ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Klimaat: We kregen wat we vroegen…, maar wel een teveel van het goede

Na de droogte volgt nu het veel gevraagde water.
door Tsenne Kikke - zondag 25 juli 2021 19:52

In mei, bijvoorbeeld, konden we dingen lezen, als: "De laatste jaren regende het weinig en er verdampte veel water in de warme zomers. Die hoeveelheden konden in de natte en koude maanden van de herfst en de winter niet voldoende worden aangevuld. Nederland heeft daarom drie droge jaren achter de rug. Maar door een combinatie van kou en veel regen is de droogte nu bijna overal in Nederland voorbij."

Soortgelijk nieuws gold ook voor België...: "Het mag dan wel al een paar dagen af en toe stevig regenen, gevolgen voor het grondwaterpeil heeft die neerslag vooralsnog niet. "We hebben langdurige regen nodig, zodat het water tijd krijgt om in de grond te dringen. Het water van deze korte, hevige buien stroomt gewoon af", vertelde Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)."

En, het water kwam...

De overstromingen in Europa vonden tot nog toe vooral plaats in het noordwestelijk binnenland van Midden-Europa, met als gevolg enorme schade en slachtoffers in de landen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De voorbije overstromingen waren het gevolg van aanhoudende regenbuien die op hun beurt veroorzaakt werden door een lagedrukgebied dat dagenlang op zijn plaats bleef. Meerdere rivieren en beken stroomden over. Met name de Belgische provincie Luik en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts werden zwaar getroffen.

Ook gisterenavond werd Wallonië opnieuw het zwaarst getroffen. Onder meer in Dinant liepen straten onder. En, misschien hangt er de volgende dagen nog meer water in de lucht.

Op dit ogenblik zijn er eveneens overstromingen in Tadzjikistan, China, India en de Verenigde Staten, voornamelijk in de staten Colorado en New Mexico.

Die extreme weersomstandigheden kunnen wel degelijk door de opwarming van de aarde worden gevormd.

Door die opwarming nemen het afsmelten van gletsjers en de ijskappen op Groenland en Antarctica snel toe. Dit zorgt samen met thermische expansie (het uitzetten van opwarmend oceaanwater) voor een sterke en versnelde stijging van het wereldwijde zeeniveau.

Het wereldwijde ijsverlies is de afgelopen twee decennia snel toegenomen. De aarde verliest nu elk jaar 1,2 biljoen ton ijs. En het wordt erger. Het is moeilijk om je bij dat cijfer iets voor te stellen. 1.200.000.000.000.000 kilo per jaar. Dat zijn 24.000.000.000.000 zakjes cement. 600 miljard auto’s. Als je al het ijs dat we netto hebben verloren op onze planeet de jongste twee decennia over ons land zou leggen, dan zou België verdwijnen onder een ijslaag die 800 meter dik is.

Het wegsmelten van de Groenlandse ijskap levert de grootste bijdrage aan de zeespiegelstijging wereldwijd, hoewel Antarctica aan een inhaalbeweging bezig is.

Al dat smelten resulteert in veel meer water. En, meer water vertaalt zich dan weer in meer verdamping én in een toename van neerslag. Tenslotte moet al dat verdampte water ergens naartoe.

Gletsjers en sneeuw

Ook de ontdooiing van de gletsjers heeft in sommige landen gevolgen voor het afvloeiend hemelwater en de waterbronnen stroomafwaarts, maar tevens voor de riviernavigatie, de irrigatie en de elektriciteitsproductie.

De afgenomen sneeuwlaag is van invloed op de albedo (het reflectievermogen van het aardoppervlak), de watervoorraad, de biodiversiteit, de land- en bosbouw, het toerisme en de elektriciteitsproductie.

Door de opwarming en ontdooiing van de permafrost zal het risico op grondverschuivingen, bodemverzakkingen en plotselinge overstromingen toenemen.

De ontdooiing van de permafrost heeft in sommige delen van Europa bovendien verregaande economische gevolgen: wegen, woningen, oliepijpleidingen… zijn alle gebouwd op een stabiele, permanent bevroren ondergrond. Het ontdooien ervan doet de stabiliteit van deze infrastructuren teniet, met risico’s op schade en ongevallen.

Wat voorspellen de klimaatscenario's?

In Vlaanderen, bijvoorbeeld, kan de hoeveelheid neerslag stijgen tot +38 % tijdens de wintermaanden tegen 2100. Het gaat niet zozeer vaker maar wel meer regenen, bij  aanhoudende regenbuien. De winters zullen in de toekomst dus natter worden, wat kan leiden tot frequentere en meer omvangrijke rivieroverstromingen. Tegelijkertijd zullen zomeronweders heviger zijn en vaker voorkomen. Die kunnen zorgen voor een toename van voornamelijk stedelijke wateroverlast, en meer erosie en modderstromen.

Het hoog-impactscenario toont dat de kans op overstromingen in Vlaanderen tegen 2100 kan stijgen met een factor 5-10.

- Concreet betekent dit dat gebieden die momenteel overstromen met een middelgrote kans (honderdjaarlijks), naar de toekomst toe tot tienjaarlijks kunnen overstromen.

- Gebieden, die nu al eens in de tien jaar overstromen, kunnen dan bijna jaarlijks overstromen.

Vooral gebieden met sterk hellende stroomopwaartse valleien - of, dichte stedelijke afvoerstelsels zullen het gevoeligst reageren.

Wat nu?

De klok terugdraaien, kan niet. Anderzijds verliep alles op een manier waarop het niet anders kon geschieden. Moeder Natuur zal haar gang blijven gaan en de mensheid zal zich eraan moeten schikken. Hoe dat zal geschieden, laat ik aan de experten over, zolang ze elkaar maar niet blijven tegenspreken...

Maar, momenteel zijn mensen meer bezorgd over verzekering en vergoeding, denk ik.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht