ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe herken je een valse webshop?

Hoe herken je een frauduleuze webshop?
door Tsenne Kikke - maandag 25 oktober 2021 19:43

De Dag van de Webshop vond plaats van 22 tot 24 oktober. De themadag was dit jaar vooral bedoeld om aandacht op te roepen voor frauduleuze webshops. Uit cijfers van FOD Financiën blijkt namelijk dat maar liefst 46 procent van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van online betalingen. Een vierde is bang om de producten die ze bestelde, niet te ontvangen.

Voor de dag van de webshop waarschuwde BeCommerce, de Belgische vereniging voor e-commerce, voor frauduleuze webwinkels. Dit jaar zijn er al 58 fake webshops met een domeinnaam op eindigend op '.be’ opgerold. Die websites worden steeds realistischer, terwijl we ook veel meer online kopen. Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck vertelde daarom hoe je nep van echt kan onderscheiden en geeft tips om de valstrikken van malafide webshops te vermijden

Hoe herken je valse webshops?

Als er geen icoon met een slotje voor de url staat, moet er al een belletje rinkelen...

Met een stijgend aantal Belgen die online aankopen doen, stijgt ook het aantal webwinkels. Het afgelopen jaar kwamen er zo'n 25.000 .be-domeinen bij, waaronder ook een heel aantal frauduleuze webwinkels. DNS België, een non-profitorganisatie verantwoordelijk voor het beheer van de domeinen .be, .vlaanderen en .brussels, heeft er daarvan dit jaar al 58 kunnen identificeren en oprollen. Dat meldde BeCommerce, een Belgische vzw die ondernemingen samenbrengt die actief zijn in de digitale handel.

Tijdens de coronacrisis steeg het gebruik van webwinkels aanzienlijk. Veel winkels moesten noodgedwongen sluiten en het online winkelen kwam in de plaats. Hierdoor merkte het Europees Centrum voor de Consument (ECC) ook een flinke stijging in klachten over frauduleuze webshops. Verschillende mensen bestelden en betaalden online, maar kregen thuis nooit iets aan. BeCommerce wil er aan de hand van enkele tips voor zorgen dat mensen weten wanneer ze te maken hebben met een frauduleuze webshop, en wanneer ze wel met een gerust hart online kunnen winkelen.

Tips om een betrouwbare webshop te herkennen

- Een betrouwbare webwinkel stelt veel informatie ter beschikking over de onderneming. "Denk maar aan de handelsnaam, adres, ondernemingsnummer en contactgegevens van de klantendienst", verduidelijkt Sofie Geeroms. "Ook de algemene voorwaarden en een privacy- en cookiebeleid moeten vrij te raadplegen zijn op een betrouwbare webwinkel."

- De veiligheid van een webpagina wordt door je browser aangegeven. Een slot voor de URL van de website betekent dat je op een veilig adres surft. Staat er een uitroepteken !...? Dan waarschuwt de browser expliciet dat de website niet beveiligd is. De kans is dan groot dat de website virussen bevat.

- De webwinkel moet ervoor zorgen dat de betaling in een beveiligde omgeving gebeurt. De betalingsmogelijkheden moeten van bij het begin van een bestelproces kenbaar gemaakt worden. De beveiligde ruimte waarin betalingen gebeuren, is herkenbaar aan een URL die begint met "https://". De "s" staat hier voor "secure" of "veilig".

Volgens Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce, is het einde nog niet in zicht. "Het werk dat DNS België levert, is zeer nuttig en maakt het Belgische e-commercelandschap elke dag een stukje veiliger. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Daarom vinden wij het belangrijk om duidelijk te communiceren naar consumenten wat betrouwbare webwinkels zijn en hoe ze deze het beste herkennen."

Bron: VRT.be - Fran Van Esch

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht