nu eenmaal nooit alleen, en alles heeft een prijs: ook op latere leeftijd 'verliefd' worden. Hopelijk kan Hilde er ooit eens mee lachen.

Is hier een beetje humor dan ook nog op z'n plaats?....

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht