ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Long Covid heeft sinds vorige week een officiële definitie

… maar blijft tegelijkertijd raadselachtig
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 oktober 2021 18:55

Onduidelijk is, bijvoorbeeld, nog altijd waarom het zoveel coronapatiënten treft, terwijl anderen de dans ontspringen.

Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat het behoorlijk lang kan duren voordat je volledig van COVID-19 – de ziekte die het coronavirus veroorzaakt – hersteld bent. Sommige mensen blijven weken of zelfs maanden nadat ze de infectie opliepen, klachten houden. Dit verschijnsel, dat 'long COVID' wordt genoemd, heeft nu ook een officiële definitie van de WHO gekregen. “Dit is een positieve stap, omdat vanaf nu alle onderzoekers zullen werken met een gemeenschappelijke, klinische casusdefinitie,” zei moleculair bioloog Warren Tate in een reactie

Long COVID

Long COVID, of ‘post-COVID-19′ zoals het nu door de WHO is genoemd, is een aandoening waarbij iemand, na besmet te zijn geweest met het coronavirus, langdurig symptomen blijft houden. Deze persoon kan zelfs maanden na besmetting nog onder een slechte gezondheid gebukt gaan. De klachten die kunnen optreden, zijn zeer divers. Maar hoe kan de aandoening nou eigenlijk het best omschreven worden?

Officiële definitie

In februari kwamen verschillende experts bij elkaar om met elkaar te sparren over een goede, dekkende beschrijving. Het leidde uiteindelijk tot een duidelijke definitie van long COVID, die bedoeld is om artsen over de hele wereld te helpen bij het beoordelen en diagnosticeren van de aandoening. Deze definitie luidt als volgt:

“Post-COVID-19 komt voor bij personen die een vermoedelijke of een bevestigde SARS-CoV-2-infectie opliepen. Meestal ontstaan de symptomen drie maanden na de besmetting en kunnen tenminste twee maanden aanhouden. De betreffende symptomen kunnen niet verklaard worden door een alternatieve diagnose. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid en cognitieve stoornissen, al betreft het ook andere klachten die een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. De symptomen kunnen zowel nieuw optreden na het herstel van een acute COVID-19, of blijven aanhouden. De symptomen kunnen in de loop van de tijd fluctueren of verminderen.”


De meest voorkomende symptomen van post-COVID-19. Afbeelding: WHO

Met deze definitie hoopt de WHO het onderzoek naar de aandoening een steuntje in de rug te geven - want, de aandoening blijft op veel vlakken nog raadselachtig.

Iedereen kan het krijgen

Onduidelijk is bijvoorbeeld nog altijd waarom het zoveel coronapatiënten treft, terwijl anderen de dans ontspringen. Bovendien kan iedereen die COVID-19 heeft gehad, ook post-COVID-19 krijgen. Het maakt daarbij niet eens uit of je tijdens de acute ziekte milde of ernstige klachten had. Zelfs mensen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen aanhoudende klachten ervaren. Wel komt een ernstigere vorm van post-COVID-19 vaker voor bij patiënten die met een kritieke gezondheidstoestand in het ziekenhuis lagen. Zij meldden vaker ernstigere complicaties, zie onderstaande afbeelding.


Ernstigere symptomen van post-COVID-19. Afbeelding: WHO

Hoe vaak komt het voor?

Hoewel die vraag nu nog vrij lastig te beantwoorden is, suggereren voorlopige resultaten van een steekproef uitgevoerd door het 'UK Office for National Statistics' dat ongeveer 1 op 10 mensen die positief testte op COVID-19, gedurende een periode van twaalf weken of langer symptomen vertoonde. Daarnaast blijkt uit Zwitsers onderzoek dat ongeveer een derde van de mensen die een milde tot matige COVID-19-infectie onder de leden had, zeven maanden later nog steeds last had van langdurige klachten. Uit een ander recent onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat 30 procent van de ondervraagde COVID-19-patiënten na negen maanden nog steeds aanhoudende symptomen had.

Ondanks alle vragen die er nog bestaan omtrent post-COVID-19, is de toekenning van een definitie volgens deskundigen erg belangrijk. “Het is bemoedigend nieuws,” stelde cellulair immunoloog Anna Brooks in een reactie. “We hopen dat door deze klinische casusdefinitie er meer naar patiënten wordt geluisterd en ze serieus worden genomen wanneer ze naar de dokter stappen.”

Vaccinatie

De onderzoeker onderstreept dat vaccinatie de beste manier is om long COVID te voorkomen. “Maar, net zoals vaccins niet 100 procent bescherming bieden, weten we dat de aandoening ook kan optreden na een doorbraakinfectie,” zei ze. “Gelukkig blijven deze aantallen laag.” Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen die ondanks vaccinatie COVID-19 kregen, een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van long COVID. Zo is de kans dat symptomen langer dan vier weken aanhouden, zo’n 50 procent kleiner vergeleken met mensen die niet zijn gevaccineerd.

Niet zomaar een verkoudheidje

Al met al wordt het steeds duidelijker dat een corona-infectie ernstige gevolgen kan hebben; zelfs als je denkt al hersteld te zijn. “Eén van de meest voorkomende misinformatie over COVID-19 is dat het ‘gewoon een verkoudheidje’ is en ‘niets om je zorgen over te maken’,” zo zei specialist infectieziekten Stephen Ritchie. “Het hoge aantal sterfgevallen over de hele wereld toont duidelijk aan dat COVID-19 veel meer is dan een verkoudheid. Bovendien toont recent onderzoek aan dat een groot deel van de mensen met COVID-19 nog lang lijdt aan aanhoudende symptomen. En post-COVID-19 kan echt verwoestend zijn.”

Het betekent dat een coronabesmetting nog lange tijd negatief kan na-ijlen, met alle gevolgen van dien. Omdat er nog veel onbekend is over hoe COVID-19 mensen in de loop van de tijd beïnvloedt, zijn er volgens de WHO nog veel meer onderzoeken en meerjarige studies nodig. Om hierbij te helpen, heeft de WHO een zogenaamd post-COVID case report form (CRF) ontworpen. Hiermee kunnen gestandaardiseerde klinische gegevens van personen worden verzameld na ontslag uit het ziekenhuis of na acute ziekte om de gevolgen van COVID-19 op middellange en lange termijn te onderzoeken. Bovendien zijn er wetenschappelijke studies aan de gang om de verdere implicaties in kaart te brengen. En dus is de hoop dat we na verloop van tijd de nu officiële gedefinieerde aandoening, steeds beter zullen doorgronden.

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht