ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Trump geeft zich nog altijd niet gewonnen

Trump spreekt duizenden aanhangers toe in D.C.: ‘Verkiezingen gekaapt door radicalen’
door Tsenne Kikke - woensdag 6 januari 2021 22:55

In de Amerikaanse hoofdstad Washington kwamen Trump-aanhangers samen om te betogen tegen de verkiezing van de Democraat Joe Biden tot president. President Trump herhaalde zijn boodschap van verkiezingsfraude: ‘Deze verkiezing werd gestolen van jullie, van mij en van het land’.

Hij begon zijn toespraak met een sneer naar de media en bedankte de aanhangers die kwamen opdagen naar zijn rally. ‘Hier zijn honderdduizenden mensen, ik wil dat de fake news media dat tonen, deze mensen hier gaan het niet langer tolereren. Deze mensen komen van over heel de wereld, en zeker van over heel het land. Ik wil zien hoe de media dit gaan in beeld brengen.’

Amerikaanse nieuwsmedia Washington Post, CNN en NPR schreven dat er duizenden mensen kwamen opdagen, geen honderdduizenden zoals Trump zelf beweerde.

‘De fake news media zijn het grootste probleem dat er is, samen met de big tech’, zei Trump. ‘We hebben ze vier jaar geleden verslagen, maar dit jaar hebben ze de verkiezingen vervalst’. Trump alludeerde ook op de Senaatsverkiezingen in Georgia, en zei dat ook daar fraude werd gepleegd.

‘Ons land heeft er genoeg van, we zullen het niet pikken, daar gaat het om’, zei Trump. Hij beweerde ook bewijs te hebben dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Tot nog toe heeft de president zijn statements nog niet kunnen staven met bewijslast. ‘We gaan niet toelaten dat jullie stem niet meetelt’, zei hij.

‘Ik ben herverkozen, en met een grote voorsprong’, beweerde hij. ‘Men vertelde mij dat ik zeker zou winnen als ik 66 miljoen stemmen had.’ Die rekensom gaat echter niet op, omdat deze verkiezing een recordaantal kiezers naar de stembus had gelokt. Volgens het onafhankelijke US Elections Project bedroeg het nationale opkomstcijfer 66,8 procent.

Joe Biden won de verkiezing met 80 miljoen stemmen. ‘Maar kan iemand geloven dat Joe 80 miljoen stemmen had?’, vroeg Trump aan zijn aanhangers. ‘De verkiezingen in derdewereldlanden verlopen eerlijker. Het is een schande.’

Trump verhoogde in zijn speech ook de druk op vicepresident Mike Pence om de goedkeuring van de verkiezingsuitslag van het Congres te blokkeren. Pence heeft een ceremoniële rol bij de zitting van het Amerikaanse Congres, waar hij het resultaat moet bekrachtigen. De president verwachtte dat hij ingreep door kiesmannen/vrouwen terug te sturen uit bepaalde staten en Biden niet uit te roepen tot winnaar. ‘Alles wat Mike hoeft te doen, is ze terugsturen en dan winnen we’, zei Trump. ‘Ik hoop dat Mike Pence het juiste zal doen, als Mike het juiste doet, winnen we de verkiezingen. Hij moet ons land verdedigen en onze grondwet verdedigen. Als hij dat niet doet, zal ik erg teleurgesteld zijn.’

Hervormingen

Trump riep beleidsmakers in Amerika op om hervormingen door te voeren aan het kiessysteem, omdat hij ervan overtuigd is dat er grootschalige fraude werd gepleegd. Daarnaast haalde hij ook uit naar zijn partijgenoten. ‘Er zijn goede Republikeinen, maar er zijn ook veel zwakke Republikeinen’, vond hij. Trump rekent af met een aantal van zijn partijgenoten die hem niet steunen in zijn claims, en noemde hen bij naam. Zo kreeg onder andere de hoogste verkiezingsfunctionaris in Georgia, Brad Raffensperger, ervan langs. Een telefoongesprek tussen de afscheidnemende president en Raffensperger lekte afgelopen weekend uit. Daaruit bleek hoe Trump druk uitoefent om de verkiezingsresultaten te wijzigen. De Democraten eisten dat de FBI het voorval onderzoekt.

Bekrachtiging

In een brief, die net voor aanvang van de zitting in het Capitool werd gepubliceerd, liet Pence weten dat hij zich niet zal verzetten tegen de bekrachtiging van de verkiezingsresultaten, waaruit bleek dat Joe Biden de volgende president wordt. Pence verwees daarvoor naar de grondwet, en de beperkingen die daarin zijn vastgelegd voor de vicepresident. De vicepresident heeft tijdens de ceremonie slechte een ceremoniële rol.

‘Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed om de grondwet te steunen en te verdedigen, mij ervan weerhoudt de eenzijdige autoriteit op te eisen om te bepalen welke kiesstemmen moeten worden meegeteld en welke niet’, schreef Pence.

Als reactie op deze tweette Trump dat hij ‘niet de moed had om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen. De Verenigde Staten eisen de waarheid!’.

Normaal gezien is de bekrachtiging een formele gebeurtenis van een half uur, maar een aantal Republikeinse congresleden maakten bezwaar. Na voorlezing van de stemmen in het Electoral College voor de staat Arizona kwam er verzet van de Republikein Paul Gosar, gevolgd door andere parlementsleden, onder wie senator Ted Cruz, een nauwe bondgenoot van de Republikeinse president Donald Trump. Daardoor moest de zitting onderbroken worden en moeten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat debatteren, dat kan maximaal twee uur duren. Door de bestorming werd het Capitool in lockdown geplaatst en werden de zittingen tijdelijk stilgelegd.

Chaos

Het Capitool werd in lockdown geplaatst, nadat Trump-fans de barricades van het regeringsgebouw doorbraken en binnenstormden. Pence, die de zitting voorzat, werd uit het gebouw geëvacueerd en de parlementsleden moesten een gasmasker opzetten van de politie. Het Huis van Afgevaardigden werd ontruimd. Er werd een vrouw in de borst geschoten en ze zou zwaargewond zijn, maar het is onduidelijk wat de omstandigheden zijn. De Nationale Garde en andere federale beschermingsdiensten waren onderweg om de situatie onder controle te krijgen.

Betogers drongen diep in de gebouwen door en sloegen ramen aan diggelen. In de Senaat namen verschillende betogers plaats op de spreekstoel. Andere betogers drongen het kantoor van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, binnen en zaten aan haar bureau. Er vielen vier doden...

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, stelde een avondklok in de hoop de gemoederen te kunnen bedaren. Tussen 18 uur vanavond en 6 uur morgenochtend lokale tijd gold een uitgaansverbod. Trump zelf riep - nadat hij verschillende malen olie op het vuur had geworpen -  tweemaal op om rustig te blijven. ‘Steun onze politie, ze staan aan de kant van ons land. Wees vreedzaam’, tweette hij. ‘Ik vraag iedereen om vreedzaam te blijven in het Capitool. Geen geweld! Denk eraan, wij zijn de partij van ‘law en order’, respecteer de wet en onze politiediensten.’

“Dit is de logische conclusie van het meest rampzalige presidentschap uit de Amerikaanse geschiedenis, een trieste ontknoping van vier jaar haat en verdeeldheid zaaien,” zeiden de professoren en Amerika-kenners Kristiaan Versluys en Frank Albers.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht