ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Energieprijzen blijven stijgen en dus schiet gas- en elektriciteitsfactuur de hoogte in

Gasprijs stijgt met tien procent extra in één dag tijd…
door Tsenne Kikke - donderdag 30 september 2021 15:06

De energieprijzen stijgen en blijven stijgen. Gemiddeld betaalt een gezin op dit moment 1.033,75 euro per jaar aan elektriciteit en maar liefst 1.517,7 euro aan gas...

Het is niet de eerste keer dat een gezin gemiddeld meer dan 1.000 euro betaalt voor elektriciteit, maar het is wel de eerste keer dat de energiekostprijs zo hoog is. En gisteren kwam er nog het nieuws dat de gasprijs in één dag tijd met 10 procent gestegen was.

De voornaamste reden voor die stijging is de hogere vraag naar energie, door de heropleving van de economie na corona. En het aanbod kan die vraag niet volgen. Een klassieke economische wet: er is krapte op de markt, dus stijgen de prijzen.

Veel mensen zitten met de handen in het haar. Ze zien een stevige eindafrekening in de bus vallen en bovendien worden ook de nieuwe voorschotfacturen van de energieleveranciers fors opgetrokken. Voor sommige klanten kan die factuur zelfs verdubbelen. Zeker wie een variabel contract heeft (en dus betaalt naargelang de energieprijs stijgt of daalt) zal gemakkelijk honderden euro's extra kwijt zijn aan het einde van de rit.

De klantendiensten van leveranciers hebben heel wat vragen, en dat merken ze ook bij Eneco Belgium, na Engie en Luminus de grootste leverancier in Vlaanderen. "We krijgen meer vragen, en vrijwel alle vragen die we momenteel krijgen, gaan hierover", zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco Belgium. "Hoe lang gaat het duren, kan ik mijn voorschot aanpassen, hoe kan ik hier het beste mee omgaan."

De stijgende energieprijzen werden al een tijdje voorspeld, "maar dat het zo snel en zo hoog zou stijgen, die combinatie, daar zijn ook wij erg van geschrokken", zegt Delmée. "Hoe lang dit zal duren, dat is héél lastig. Zou ik het weten, dan had ik het verteld, maar ik weet het niet. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe lang de winter zal zijn, hoe koud... Dat zijn belangrijke elementen die de gasprijs beïnvloeden."

Het belangrijkste dat mensen moeten weten: "Er zal altijd gas blijven stromen, het licht zal niet uitgaan, we zullen niet in het donker zitten, maar dat dit voor veel mensen een heel moeilijke situatie is, dat begrijpen wij."

De factuur op je energierekening is complex samengesteld, de energiekosten zelf (40 procent), de nettarieven (37 procent voor elektriciteit en 19 procent voor aardgas) en heffingen (19 procent voor elektriciteit en 20 procent voor aardgas). Het is nu de energiekostprijs die stijgt, dus: de prijsstijgingen die we nu zien, hebben enkel invloed op dat luik van jouw factuur.

Wat kunnen leveranciers zelf eigenlijk doen aan de hogere prijzen? "Wij gaan met mensen in gesprek, we denken mee na, bijvoorbeeld: over de bedragen van hun voorschotfacturen. Als er problemen zijn, denken we mee na over oplossingen. En er zijn ook een aantal mensen die een sociaal tarief hebben, waarbij de overheid het mee regelt."

Heffingen overhevelen naar belastingen?

Een btw-verlaging van 21 naar 6 procent op elektriciteit, wat federaal geregeld wordt, is de voorbije weken als meermaals opgeworpen, maar gisteren nog zei CD&V-voorzitter Coens dat dat geen optie is, omdat je het hele systeem van de index in de war stuurt. Energieprijzen maken deel uit van de index, wat erop neerkomt dat de stijgende prijzen er mee voor zorgen dat ons loon stijgt.

"De energiefactuur bestaat uit heel veel onderdelen, en er zitten heel veel heffingen en accijnzen in", zegt Delmée. "Naar mijn mening zouden die beter overgeheveld worden naar de belastingen. Want dat zijn belastingen, en daar zijn er bredere schouders om de lasten te dragen. Maar nu zitten die belastingen in de energiefactuur, en daar zijn de bedragen voor iedereen hetzelfde. Een omschakeling naar belastingen verlaagt de factuur en maakt er een eerlijker proces van."

Delmée stelt dat de energieleveranciers met de hogere voorschotfacturen geen winst maken op de kap van klanten. "Ik kan voor ons spreken, de winst die wij halen, dat zijn komma's achter de procent, dus een 0 en dan getalletjes na de komma. Ik kan niet spreken voor anderen en wat zij verdienen, maar het is geen rijke business. Er is zeker winst, maar dat is niet altijd een gegeven."

"Boos op de situatie"

"Mensen zijn niet zozeer boos op ons, maar op de situatie", merkt Delmée. "Als je 50 euro extra moet betalen, en dat is een bedrag dat je niet hebt, dat is heel erg vervelend, dat realiseren we ons terdege. Daarom proberen we klanten zo goed mogelijk te woord te staan. Voor sommigen is dit écht heel lastig."

De prijzen gaan niet oneindig stijgen, zegt Delmée, daar zit een limiet op. "De prijs zal wel een keer gaan afvlakken, de vraag is alleen wanneer."

Bron: VRT NWS

Waar komen elektriciteit en gas in België vandaan?

- Het aardgas dat in België wordt verbruikt, komt hoofdzakelijk uit Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Duitsland. Het wordt aangevoerd via ondergrondse en onderzeese pijpleidingen, maar ook met methaantankers die het gas in vloeibare vorm leveren in de terminal van Zeebrugge. Het zijn gigantische schepen die vloeibaar gemaakt aardgas transporteren. In die toestand is het volume van aardgas namelijk 600 keer kleiner dan in gasvorm.

In Zeebrugge (actief sinds 1987) wordt dat vloeibare gas tijdelijk in grote reservoirs opgeslagen. Daarna wordt er opnieuw gas van gemaakt zodat het in het transportnet en vervolgens in het distributienet kan worden geïnjecteerd. De capaciteit van de terminal bedraagt 9 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Elk jaar kunnen 110 tankers er hun lading lossen.

Omdat aardgas een fossiele brandstof is, zal de voorraad ervan ooit weleens opraken: het is dus geen onuitputtelijke energiebron. Anderzijds komt er bij de verbranding bijvoorbeeld CO2 vrij, en dit is schadelijk voor het milieu.

- Groen gas staat in België nog in de kinderschoenen omdat de investeringen ontbreken. Qua productie is biomethaan vooralsnog zowat 4 keer duurder dan aardgas. Zo biedt geen enkele energieleverancier momenteel een contract voor ‘groen gas’ aan, hetgeen wel het geval is voor groene stroom. In Frankrijk en Nederland verkopen sommige leveranciers hun klanten al wel 100% of gedeeltelijk groen gas.

- De stroom wordt geproduceerd in België en in naburige landen (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, en zo meer) in elektriciteitscentrales van verschillende types. Zeven Belgische kernreactoren staan in voor 55% van de stroom die wordt geleverd.

- Daarnaast zijn er nog thermische centrales die op steenkool, aardolie of aardgas draaien.

- Tevens zijn er centrales te vinden die uitsluitend op hernieuwbare energie (windenergie, zonne-energie, waterkracht, biomassa, biogas) en terugwinning (afval) draaien. De hoeveelheid geproduceerde elektriciteit op basis van hernieuwbare energie is de afgelopen vijftien jaar sterk gegroeid maar blijft toch klein ten opzichte van de totale geproduceerde hoeveelheid; vooral, omdat het elektriciteitverbruik alsmaar blijft stijgen en dus niet bij te houden is.

Bron: Energids.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht