ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Ons bewustzijn, een fascinerend raadsel! Een gratis lezing…

Enig idee wat bewustzijn kan inhouden?
door Tsenne Kikke - woensdag 29 september 2021 17:48

Het bewustzijn definiëren is bijzonder moeilijk, onmogelijk zelfs. Maar, tijdens deze gratis lezing van de Universiteit Antwerpen leer je van Prof. em. Eric Kerckhofs hoe filosofen, psychologen en neurowetenschappers het bewustzijn trachten te begrijpen. Met de nadruk op 'trachten te begrijpen' dus - want, de mens die zichzelf niet kent, heeft geen enkel idee van wat 'bewustzijn' inhoudt, noch wat 'bewust zijn' precies betekent. Toegegeven: onbekend, is nu eenmaal onbemind.

Ter herhaling

In vorige blog stond er, onder andere: Wie zei alweer: "Word wakker!" - "Ontslaap!" - "Ontwaak!"? Woorden, die geen mens begrijpt - want, indien men het wél zou doen, dan zou men ernaar handelen, nietwaar? Ook Gurdjieff wees ons er voortdurend op het feit dat een mens in slaap worden geboren, zijn gehele leven in slaap doorbrengt, en in die slaap komt te sterven. Anderzijds gaf hij wel toe dat mensen niet willen ontwaken omdat die slaap zo aangenaam aanvoelt.

Tussen haakjes: Geloof er geen woord van, maar test het wel voor jezelf uit.

Met andere woorden: ofwel beleef je jouw leven ietwat meer bewust - ofwel, blijf je dag en nacht op die 'automatische piloot' leven.

Vraag: "Wat is bewustzijn?"

Gurdjieff: "Ogenblikken van bewustzijn zijn heel kort en van elkaar gescheiden door lange tussenpozen van volslagen onbewuste, mechanische werkzaamheid van de machine. U zult dan zien dat u kunt denken, voelen, handelen, spreken en werken zonder er bewust van te zijn. En als u in uzelf de momenten van bewustzijn en de lange perioden van mechanisch-zijn leert zien, zult u met even grote zekerheid in andere mensen opmerken wanneer zij bewust zijn van wat ze doen en wanneer niet.

Uw voornaamste vergissing bestaat hierin dat u meent altijd bewustzijn te hebben, dat u in het algemeen denkt dat bewustzijn altijd aanwezig is of dat het nooit aanwezig is. In werkelijkheid is bewustzijn een eigenschap die voortdurend verandert. Nu eens is het er, dan weer niet. En er bestaan verschillende graden, verschillende niveaus van bewustzijn.

Het is noodzakelijk onderscheid te maken tussen bewustzijn en de mogelijkheid tot bewustzijn. Wij hebben alleen de mogelijkheid tot bewustzijn en zeldzame flitsen van bewustzijn. Daarom kunnen wij niet definiëren wat bewustzijn is."

Laat je entertainen...

Ons bewustzijn: een fascinerend raadsel! Een interdisciplinaire verkenning
Datum: Maandag 4 oktober 2021, van 19u30 tot 21u15
Organisatie: Universiteit Antwerpen - Studium Generale
Locatie: Universiteit Antwerpen - Stadscampus - Rodestraat 14 - 2000 Antwerpen

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. Dit jaar draaien de lezingen rond het thema 'Bewustzijn'. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en van gedachten te wisselen.

​​Ons bewustzijn is een dagdagelijkse ervaring, die de mens een bijzonder evolutionair voordeel heeft bezorgd. We beseffen dat we ons via onze zintuigen een beeld kunnen vormen van onze buitenwereld, maar ook voor een deel van onze binnenwereld. We zijn ons van onszelf bewust. We kunnen informatie verwerken, erover nadenken en redeneren. We kunnen intenties vormen, beslissingen nemen en die in handelingen omzetten. We kunnen verbaal en non-verbaal communiceren met anderen. Toch blijkt het bijzonder moeilijk om het bewustzijn te definiëren. Filosofen, psychologen en neurowetenschappers trachten te begrijpen hoe onze hersenen in staat zijn om een bewuste ervaring tot stand te brengen. Hoe komen mensen bijvoorbeeld tot de ervaring van een kleur en hoe zou een vleermuis de wereld ervaren? Neurologen bestuderen de veranderingen van het bewustzijn bij mensen met hersenaandoeningen. En wat is de verhouding tussen bewuste en onbewuste processen? Allemaal boeiende vragen waarop vanuit verschillende disciplines naar een antwoord wordt gezocht. Hierover bewust nadenken is een typisch menselijke activiteit. Deze lezing wordt gegeven door Prof. em. Eric Kerckhofs (Vrije Universiteit Brussel & Universiteit Antwerpen).

Meer info: www.uantwerpen.be/nl/evenementen/studium-generale

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht