ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft een beetje stijgen

'Een beetje' klinkt als goed nieuws, nietwaar?
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 augustus 2021 18:26

In de periode van 28 juli tot 3 augustus werden er in België elke dag gemiddeld 1.672 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, zijnde: 11.704 in die korte periode. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met een week eerder, maar alles lijkt er op dat we ons daarover niet al te druk hoeven te maken.  

Ook het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt opgenomen, nam verder toe. Tussen 31 juli en 6 augustus ging het om gemiddeld 41 mensen per dag. Dat is een stijging met 23 procent in vergelijking met vorige week. In totaal liggen er 382 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie er 98 op de afdeling intensieve zorg liggen, en 54 onder hen hebben beademing nodig.

Het aantal overlijdens is tussen 28 juli en 3 augustus gestegen tot gemiddeld 4 per dag. In totaal stierven in België al 25.268 door covid-19.

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat bijna 8,14 miljoen mensen al minstens één prik van een coronavaccin kregen. Dat komt overeen met 70,6 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al bijna 7,18 miljoen mensen volledig gevaccineerd (62,3 procent).

Minder besmettingen in Nederland

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in Nederland 2.951 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn minder nieuwe coronabesmettingen dan de vorige vrijdagen. Daardoor daalt het gemiddelde aantal positieve tests verder. Met gemiddeld 2.675 positieve gevallen per dag - oftewel 18.725 in een week tijd - staat het weekgemiddelde op het laagste niveau in bijna een maand tijd. Klinkt als goed nieuws, hé!...

Precies een week geleden registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 3.400 nieuwe positieve tests. De vrijdag ervoor waren het er bijna 6.400 en nog een vrijdag eerder meer dan 11.000.

Afgelopen etmaal werden acht nieuwe sterfgevallen opgetekend. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM te horen dat 37 coronapatiënten zijn overleden, gemiddeld ongeveer vijf per dag. Dat is het hoogste peil sinds 11 juni.

Twee nieuwe bijwerkingen van Johnson & Johnson-vaccin

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft twee nieuwe bijwerkingen vastgesteld die kunnen optreden na het toedienen van het coronavaccin van Johnson & Johnson. Het gaat om duizeligheid en oorsuizingen (tinnitus). Voortaan moeten ook die klachten op de bijsluiter worden vermeld. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen, benadrukte de organisatie.

Er zijn bijna 1.200 meldingen dat mensen duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een gepiep of een gesuis in hun oren.

Daarnaast vroeg het EMA ook voor een herziening van immune trombocytopenie als bijwerking na een inenting met Johnson & Johnson. Bij immune trombocytopenie raakt het afweersysteem in de war en valt het bloedplaatjes aan die nodig zijn om bloed te laten stollen. Dat staat momenteel al in de bijsluiter als een belangrijk potentieel risico en dat moet voortaan een 'belangrijk geïdentificeerd risico' genoemd worden.

Het EMA doet verder ook onderzoek naar een potentieel verband tussen het vaccin van AstraZeneca en het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Dat wordt al vermeld als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin van Johnson & Johnson.

7 gevaccineerde bewoners in woonzorgcentrum Zaventem overleden

In woonzorgcentrum Ter Burg in Zaventem zijn zeven bewoners overleden nadat ze besmet geraakten met een nieuwe variant van het coronavirus. Alle bewoners waren nochtans gevaccineerd.

"Het gaat om hoogbejaarde mensen die fragiel zijn. Geen enkel vaccin beschermt 100 procent, en zeker niet bij mensen die al wat ouder zijn. Zij bouwen een minder sterkte immuniteit op tegen het virus. Dus de kans is groot dat de immuniteit van deze mensen niet voldoende was. Of, niet meer voldoende - want, ze waren al even geleden gevaccineerd," zei viroloog  Piet Maes.

Het zou gaan om een uitbraak van een nog niet erg bekende variant van het coronavirus uit Colombia. Hoe het virus in het woonzorgcentrum is binnengekomen, weet men niet.

“Maar waarschijnlijk via familie of personeel”, zei Kathleen Boydens van Ter Burg. “We hebben een eerste positieve besmetting gehad op 16 juli. We zijn toen in overleg gegaan met virologen en hebben beslist om enkele dagen later een algemene testing te doen. Daaruit bleek dat nog vijftien extra bewoners positief waren.”

De uitbraak kon beperkt worden tot één afdeling waar mensen met vergevorderde dementie wonen. Waarschijnlijk raakte een bewoner besmet die erom bekend staat ‘rond te dolen’ op de afdeling en kon het virus zo verder verspreid worden.

In totaal raakten 21 bewoners en zeven medewerkers besmet. Zeven van hen overleden in twee weken tijd. “Op dit moment zijn we aan het stabiliseren”, zei Boykens. “We hebben geen nieuwe besmetting vastgesteld sinds 28 juli. Momenteel krijgt nog één bewoner zuurstof. We hebben het gevoel dat we de uitbraak onder controle hebben, maar de afdeling blijft wel in quarantaine tot volgende week woensdag.”

Viroloog Marc Van Ranst legde aan VRT NWS uit dat het om de Colombiaanse variant gaat die sinds eind juni in België kan worden teruggevonden. Volgens hem gaat het wel nog om erg kleine percentages.

Wat weten we over de Colombiaanse coronavariant? Weinig, zo blijkt...

Virussen veranderen voortdurend. En zo ook het coronavirus. Volgens viroloog Piet Maes zijn er intussen al duizenden varianten van het coronavirus. Meestal gaat het om kleine veranderingen of mutaties. Maar soms zorgt een verandering ervoor dat het virus zich anders gaat gedragen - en, bijvoorbeeld, besmettelijker wordt.

Dat wordt dan een 'variant of concern' genoemd, een 'zorgwekkende variant'. De deltavariant is er zo eentje van. Voor het eerst opgedoken in India, en intussen in België verantwoordelijk voor 95 procent van de besmettingen. En nu is er dus ook de Colombiaanse variant.

"Dit is voorlopig nog geen zorgwekkende variant, maar dat kan wel nog komen. We moeten hem dus goed in het oog houden", zei viroloog Marc Van Ranst.

"We weten welke specifieke mutaties deze variant heeft, maar we hebben nog geen idee welke impact die hebben op hoe het virus zich gedraagt", zei viroloog Piet Maes. "We zien enkele mutaties die gelijk zijn aan de alfavariant (Britse) en de deltavariant (Indiase), maar in een andere combinatie. We kunnen dus momenteel nog geen uitspraken doen over de besmettelijkheid."

Colombiaanse variant of niet, volgens de corona-experten zal een derde prik sowieso nuttig zijn. In elk geval toch voor risicopatiënten.

"Ik zou daar toch voor willen pleiten", zei professor Maes. "Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk heeft al aangetoond dat risicogroepen baat hebben bij een extra boost van hun immuunsysteem."

Coronapas en nieuwe behandelingen

Het nieuws zorgde in ieder geval voor bezorgdheid bij de woonzorgcentra. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt voorlopig niet dat er strengere maatregelen moeten komen, maar verschillende woonzorgcentra denken er wel aan om bezoek strenger te controleren.

"Zij kunnen proberen om het virus zo goed mogelijk buiten te houden, wij moeten ervoor zorgen dat het virus zo weinig mogelijk circuleert in België", zei Pierre Van Damme. "Het blijft dus belangrijk dat zoveel mogelijk Belgen zich laten vaccineren. Hadden we niet gevaccineerd dan hadden we een heel ander beeld gekregen."

Zowel Pierre Van Damme als Piet Maes zijn ook voorstander van een coronapaspoort voor bezoekers. Wie op bezoek komt, zou dan moeten kunnen bewijzen dat hij volledig gevaccineerd, negatief getest is, of immuun door een eerder doorgemaakte coronabesmetting.

"Ik denk dat we streng mogen zijn voor mensen die op bezoek komen in een zeer kwetsbare populatie en zeker binnen zo'n gesloten collectiviteit," klonk het.

Ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO) wil dat bezoekers van woonzorgcentra verplicht een coronacertificaat moeten voorleggen.

Johan Neyts kijkt ook uit naar enkele nieuwe behandelingen tegen COVID-19 dit najaar. "Het gaat om antilichamen die men via een infuus kan toedienen. Uit klinische studies blijkt dat als men die toedient binnen de eerste 5 dagen na de eerste symptomen dat de kans op een ziekenhuisopname met 80 procent verlaagt. Dat zou een ideale oplossing zijn om de gevolgen van uitbraken in woonzorgcentra te beperken."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht