ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Er wacht de consument een fors hogere energiefactuur dit najaar

De aantrekkende economie de vraag naar energie doen toenemen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 13 juli 2021 18:44

De economie gaat eindelijk weer in stijgende lijn, maar dat doen ook de energieprijzen. Ikzelf heb zonet dan maar voor alle zekerheid het bedrag van mijn voorschotfacturen drastisch verhoogd. 'k Krijg na ontvangst van mijn eindafrekening liever centjes terug... Jij ook?

Feit is dat veel verbruikers bij de jaarafrekening van hun energiefactuur zullen moeten bijbetalen. De oorzaak: de sterk stijgende elektriciteits- en gastarieven van de energieleveranciers. Nu al verhogen is dus een goed idee. De tweede goede raad is om op jouw verbruik te letten.

Het was Test-Aankoop dat vorige week de kat de bel aanbond. De consumentenorganisatie merkte in de maandelijkse tariefkaarten van de energieleveranciers de laatste maanden forse prijsstijgingen op, zowel bij elektriciteit als bij gas. En het gaat voor alle duidelijkheid over hogere energiekosten, niet over de distributienettarieven of heffingen die ook een belangrijk deel vormen van jouw factuur.

Wie in Vlaanderen zo'n 3.500 kWh per jaar stroom verbruikt, betaalt nu met een vast elektriciteitscontract gemiddeld 523 euro voor die stroom (dus zonder netkosten), waar dat vorig jaar nog 388 euro was. Dat is een stijging met 35 procent. Bij variabele contracten is die prijs zelfs gemiddeld gestegen met 64 procent, van 293 euro naar 480 euro.

Bij de gasprijzen is de stijging zelfs nog pertinenter. Een Vlaamse consument met een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh per jaar en een vast gascontract betaalt nu 950 euro voor dat gas, netkosten niet meegerekend, 70 procent meer dan vorig jaar. Bij variabele contracten betaal je zelfs bijna 3 keer meer!

"In 2020 hadden we het andere uiterste", zei Simon November, woordvoerder bij 'Test-Aankoop'. "De fabrieken lagen stil, de vraag was veel lager, het aanbod was groter, dus de prijzen waren laag. Nu zien we het tegenovergestelde: de economie trekt weer aan, samen met de vraag naar olie en gas. Dat drijft de prijs naar omhoog."

Maar daar komt nog eens bij dat ook de CO₂-prijzen fors zijn gestegen. Die zijn meer dan verdubbeld om precies te zijn: van 25 euro per ton CO₂ vorig jaar naar 53 euro in juni. Die CO₂-prijzen zijn in feite heffingen die Europese grootgebruikers van fossiele energie moeten betalen, ook stroomleveranciers dus.

Het doel is natuurlijk om bedrijven aan te zetten om minder CO₂ uit te stoten. Maar, als die heffingen de hoogte in gaan voor een energieleverancier, worden die doorgerekend in de factuur van de consument.

Bovendien liggen ook de petroleum- en steenkoolprijzen op een bijzonder hoog niveau én was de vraag naar aardgas in april en mei in Europa hoger omdat de temperaturen opvallend lager lagen. Ook waren er toeleveringsproblemen met de kerncentrales in Frankrijk en in de waterkrachtcentrale van Coo zijn onderhoudswerken aan de gang...

Wat moet of kan je doen als consument?

"Paniekvoetbal is niet nodig," vond Kurt Hernot van de CREG. "De hoge prijzen zijn wel degelijk een probleem, maar mensen moeten nu ook niet als gekken van product of leverancier veranderen."

Met name mensen met lopende, vaste energiecontracten, die een paar maanden geleden werden afgesloten, moeten zich geen zorgen maken en volgens Hernot 'stilletjes blijven zitten'. "Voor een groot deel van de markt is er dus geen reden tot paniek."

Heb je nu een variabel energiecontract lopen, dan zal je die hogere prijzen wellicht voelen op het moment dat je jouw jaarafrekening krijgt. Temeer omdat energiespecialisten niet onmiddellijk hoopgevende tekenen voor een nakende prijsdaling zien na de zomer. De kans bestaat dus wel degelijk dat je wat gaat moeten bijbetalen.

Wie net nu wel een nieuw contract moet afsluiten, krijgt de raad om op dit moment zeker te kiezen voor een variabel contract. "Maar je moet wel goed vergelijken", waarschuwde Simon November. "Want veel leveranciers werken bijvoorbeeld nog met een vaste vergoeding, die je moet betalen als je klant wordt, maar die je niet terugkrijgt als je vertrekt."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht