ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het commercieel luchtruimtoerisme werd opgestart

Hoe lang duurt het voordat ook jij mee kan?…
door Tsenne Kikke - maandag 12 juli 2021 19:56

Gisteren om 17.40 uur ging de 70-jarige Richard Branson het luchtruim in. Een historische dag, want dat betekende de start van het commerciële 'ruimtetoerisme'. Daarmee stak hij de Britse miljardair Jeff Bezos enigszins de loef af. Enigszins, want Bezos wil 100 km hoog de lucht ingaan, daar waar Branson slechts 80 à 90 km behaalde.

Richard Branson vloog met een testvlucht van de VSS Unity, een soort raketvliegtuig, van het type SpaceShipTwo. Om van de grond te raken hing de Unity aan een transportvliegtuig. Op 15 kilometer hoogte liet het vliegtuig de Unity los. De motoren sloegen aan en in een dikke minuut tijd ging het op zichzelf verder de hoogte in.

“Dat is ongeveer tot aan de rand van onze dampkring: voldoende hoog om even de kromming van de aarde te kunnen zien”, zei astrofysicus en ruimtevaartexpert Nancy Vermeulen. “Dankzij de parabool die het ruimtetuig maakt, ervaar je ook enkele minuten gewichtloosheid.”

Terugkeren verliep als bij een normaal vliegtuig. De hele operatie duurde amper 1 uur.

Anders gezegd: totaal onvergelijkbaar met wat professionele astronauten moeten doormaken, en dus geen echte doorbraak met betrekking tot 'ruimtetoerisme'.

Natuurlijk was het wel degelijk een niet te onderschatten knappe prestatie, en op 20 juli zal Bezos er misschien over kunnen meepraten.

Geniet mee van de hoogtepunten...

Over het begrip 'ruimte' wordt veel gekibbeld. De grens waar de aarde ophoudt en de ruimte begint, heet de Kármánlijn, een denkbeeldige grens boven de aarde. Branson volgt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die zegt dat de ruimte op 80 kilometer hoogte begint. Bezos volgt luchtvaartfederatie FAI, die zegt dat de lijn op 100 kilometer hoogte ligt. Bezos beweert daarom dat alleen zijn klanten écht naar de ruimte gaan. Maar geen van beide heeft gelijk.

Ter vergelijking

Een Boeing 747 heeft een kruishoogte van 10.700 meter, terwijl de Embraer 190 naar 12.000 meter klimt, en de Airbus A380 kan zelfs  een hoogte van 13.136 meter bereiken. Ruwweg 13 km dus.

De bovenste limiet van de aardatmosfeer is de exosfeer waar de atmosfeer en de ruimte samenkomen. Die exosfeer begint op een hoogte van ongeveer 500 à 690 km. Helium en waterstof zijn er de voornaamste bestanddelen.

Kortom: het gaat dus niet om ruimtevluchten zoals het in de media wordt gepromoot; wel om luchtruimvluchten.

“De testvlucht was echt een eerste belangrijke stap richting ruimtetoerisme,” zei Vermeulen op Radio 1. “Noem het een mijlpaal. Maar om over een echte doorbraak van het ruimtetoerisme te kunnen spreken, is het nog wel te vroeg.”

Branson's 'rivaal' Bezos gaat op 20 juli de ruimte in: aan boord van een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De twee werkten allebei bijna 20 jaar aan hun ruimtedroom en eindigen op enkele dagen van elkaar. 'Toeval?' stelde Branson.

Wel is er een verschil tussen de twee zogenaamde 'ruimtereizen'. Virgin Galactic voert zijn reizen zoals vermeld uit door zijn raketvliegtuig eerst gekoppeld aan een vliegtuig de lucht in te laten gaan. Na het loskoppelen gaat het vaartuig vervolgens naar de rand van de dampkring. Bezos’ Blue Origin maakt gebruik van een raket die vanaf een lanceerbasis in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaat voordat het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde.

Wat daarna?

De belangen zijn vooral commercieel gericht. Hierna zullen er nog twee testvluchten volgen. Dan pas wil Virgin Atlantic begin volgend jaar al de eerste echte toeristen het luchtruim insturen. Alle rijken der aarden staan aan te schuiven om mee de lucht in te gaan. En dat weten de beleggers ook. De voorbije jaren zouden al zeker 650 tickets verkocht zijn, en zeker 8.000 mensen staan op de wachtlijst. De prijs voor een ticket zou naar verluidt oplopen tot zo’n 250.000 dollar (zo’n 211.000 euro), en zo'n vlucht duurt anderhalf tot twee uur. Iets voor jou, misschien?...

Ikzelf ben er nog niet klaar voor: 'k heb minstens 175 jaar nodig om dat geld bijeen te sparen. Maar, dat tegen dan de prijs zal gezakt zijn, is ook juist!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht