ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pukkelpop is slechts een klein voorbeeld van wat er ons nog te wachten staat

Pukkelpop: een pijnlijk voorbeeld van hypocrisie?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 23 juli 2021 19:44

“Als Pukkelpop niet aan de voorwaarden kan voldoen, dan zal Pukkelpop niet doorgaan. Dat is dan jammer.”

“Als het probleem groot genoeg is, wordt de oplossing niet in vraag gesteld”, schreef P-magazine op 14 juli over het ‘dossier Pukkelpop’. En wees erop dat Pukkelpop een hefboom was om de invoering van het zogenaamde ‘Covid Safe Ticket’ te forceren. Toen was een PCR-test nog 72 uur geldig, maar zelfs toen wist iedereen die kon rekenen, dat het zonder volledige vaccinatie schier onmogelijk zou zijn geweest om het festival te organiseren.

Maar de regering – met Frank Vandenbroucke op kop – paste de spelregels tijdens het moeilijke spelletje nog maar eens aan en was – volgens de Belgische corona-traditie – erg warrig in haar communicatie....

Maandag was een Covid Save Ticket plots alleen nog te verkrijgen als je volledig gevaccineerd bent, een herstelcertificaat hebt, of een negatieve PCR-test die maximum 48 uur oud is. Een snelle antigeentest kwam niet in aanmerking, wegens ‘minder accuraat.

Maar dinsdag werd de politieke communicatie van een dag eerder al herzien. Pukkelpop kreeg een mail in de bus: snelle antigeentesten zijn nu toch toegelaten. Maar, die zijn echter slechts 24 uur geldig. De officiële uitleg daarvoor is dat er niet genoeg capaciteit is in ons land om alle PCR-testen te analyseren. Pukkelpopgangers zullen zich dus meermaals moeten laten testen. Bijvoorbeeld: één PCR-test op woensdag vóór het festival, één sneltest om zaterdag binnen te mogen, en nog één voor zondag...

Gisteren legden de organisatoren van Pukkelpop de ticketverkoop en opbouw van het festival (tijdelijk) stil. Zij wilden duidelijkheid over de coronaregels.

Het festival kan natuurlijk ook zonder Covid Save Ticket doorgaan, met mondmaskers en afstand houden. Serieus?...

Doch, ook met de huidige ‘spelregels’ – zoals Frank Vandenbroucke ze noemt – ziet de minister geen enkel probleem. “Of Pukkelpop door kan gaan, moet je aan de organisatoren van Pukkelpop vragen”, zei hij in het VRT Journaal. Je kan het vergelijken met een marathon organiseren en verbieden om beide benen te gebruiken en dan aan de pers melden dat het aan de organisatoren is om te beslissen of het doorgaat.

“Als Pukkelpop zegt dat ze niet aan de voorwaarden kunnen voldoen, dan zal Pukkelpop niet doorgaan. Dat is dan jammer.” , zei Frank Vandenbroucke gisteren aan ‘Radio 1’. Maar of hij dat jammer vindt, wordt door velen betwijfeld. Het ziet ernaar uit dat de patstelling van vandaag vanaf dag één de bedoeling was van ‘experten’ en politiek om het Covid Safe Ticket te promoten en de ‘rode loper voor coronavarianten ‘op te bergen.

Kortom

"Wie naar een festival wil, heeft drie mogelijkheden: ofwel ben je volledig gevaccineerd, ofwel heb je een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud op zak, ofwel heb je een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Een procedure die elke dag herhaald zou moeten worden en dus een zware opdracht," liet Pukkelpop donderdag verstaan.

Maar volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn de regels “duidelijk en relatief eenvoudig”. Hij is dan ook niet van plan om daar nog veel aan te wijzigen om het festival ter wille te zijn.

“Na de aankondiging van het plan van de Vlaamse regering begin deze zomer, zei Pukkelpop dat het mogelijk was om daaraan te voldoen, en het festival op een veilige manier te organiseren. Het was perfect mogelijk om elke dag iedereen op het terrein te testen. Wij vragen nu eigenlijk minder dan dat. Als het niet lukt om aan die regels te voldoen, dan heb ik daar alle respect en begrip voor. Maar dan gaat het niet door.”

Hij wil Nederlandse toestanden koste wat het kost vermijden. Daar leidde een rommelig testbeleid en een te gulle toegang tot indoor evenementen tot een grote stijging in het aantal besmettingen.

Eind volgende week staan er enkele 'wetenschappelijk begeleide experimenten' op til. Kleinere festivals zullen dan al doorgaan met het covid safe ticket. Vandenbroucke knoopte er meteen een waarschuwing aan vast: "Als blijkt dat het misloopt, gaan we meteen op de rem duwen."

Virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst verklaarden eveneens waarom het de juiste beslissing was Pukkelpop te schrappen.

De organisatie van Pukkelpop nam het besluit om de editie van 2021 te annuleren. Pukkelpoppers die een ticket hebben gekocht, worden voor 8 augustus per e-mail gecontacteerd. Ze krijgen de keuze om hun ticket terugbetaald te krijgen - of, om het te laten overzetten naar de editie van 2022. Ondertussen liet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits onderzoeken in hoeverre Pukkelpop nog aanspraak kan maken op de 1,8 miljoen euro voorschot die de festivalorganisator heeft aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat voorschot is goedgekeurd, maar nog niet uitbetaald.

Om het voor organisatoren makkelijker en haalbaarder te maken om evenementen te organiseren, werkte de Vlaamse regering een voorschotregeling uit. Die regeling moest bij organisatoren een stuk onzekerheid wegnemen en moest het makkelijker maken om evenementen voor te bereiden.

"Het voorschot geldt voor niet-recupereerbare kosten zoals bijvoorbeeld podium, drukwerk enzovoort. Voedsel- en drankkosten horen daar niet bij," legde Crevits uit.

Maar, uiteindelijk zijn het de belastingbetalers die de rekening zullen moeten vereffenen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht