ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het spiegelwoordenboek - Tara June Winch

Het vitale belang van dit verhaal, naast het feit dat het een fantastisch boek is, is dat het ons eraan herinnert dat de weg vooruit, de weg naar genezing en herverbinding.
door Tsenne Kikke - zondag 29 augustus 2021 15:31

Een hartverscheurend, hoopvol verhaal over de strijd tussen cultuur en macht in hedendaags Australië.

In de culturele roman ‘Het spiegelwoordenboek’ keert Tara June Winch terug naar haar eigen Wiradjuri-roots en laat ze de verwevenheid van taal, traditie en identiteit zien. In het boek neemt August, een jonge vrouw van Aboriginal-afkomst, het besluit om naar Australië te reizen voor de begrafenis van haar opa. Hier gaat ze de strijd aan met machtige partijen die haar dorp en daarmee de taal en cultuur van haar mensen dreigen te vernietigen. August ontdekt dat haar grootvader een boek over de cultuur van hun volk aan het schrijven was – en dat dit misschien wel de sleutel is tot het behoud van alles wat haar lief is.

‘Een baanbrekende roman voor zwart en wit Australië.’ – Richard Flanagan, Man Booker Prize-winnend auteur van ‘De smalle weg naar het verre noorden’

‘Een zeer origineel fictiewerk van een van onze meest opwindende hedendaagse schrijvers.’ – Juryrapport NSW Premier’s Literary Awards

‘Een buitengewoon verhaal vol wreedheid, ontwrichting, liefde en veerkracht, dat glanst en schittert door Winch’ rijke proza.’ – Juryrapport Prime Minister’s Literary Awards.

Meer info...

Wetende dat hij spoedig zal sterven, neemt Albert 'Poppy' Gondiwindi de pen ter hand. Zijn leven heeft hij doorgebracht aan de oevers van de Murrumby River bij Prosperous House, op Massacre Plains. Hij is vastbesloten om de taal van zijn volk door te geven en alles wat ooit herinnerd werd. Hij vindt de woorden in de wind.

Daarentegen woont August Gondiwindi al tien jaar aan de andere kant van de wereld als ze hoort van de dood van haar grootvader. Ze keert terug naar huis voor zijn begrafenis, gekweld door verdriet en belast met alles wat ze probeerde achter te laten. Haar thuiskomst is bitterzoet als ze geconfronteerd wordt met de liefde van haar familie en het nieuws dat Prosperous House weer in bezit zal worden genomen door een mijnbouwbedrijf. Vastbesloten om het goed te maken probeert ze het land te redden: een zoektocht die haar leidt naar de stem van haar grootvader en naar het verleden, de verhalen van haar volk, de geheimen van de rivier.

Ontroerend en prachtig geschreven. Tara June Winch's 'Het spiegelwoordenboek' is het verhaal van een volk en een cultuur dat onteigend werd. Maar het is evenzeer een viering van wat was en wat blijft, en een krachtige herovering van inheemse taal, verhalen vertellen en identiteit.

Het boek aankopen via Bol.com? Of, er een uittreksel uit lezen? Klik op deze link!

De originele titel van 'Het spiegelwoordenboek' is 'The Yield'. Vanaf 17:16 leest Tara June Winch er zelf iets uit...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht