ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het verval van Afghanistan stond in de sterren geschreven

Nu maar afwachten wat er in Kaboel zal gebeuren…
door Tsenne Kikke - zondag 15 augustus 2021 18:35

Aardbevingen, stormen, orkanen, bosbranden, overstromingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, lawines, grondverzakkingen, hittegolven...: wereldwijd krijgen mensen de laatste tijd te maken met natuurgeweld. Dan hebben we nog de coronapandemie en daarbovenop wordt er overal geweld onder mensen vastgesteld. Zo worden alle ogen nu op Afghanistan gericht: vooral op Kaboel, een stad met iets van een 5 miljoen inwoners.

Ook in dat Afghanistan verloren mensen hun hebben en houwen, zoals hun werk, hun woonst, hun winkel of bedrijf, hun vrienden, kennissen en familieleden, noem maar op - kortom: alles wat een mens maar kan bezitten, zelfs hun eigen leven. En dan hebben we het hier niet over enkele tien- of honderdtallen, maar volgens de laatste cijfers over iets van een half miljoen.

Indien je een beetje bijgelovig bent, zou je kunnen durven zweren dat de planeten, de Maan, de Zon en de Aarde onder elkaar een complot hebben gesmeed om de mensheid iets te doen inzien. Wat precies? Ik weet het, maar je kunt het beter aan één van hen vragen - of, trachten 'wakker te worden' door aan Zelfkennis te gaan doen. :-)

Oké, laat me jou een kleine tip geven: klik op deze link, opdat je er een klein idee van verkrijgt.

Ter zake...

Nu pas - alsof het onheil op één dag tijd geschiedde - maken de Verenigde Staten zich zorgen om de bliksemsnelle opmars van de extremistische taliban die ondertussen al 26 van de 34 provinciehoofdsteden in handen hebben, waaronder Kandahar en Herat, en verder oprukten in de richting van Kaboel. Gisteren waren de Taliban-strijders slechts 50 kilometer van de hoofdstad Kaboel verwijderd, en vandaag drongen ze in randgemeenten binnen.

John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, verzekerde vrijdag nog dat Kaboel niet het voorwerp vormde van een 'imminente dreiging'.

President Joe Biden besliste donderdag om 3.000 militairen naar de luchthaven van Kaboel te sturen om zo de evacuatie van het Amerikaanse ambassadepersoneel in goede banen te leiden. Er werden ook voorbereidingen getroffen om de ambassade naar de luchthaven te verplaatsen.

Analyse

Het was Rudi Vranckx die beweerde dat het in de sterren geschreven stond.

Sinds de Amerikaanse troepen zijn vertrokken veroveren de taliban al enkele maanden lang steeds meer terrein in Afghanistan. Eerst was het platteland aan de beurt, daarna vielen één voor één de provinciehoofdsteden in handen van de moslimextremisten.

Enerzijds is het Afghaanse regeringsleger een stuk groter dan de taliban, ze werden jarenlang door Amerikanen getraind, en ze beschikken over modern, gesofisticeerd materiaal. "Maar toch zijn ze gaan lopen in die provinciesteden", aldus Vranckx.

Volgens hem heeft dat vooral te maken met een gebrek aan wil om te vechten. "Het grote probleem is dat veel soldaten maanden geen soldij kregen. Dat zij bij wijze van spreken voor 170 euro zouden moeten gaan sneuvelen voor commandanten die corrupt zijn, en die soms hun familie en bezittingen al in veiligheid hebben gebracht in het buitenland."

Bovendien is er ook nog de beukende terreur van de taliban, te vergelijken met wat IS in Syrië en Irak vijf jaar geleden deed. "Ze sturen een sfeer van terreur en angst voor zich uit, van onthoofdingen, het opjagen van dissidenten... Daardoor gaan soldaten massaal op de loop."

Zowel de voormalige Amerikaanse president Donald Trump als huidig president Joe Biden hadden een akkoord afgesloten met de taliban: ... ze gingen terugtrekken, zonder voorwaarden. "Je hebt dan niets meer om in de weegschaal te leggen. Dat is wat er nu gebeurd is", analyseerde Rudi Vranckx.

"Het nachtmerrie-scenario voor Biden zou kunnen zijn dat op 11 september, 20 jaar na de aanslagen, de VS-ambassade in Kaboel in brand zou staan. Je kan het je niet inbeelden", besloot Vranckx.

Ashraf Ghani, sinds 2014 de president van Afghanistan, heeft in gezelschap van zijn naaste medewerkers het land verlaten en is onderweg naar Tadzjikistan.

Waarnemend Afghaanse minister van Nationale Defensie Bismillah Mohammadi vervloekte de vluchtende president. "Ze bonden onze handen achter onze rug en verkochten het vaderland, vervloek de rijke man en zijn bende," schreef hij op zijn officiële Twitter-account.

Eerder uitte de Afghaanse voorzitter van de Hoge Raad voor Nationale Verzoening Abdullah Abdullah bittere kritiek op Ghani omdat hij het land ontvluchtte. In een videoverklaring, opgenomen in Kaboel, zei hij: "Het feit dat de voormalige Afghaanse president het land heeft verlaten en het volk en het land in zo'n slechte situatie heeft gebracht, zal God hem ter verantwoording roepen, en het volk van Afghanistan zal hem hiervoor eveneens veroordelen."

Vandaag bereikten de talibanstrijders dus de hoofdstad ‘langs alle kanten’ maar er zouden geen berichten zijn over gevechten. De woordvoerder van de taliban, Zabihullah Mujahid, gaf aan dat er gewacht werd in de buitenwijken zolang de gesprekken aan de gang waren in verband met een 'vreedzame overgave'. De taliban zou intussen ook zijn strijders opgeroepen hebben om zich te onthouden van geweld en een veilige doorgang te bieden aan iedereen die Kaboel wil verlaten.

Vrouwenrechten

Volgens een andere woordvoerder van de taliban, Suhail Shaheen, zal de groepering de vrouwenrechten beschermen, evenals de vrijheden van mediamedewerkers en diplomaten. De taliban stond er in het verleden vooral voor bekend om meisjes van school te houden en harde straffen te geven zoals amputatie, steniging en ophanging. “We verzekeren de mensen en vooral de stad Kaboel, dat hun eigendommen en hun leven veilig zijn”, zei Shaheen tegen de BBC waarbij hij ook een machtsoverdracht aankondigde binnen enkele dagen.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Abdul Sattar Mirzakawal zal de macht overgedragen worden aan een overgangsregering. “Er zal geen aanval op de stad plaatsvinden, er is overeengekomen dat er een vreedzame overdracht zal plaatsvinden”, klonk het.

Ondertussen deed Suhail Shaheen tegenover de BBC in grote lijnen uit de doeken hoe de taliban hun nieuwe machtspositie zouden invullen.

'We willen een inclusieve islamitische regering. Dat betekent, dat alle Afghanen vertegenwoordigd zullen worden', verzekerde Shaheen. 'We zullen er in de toekomst over hebben, wanneer de vreedzame machtsoverdracht heeft plaatsgevonden.'

Hij verzekerde ook dat internationale ambassades en hun werknemers niet het doelwit zouden worden en dat ze in het land mogen blijven.

'Er is geen enkel risico voor diplomaten of humanitaire organisaties. Ze kunnen allemaal blijven werken zoals ze tot op de dag van vandaag hebben gedaan. Er zal hen geen kwaad overkomen', aldus Shaheen.

Hij zei voorts nog dat de taliban 'een nieuw hoofdstuk' van tolerantie en vrede willen aanvatten.

Een woordvoerder van de Taliban kondigde wel aan dat alle mensen in hun huizen moeten blijven. Hij drong er op aan niet naar buiten te komen, zeggende dat dat alleen maar zou bijdragen aan een gevoel van chaos, en dat de Taliban probeert om dit zo vredig mogelijk te houden. En, voor zover we weten, houden de mensen zich zeker aan dat advies: ze blijven thuis, als het ware ineengekrompen.

De NAVO zei vandaag dat het 'urgenter dan ooit' is een politieke oplossing voor het conflict in Afghanistan te vinden, nu de taliban aan de stadspoorten van Kaboel staan en klaar zijn om de macht over te nemen.

'We steunen de inspanningen van de Afghanen om een politieke oplossing voor het conflict te vinden, dat is nu urgenter dan ooit', zei een functionaris van de westerse militaire alliantie. 'Het bondgenootschap volgt de evolutie van de situatie in Afghanistan constant', voegde hij eraan toe. 'Wij helpen de luchthaven van Kaboel te blijven functioneren opdat Afghanistan met de rest van de wereld verbonden blijft', aldus de functionaris. 'We handhaven ook onze diplomatieke aanwezigheid in Kaboel. De veiligheid van ons personeel is onze absolute prioriteit en we zullen indien nodig ons aan de situatie aanpassen.'

Rusland is in overleg met andere landen om een spoedvergadering van de VN-veiligheidsraad bijeen te roepen. 'We werken eraan', verklaarde Zamir Kabulov en die vergadering zou heel binnenkort moeten plaatsvinden. Rusland is een van de landen die van de taliban garanties hebben gekregen dat er niets met hun ambassades zou gebeuren. Daarom plant het ook geen evacuaties.

Op instructie van de Franse president Emmanuel Macron zal het ministerie van de Strijdkrachten toch militaire versterkingen inzetten in de Verenigde Arabische Emiraten om te helpen bij de evacuaties van Afghanistan naar Abu Dhabi die naar verwachting in de komende uren zullen plaatsvinden.

Nu blijft er niets anders op dan af te wachten hoe de dingen aldaar verder zullen verlopen...

Nabericht

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft in een bericht op Facebook uitgelegd waarom hij weggevlucht is uit zijn land. ‘Ik deed het om extra bloedvergieten te voorkomen’, klinkt het.

“Vandaag kwam ik voor een bijzonder lastige keuze te staan. Ofwel bleef ik in het paleis en volgde er een confrontatie met de gewapende taliban, ofwel liet ik mijn geliefde land achter.”

“Indien ik gebleven was, zouden ontelbare patriotten de martelaarsdood gestorven zijn en zou de stad Kaboel vernietigd worden. De menselijke catastrofe zou dan niet meer te overzien geweest zijn. De taliban zijn erin geslaagd om mij te verdrijven, ik wilde vooral nog meer bloedvergieten voorkomen.”

“De taliban hebben het met zwaarden en wapens gehaald”, ging Ghani verder. “Nu is het hun verantwoordelijkheid om de eer, de rijkdom en de eigenwaarde van het volk te beschermen. Onze harten hebben ze alvast niet gewonnen.”

“De taliban staan nu voor een nieuwe historische test. Ofwel nemen ze het op voor Afghanistan, ofwel vinden ze andere plaatsen en netwerken belangrijker. Veel inwoners leven in angst en vrezen voor de toekomst. De taliban moeten nu iedereen zien te overtuigen, ook de vrouwen van Afghanistan. Ze moeten de harten van het volk veroveren. Stel een duidelijk plan op en kom ermee naar buiten. Ik zal mijn land op intellectueel vlak altijd blijven dienen.”

Ondertussen hebben de taliban de macht in Afghanistan volledig overgenomen. Vanuit het presidentieel paleis in Kaboel riep de islamitische beweging het Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht