ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Klimaatverandering: De wereld moet snel én ingrijpend handelen

14.000 wetenschappers trokken opnieuw aan de alarmbel…
door Tsenne Kikke - donderdag 29 juli 2021 18:44

Volgens mij is het reeds lange tijd vijf over twaalf en zullen we ons goed- of kwaadschiks moeten leren aanpassen aan de grillen van Moeder Natuur.

Zo kan je met enkele zaken rekening gaan houden. Koop, bijvoorbeeld, geen huis aan dat aan een water ligt, onder zeeniveau, of in een valleiachtig gebied. Anderzijds zorgen asfaltwegen en verstedelijking (meer bebouwing en bestrating) ervoor dat water moeilijk via rioleringen en gemalen afgevoerd wordt, en zo meer. Feit is dat het - lokaal gezien - vanaf nu eerder een probleem is voor mensen die willen verkopen, en die er tevens voor moeten zorgen dat ze goed verzekerd zijn. Zo kan het misschien mettertijd veiliger zijn een huis te huren dan het aan te kopen en de inboedel goed te laten verzekeren... Wie weet?

Maar klimaatverandering houdt veel meer in. Het kwaad is allang geschiedt, waarbij we vooral moeten uitkijken dat het niet al te veel erger wordt.

Om die reden trokken een 14.000-tal wetenschappers, verspreid over de hele wereld, opnieuw aan de alarmbel. "Als we de klimaatverandering negeren, zal dat onnoemelijk lijden veroorzaken," klonk het. Want, nieuw onderzoek toonde aan hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen.

Het is geen toeval dat talloze plekken met extreem weer afrekenen. Van de overstromingen bij ons, in Groot-Brittannië, China, India en Italië tot bosbranden in Siberië, tornado’s in Tsjechië en ongeziene hitte in de VS, en extreme droogte en hongersnood op Madagaskar.

Zelfs werden sommige zalmen in de rivier Columbia naar het schijnt blootgesteld aan te hoge watertemperaturen en geraakten daardoor dodelijk gewond. Wel is de kans groot dat ze eerder het slachtoffer waren van zeeluizen. De zeeluis is namelijk een parasiet die zich aan de huid van vissen, zoals de zalm, kan hechten en hierdoor verwondingen kan veroorzaken. Er zou dus onderzoek naar moeten worden gedaan.

Het is wat klimatologen voorspelden, maar het is vooral de intensiteit die opvalt. Nieuw onderzoek van de 'Climate Crisis Advisory Group' verbindt de cascade aan extremen nu aan het feit dat de noordpoolregio drie keer sneller opwarmt dan de rest.

“De systematische super-extremen in 2021 zijn niet te verklaren door enkel de globale opwarming. De snellere arctische opwarming vertraagt de noordelijke straalstroom en dat impacteert weersystemen. Daardoor zien we grotere extremen dan verwacht”, concludeerde Johan Rockström, directeur van het 'Potsdam Institute for Climate Impact Research'.

Hij is één van de bijna 14.000 wetenschappers die nu een paper in vakblad 'BioScience' onderschrijven waarin collega’s de klimaatnoodtoestand uitroepen. Want ze stellen vast dat vitale knipperlichten steeds sneller op rood springen.

De wereld moet nu snel en ingrijpend handelen, stellen de wetenschappers, met een globale CO2-prijs, een ban op fossiele brandstoffen, en het herstel van cruciale ecosystemen die ons kunnen beschermen.

“De situatie is urgenter dan ooit”, reageerde klimaatonderzoeker Sara Vicca (Universiteit Antwerpen). “Oplossingen, zoals steeds meer hernieuwbare energie moeten ook zo snel mogelijk een omslagpunt bereiken, om dan onomkeerbaar, grootschalig en versneld de opwarming af te remmen.”

Toegegeven: afremmen is dé boodschap.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht