ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Een 97 jaar oude filosoof ziet zijn eigen dood onder ogen

97 jaar oud worden: een voorbereiding.
door Tsenne Kikke - maandag 4 oktober 2021 19:08

Op 94-jarige leeftijd hoef je over jezelf geen diepgaande vragen - zoals: "Wie of wat ben ik?" - meer te stellen, gewoonweg omdat je dan véél te oud bent geworden om de antwoorden af te wachten. Het énige wat dan nog simpelweg resteert, is jouw eigen dood af te wachten. Zelfs over dat wachten kan een mens filosoferen: ... tot op de dag dat men vaarwel aan deze wereld moet zeggen.

Herbert Fingarette, bijvoorbeeld, beweerde rond zijn 77ste dat er geen reden was om bang te zijn voor de dood. Hij schreef er zelfs een boek over, met als titel: 'Death: Philosophical Soundings'. Waarschijnlijk omdat hij - niet als miljarden anderen - op die leeftijd met de gedachte rondliep dat hij er alles over afwist.

Maar, toen hij 97 was, begon zijn eigen sterfelijkheid hem te achtervolgen en moest hij alles wat hij erin publiceerde opnieuw overwegen. Het resultaat daarvan druipt uit de beelden van onderstaande videoclip.

Filosoferen heeft nu eenmaal niets met het werkelijke leven te maken. Zo kan een mens zijn geheel leven lang over het thema 'Zelfkennis' filosoferen, maar die filosofie in het dagdagelijkse leven toepassen, is wel iets totaal anders, en - spijtig genoeg - slechts voor enkelingen weggelegd, omdat het deel uitmaakt van een 'innerlijke roeping'.

Of 'Zelfkennis' wel of niet een extra dimensie aan het leven toevoegt, moet je dan ook voor jezelf uitmaken. Net zoals de smaak beschrijven van de koffie die ik nu aan het drinken ben onmogelijk is, moet je die voor jezelf proefen. Anders gezegd: naar wat smaakt jouw leven? Beschrijf het voor jezelf.

Zo is Herbert Fingarette, bijvoorbeeld, dermate afhankelijk van de aanwezigheid van zijn vrouw dat - na haar dood - haar afwezigheid permanent aanwezig is. Dit heeft tot gevolg dat hij - terwijl hij aan haar denkt - mentaal altijd naar het verre verleden terugkeert en dus het hier-en-nu nooit op een bewuste manier kan ervaren. Bovendien doet muziek beluisteren - zonder dat hij het beseft - hem in een nog diepere slaap verzinken.

Onderstaande korte documentaire, getiteld 'Being 97', handelt over ouder worden, dood, afwezigheid, en de zin van het leven van een doodgewone sterveling, die als filosoof door het leven ging, enkele boeken schreef, en terugblikt op datgene wat hij 'leven' noemt. In zijn werken behandelde hij onderwerpen met betrekking tot de filosofie van de geest, psychologie, ethiek, recht, en ook de Chinese filosofie kwam aan bod. Tevens was hij sterk beïnvloed door Jean-Paul Sartre, Sören Kierkegaard en Sigmund Freud.

Dus, als je geen angst hebt om ook 97, of ouder te worden, kan het filmpje jou daarop al mentaal voorbereiden. Geniet ervan!

Herbert Fingarette (1921 – 2018) bereikte de leeftijd van 98 niet, maar stierf twee maanden eerder. Zijn wachten heeft dus de verwachte vruchten afgeworpen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht