ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Negen jaar cel voor eerste Hongkonger veroordeeld onder omstreden veiligheidswet

China houdt niet van separatisme.
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 juli 2021 19:28

Stel, dat er hier in België de een of andere kwibus met een vlag zou rondrijden waarop 'Bevrijd Vlaanderen, revolutie van onze tijd' afgedrukt staat... 'k Denk dat weinigen er zich druk over zouden maken, tenzij die onnozelaar daarbij enkele politieagenten aanrijdt.

Maar in Hongkong zijn de zaken totaal anders gesteld. Het was lange tijd een Britse Kroonkolonie. Vóór de overdracht van Hongkong aan China in 1997 werd de stad vooral door Britten bestuurd. Het staatshoofd was toen de Britse koning(in), doch de bestuurlijke macht lag bij de door de kroon aangestelde gouverneur. Hongkong stond dus in wezen los van China. Maar vanuit Peking wil men Hongkong al een tijdlang bij de rest van China inlijven, en weerstand wordt niet geduld.

Zo werd de eerste inwoner van Hongkong vandaag een gevangenisstraf van negen jaar opgelegd gekregen. De 24-jarige Tong Ying-kit, een voormalige ober, werd schuldig bevonden aan terrorisme en aanzetten tot separatisme.

De twintiger reed op 1 juli 2020, de dag waarop de nationale veiligheidswet in werking trad, met een motor op drie politieagenten in. Hij zwaaide op dat moment met een vlag met daarop de slogan ‘Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd’.

Zijn gevangenisstraf valt uiteen in acht jaar voor de terrorisme-aanklacht en 6,5 jaar voor de separatisme-aanklacht. De straffen kunnen grotendeels tegelijkertijd worden uitgezeten en vormen in praktijk een gevangenisstraf van negen jaar.

Tong raakte gewond bij het ongeluk en verplaatst zich sindsdien in een rolstoel. Hij zit al een jaar in voorhechtenis.

Het twee weken durende proces vond plaats zonder een jury, een regelrechte breuk met de rechtstraditie in Hongkong. De drie rechters werden door de uitvoerende macht van Hongkong aangeduid om zich uit te spreken over zaken die de nationale veiligheid aangaan.

Mark Daly, een advocaat die opkwam voor de mensenrechten in Hongkong, verklaarde aan de BBC dat hij de straf "onredelijk lang" vond, aangezien overtredingen van de wet op gevaarlijk rijgedrag in Hongkong gewoonlijk leiden tot gevangenisstraffen van slechts een paar jaar.

Het openbaar ministerie voerde anderzijds aan dat ‘Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd’ letterlijk opriep tot onafhankelijkheid van Hongkong van het vasteland. Bovendien oordeelde de rechter dat die zinsnede anderen kon aanzetten tot 'afscheiding'.

Andrew Powner, van het Hongkongse advocatenkantoor 'Haldanes', was tevens van mening dat de straf binnen de richtlijnen van de wet op de nationale veiligheid viel, waarop voor ernstige misdrijven een maximumstraf van levenslang staat. Het feit dat Tong 'slechts' negen jaar kreeg toonde aan dat de rechters van mening waren dat zijn overtreding van 'kleinere schaal' was, omdat het niet resulteerde in ernstige verwondingen, maar nog steeds een "belediging voor de openbare orde in Hong Kong" was, vertelde hij aan de BBC.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, hebben de veroordeling bekritiseerd. Zij stelden dat de veroordeling een inperking van de vrijheid van meningsuiting in de stad betekent.

Als eerste veroordeling op basis van de veiligheidswet, geldt het vonnis van vrijdag als een belangrijke aanwijzing van de manier waarop gelijkaardige gevallen in de toekomst worden behandeld. Meer dan 120 mensen zijn gearresteerd op grond van de nationale veiligheidswet, onder wie de 73-jarige mediamagnaat Jimmy Lai en andere prodemocratische militanten. Ruim de helft is aangeklaagd.

De veiligheidswet verbiedt nu eenmaal staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging: zo wil Peking zijn greep op Hongkong versterken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht