ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Natuurbeschermers slaan alarm over gedode wolven in Duitsland

De wolf is en blijft een beschermde diersoort.
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 oktober 2021 18:23

In de Weidestraat in Oudsbergen is drie dagen geleden een pony doodgebeten. En, een tiental dagen eerder werden in een weide iets verderop ook al 2 shetlandpony's en een jonge koe door wolven gedood. De Vlaamse overheid dringt er nochtans bij de eigenaars van kleinvee al bijna 3 jaar op aan om hun weides goed te omheinen en uit te rusten met verschillende stroomdraden om de wolven buiten te houden...

Zes dode, vier gewonde en vier vermiste schapen was de tol van een wolvenaanval in juli van dit jaar op het militair domein in Houthalen-Helchteren. De schapen zaten achter een stroomdraad en werden door twee honden bewaakt. “We staan hier voor een raadsel”, zei Jeroen Denaeghel, woordvoerder bij ANB.

Stroomdraden

In het huidige risicogebied van de wolf leven 24.529 paardachtigen. Door een nieuwe regeling krijgen niet-professionele kleinveehouders in het wolvengebied nu 90 procent van de meerkost voor een wolfwerende omheining terugbetaald. Ook eigenaars van pony's, ezels en kleine paarden komen daarvoor in aanmerking.

Maar ook de niet-professionele houders van runderen en grote paarden blijven niet langer in de kou staan. Zij hebben recht op eenzelfde toelage, tenminste als hun dieren in een nog te bepalen 'schutkring' staan.

Wolven

Het zijn prachtige dieren, maar moeten - volgens mij - vandaag de dag in een gebied worden uitgezet waar er bijna geen mensen wonen. Ergens in het noordelijk halfrond, bijvoorbeeld.

Bioloog Dirk Draulans: “De wolven verplaatsen? Binnen de kortste keren zijn ze terug. Boeren moeten niet komen janken maar zich aanpassen."

Dirk is één van de vele filosofen, die geen weiland heeft dat hij moet omheinen, en waarop dieren stonden die door wolven werden doodgebeten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Duitsland, in plaats van te janken, steeds vaker wolven illegaal worden afgeschoten. Maar wees gerust: er blijven nog genoeg van die dieren over.

Eind september alleen al werden drie gedode dieren gevonden in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dat brengt het aantal wolven dat dit jaar zonder jachtvergunning is omgebracht op elf, wat maakt dat nu al meer wolven zijn gedood dan in de voorbije jaren, waarschuwen natuurbeschermers. In 2020 werden acht dieren illegaal omgebracht, en in 2018 en 2019 negen dieren. Dat is dan nog zonder rekening te houden met gevallen die nooit werden gerapporteerd.

Wolven en beren waren al zo'n 100 jaar uitgestorven in Duitsland: het vee had dus geen speciale bescherming nodig. Maar dat veranderde allemaal rond de millenniumwisseling. Toen werden er weer wolven gesignaleerd in Duitsland, die vanuit Polen waren gemigreerd. Tegenwoordig zijn hun populaties geconcentreerd langs de rivier de Elbe in Noord- en Oost-Duitsland.

Ze hadden die 'illegalen' toen al moeten terugsturen, vind ik. :-) Maar, 'k geef toe dat ik ook niet over een weiland beschik, noch over dieren die moeten worden beschermd. Ik kan dus gerust met die natuurbeschermers gaan samenheulen.

Sinds de terugkeer van de wolf in Duitsland, in 2000, is wel degelijk sprake van 64 illegaal gedode dieren. "Elk van deze gevallen is een misdaad en moet worden vervolgd," beweerde de NABU. Dat gebeurt evenwel nooit volgens de natuurorganisatie. Er wordt bovendien in Duitsland niet alleen illegaal jacht gemaakt op wolven, maar ook op lynxen en roofvogels.

Bron: Knack

Enkele cijfers

- Duitsland telt - volgens de meest recente cijfers - 128 wolvenroedels, 39 wolvenparen en negen solitaire dieren. Weet daarbij dat vrouwtjes elk jaar welpen kunnen krijgen. De gemiddelde worp bestaat uit 5 of 6 welpen, en de jongen blijven minstens een jaar bij de roedel. Uitzonderlijk grote nesten van 14 à 17 welpen komen slechts in 1% van de gevallen voor.

- Elke drie tot vier jaar verdubbelt de wolvenpopulatie. Hoewel het exacte aantal wolven in Duitsland niet bekend is, wordt geschat dat er momenteel 1.300 tot 1.800 individuele dieren vrij rondlopen.

- In 2020 werden 942 aanvallen van wolven op vee geregistreerd, het merendeel in Brandenburg en Nedersaksen.

- Honden en omheiningen betekenen extra werk voor de boeren - en kosten geld. De Duitser Holger Benning bezoekt zijn schaapskuddes minstens één keer per dag. Hij controleert of de elektrische hekken werken en brengt voer mee voor zijn 17 waakhonden. Beide zijn er om zijn vee te beschermen tegen wolven.

Overheidssteun is beschikbaar om boeren te helpen hun vee te beschermen, evenals compensatie wanneer een boerderijdier door wolven wordt gedood. Maar Benning zei dat hij nog steeds geld tekort komt.

"Ik moet elk jaar een inkomensverlies van 20.000 euro incasseren. Ik kan mijn lamsvlees niet duurder maken of de klanten gaan naar de volgende supermarkt en kopen Nieuw-Zeelands lamsvlees dat al goedkoper is dan wat wij kunnen produceren."

"Enkele jaren geleden zeiden ze dat de kans om een wolf tegen te komen net zoiets is als het winnen van de loterij," voegde hij eraan toe. "Dat betekent dat ik de loterij al vijf keer gewonnen heb."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht