ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nederlandse onderzoekers laten stukje dood mensenhart opnieuw kloppen

Onderzoekers trachten beter inzicht te verkrijgen in de oorzaken en gevolgen van hartritmestoornissen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 10 augustus 2021 3:56

Nederlandse onderzoekers van het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam zijn erin geslaagd om menselijk hartweefsel opnieuw te laten kloppen in een laboratorium. Met de techniek, die nog bijna nergens anders wordt toegepast, hopen ze een nauwkeuriger beeld te krijgen van hoe cellen onderling communiceren en hoe hartfalen en hartritmestoornissen kunnen worden behandeld.

Het 'Translational Cardiothoracic Surgery Research Lab' van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam gebruikt stukjes restweefsel van hartoperaties die normaal gesproken bij het afval zouden belanden. Het onderzoeksteam onder leiding van harttransplantatiechirurg Yannick Taverne heeft een systeem opgezet waarbij het weefsel met behulp van electrodes en een precieze hoeveelheid voedingsstoffen in het laboratorium opnieuw kan beginnen kloppen. “Ik vergelijk het met koken: het is een heel dunne balans van wat nodig is. Niet elk stukje hart start weer op, het proces moet heel secuur verlopen”, legde Taverne uit. “Het opstarten van zo’n klein stukje, buiten het lichaam om, dat weer gaat kloppen, dat is zo uniek. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.”

De onderzoekers gebruiken het hartweefsel om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de werking van de cellen en het genezen van bepaalde hartaandoeningen. Het inzetten van stukjes restweefsel zorgt er ook voor dat minder proefdieren nodig zijn, klinkt het. Op termijn wil het team ook nieuwe medicijnen testen op de stukjes ‘levend’ hart. Uiteindelijk hopen ze meer gepersonaliseerde behandelingen te kunnen ontwikkelen, door medicatie bijvoorbeeld eerst uit te testen op een stukje weefsel dat eerder bij een patiënt werd afgenomen. “Bij dit type aandoening is elke patiënt verschillend”, legde de hartchirurg uit. “Dit geeft ons de mogelijkheid om voor die ene patiënt dat medicijn daadwerkelijk te gaan testen en de juiste dosis te bepalen.”

In de toekomst zou de techniek ook gebruikt kunnen worden om een donorhart buiten het lichaam van de patiënt in de gaten te houden. Artsen zouden dan tijdens de transplantatie een stukje van het donorhart in een bioreactor in leven kunnen houden, om op die manier al vroeg tekenen van afstoting op te pikken, nog vooraleer de patiënt klachten krijgt.

Het onderzoek van dokter Taverne richt zich voornamelijk op de koppeling tussen elektrische signalen van het hart en de daarop volgende samentrekking. Bij patiënten met hartfalen is die koppeling vaak verstoord. Met de nieuwe techniek is het makkelijker te meten hoe de samentrekking van het hart verloopt en hoe dit verandert bij bepaalde handelingen, zoals het hartweefsel sneller laten kloppen of het geven van minder zuurstof. Daarmee hopen de onderzoekers beter inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van hartritmestoornissen, en hopen zij mogelijke defecten op te sporen die hartfalen of hartritmestoornissen veroorzaken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht