ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Biden verdedigde vertrek uit Afghanistan: de missie was terreur bestrijden

Biden liet weten hoe hij over de huidige situatie dacht.
door Tsenne Kikke - dinsdag 17 augustus 2021 6:59

"Onze missie in Afghanistan was nooit bedoeld om een land op te bouwen," zei president Joe Biden in een toespraak naar aanleiding van de plotse herovering van Afghanistan door de taliban.
 
Het doel van de VS was duidelijk: diegenen pakken die de VS hebben aangevallen en ervoor zorgen dat Afghanistan geen basis werd voor Al Qaeda om het land opnieuw aan te vallen. "Dat hebben we gedaan. Onze missie in Afghanistan ging nooit over het opbouwen van een natie, het creëren van een gecentraliseerd democratisch systeem. Onze enig vitaal nationaal belang in Afghanistan is vandaag nog steeds wat het altijd al is geweest: het voorkomen van een terreuraanslagen op het Amerikaanse grondgebied."

Eindeloos vechten

Hij verklaarde ook dat hij nog steeds achter de beslissing stond om de Amerikaanse troepen terug te trekken en een einde te maken aan de Amerikaanse oorlog in Afghanistan. "Ik wil onze troepen niet vragen om eindeloos te vechten in een ander land. Dat is niet wat het Amerikaanse volk wil en dat is niet wat de Amerikaanse troepen verdienen, die zoveel hebben opgeofferd de afgelopen jaren."

Terugtrekken was dus de opdracht.

Twee weken geleden gaf Joe Biden een persconferentie in het Witte Huis. Journalisten confronteerden hem met analyses van de Amerikaanse inlichtingendiensten die stelden dat de Taliban 'binnen de 30 tot 90 dagen' het ganse territorium van Afghanistan zouden kunnen consolideren. Biden noemde het toen het "een zeer onwaarschijnlijk scenario". Hij herbevestigde de intentie van de VS om het land tegen het einde van de maand augustus te verlaten, klaar voor de twintigste verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, D.C. Daarmee wilde hij dit onpopulaire hoofdstuk in de Amerikaanse buitenlandse politiek afsluiten.

Nu gaf hij wel toe niet te hebben gedacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Maar, dit is te wijten aan het feit dat de Afghaanse leiders het hadden opgegeven en het land waren ontvlucht. "Amerikaanse troepen kunnen en mogen niet vechten in een oorlog die het Afghaanse leger niet wil vechten," zei de bewoner van het Witte Huis.

Tussen haakjes: Professor David Criekemans (UAntwerpen/KULeuven) reageerde daarop als volgt...: "Die boodschap (met betrekking tot terugtrekken) moet bij alle echelons van het reguliere Afghaanse leger als een dreun aangekomen zijn. Ze stonden er helemaal alleen voor. Sommigen kregen amper soldij. Er waren voortdurende interne twisten en corruptie in de regering in Kaboel, die in haar eigen politieke realiteit leefde en weinig diepgaande contacten had met delen van het land, vooral het zuiden."

Misschien dacht die prof een stok te hebben gevonden om Biden te slaan... Over die dreun zal hij wel gelijk hebben, maar die verandert niets aan het verloop van de gebeurtenissen. Besef daarbij dat voordat de Taliban Kaboel binnenviel het al maandenlang andere delen van het land aan het inpalmen was.

Ik ben natuurlijk niet op de hoogte van de interne aangelegenheden aldaar, maar ik kan me wel voorstellen dat soldaten, die hun opdracht niet uitvoeren, niet betaald worden. Anders gezegd: het lijkt zo'n beetje op een vicieuze cirkel - maar nogmaals: ik weet het natuurlijk niet.

'Elke kans gegeven'

"We hebben hen elke kans gegeven om hun eigen toekomst uit te stippelen. We kunnen hen de wil niet geven om voor die toekomst te vechten. Er zijn zeer moedige en bekwame Afghaanse special forces en soldaten, maar als Afghanistan er nu niet in slaagt om een echte weerstand te bieden tegenover de taliban, dan is de kans groot dat één jaar, vijf jaar of twintig jaar langer Amerikaanse troepen in het land geen verschil zal maken," aldus de president. Volgens hem zijn het de Afghaanse politieke leiders die hebben opgegeven en het land hebben ontvlucht.

Biden voegde er ook aan toe niet 'de vergissingen van het verleden te willen herhalen' en herinnerde eraan dat hij tijdens zijn campagne had beloofd de oorlog in Afghanistan te beëindigen.

Geweld

Biden dreigde ook nog met represailles tegenover de taliban, wanneer die de evacuaties die aan de gang zijn in de luchthaven van Kaboel belemmeren. "Indien er een aanval is, zal er 'snel en krachtig' gereageerd worden," aldus Biden. Hij geeft aan de Amerikaanse burgers te allen kosten te zullen beschermen, indien nodig met 'verwoestend geweld'. De VS hebben opnieuw duizenden militairen naar de luchthaven van Kaboel gestuurd om de evacuatie van de Amerikanen in goede banen te leiden.

Ten slotte beloofde Biden tot 500 miljoen dollar uit te trekken om te voorzien in de 'onverwachte en dringende behoeften van vluchtelingen en migranten, slachtoffers van conflicten en andere personen die gevaar lopen als gevolg van de situatie in Afghanistan'.

Bron: Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht