ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gisteren verscheen bij Uitgeverij KokBoekencentrum: 'Waarheidszoekers' van Cees Zweistra

De bestorming van het Capitool en de anticoronaprotesten hebben het complotdenken definitief in de openbaarheid gebracht.
door Tsenne Kikke - woensdag 15 september 2021 5:15

Het nieuwe complotdenken heeft zich ontwikkeld vanuit een Amerikaans verschijnsel tot een mondiale beweging die via politici en influencers ook bij ons vaste voet aan de grond heeft gekregen. Waar komt het vandaan, welke rol heeft technologie en hoe kunnen we ons ertoe verhouden?

Filosofen zien het complotdenken vaak als een vorm van slechte wetenschap die ontstaat in een onkritisch brein. Daarom is het pleidooi van invloedrijke denkers als Suzan Neiman en Steven Pinker gericht op het herwaarderen van rationaliteit en kritische denkvermogens.

De auteur van 'Waarheidszoekers' kiest een andere invalshoek. Volgens hem is het hedendaagse complotdenken niet het gevolg van een gebrek aan rationaliteit, maar eerder symbool van een technologische cultuur die dreigt te ontsporen. In een wereld zonder verbindende verhalen en een afkalvende common sense zet de complotdenker een logische stap: hij gebruikt de grote consumententechnologieën van vandaag om zijn eigen wereld en waarheid te scheppen.

Anders dan het complotdenken te debunken neemt de auteur ons mee op een tocht langs filosofische bronnen die ons helpen een verschijnsel te duiden dat knaagt aan de wortels van ons huidige maatschappelijke bestel. De analyse van de auteur is helder, scherp en ook verontrustend. Want anders dan een vreemde exoot blijkt de complotdenker een exponent te zijn van een beweging die we als maatschappij onder invloed van technologie onherroepelijk hebben ingezet.

‘Dit boek laat op een indrukwekkende en tegelijk smakelijke manier zien hoe de filosofie kan helpen onze eigen tijd te verhelderen. Het begint met spannende undercover journalistiek in de wereld van complot-fantasieën. Maar het wordt niet minder spannend als het zich ontwikkelt tot een duizelingwekkend veelzijdige filosofische zoektocht om het hedendaagse complotdenken niet zozeer te veroordelen, maar te begrijpen.’ – Paul van Tongeren

Aankopen via Bol.com? Klik op deze link.

Boekgegevens: Cees Zweistra | Waarheidszoekers. Wat bezielt complotdenkers? | KokBoekencentrum | ISBN 9789043536660 | Pagina's 320 | Verschijnt 14-09-2021 | € 24,99

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht