ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Gouden Palm van het 72ste filmfestival van Cannes ging naar 'Titane'

En de winnaar is…: 'Titane'!
door Tsenne Kikke - zondag 18 juli 2021 17:25

Volgens mij is het overduidelijk dat het voor een bepaalde gedeelte van de huidige mensheid een totaal verkeerde richting uitgaat. Ik bedoel: indien je een film als 'Titane' een eerste prijs toekent. Maar ja: die verkreeg de Italiaanse rockgroep Måneskin ook.

Nu moet ik wel toegeven dat ik die film niet gezien heb: enkel over gelezen en beelden ervan bekeken. 'k Kan me dus vergissen. :-)

In 2016 schreef en regisseerde de 37-jarige Julia Ducournau haar kannibalistische debuut 'Raw' ('Grave' is de Franse release): een horrorfilm over een jonge studente die van vegetariër in kannibaal veranderde. Gezien?... Ik niet.

Voor 'Titane' werkte Ducournau opnieuw met Garance Marillier, de hoofdrolspeelster uit 'Raw'. Het is een Frans-Belgische coproductie en grensoverschrijdende queerpunk cinema, die taboes doorbreekt en lichamen oprekt. Voor zover ik kan uitmaken is het ideale voeding voor mensen die hun breinen willen verzieken. Geen aanrader dus. De Franse krant 'Le Figaro' meldde met wat zin voor overdrijving dat bij de première de brandweer moest ingrijpen: mensen vielen flauw, moesten overgeven of kregen een zenuwinzinking.

'Titane' staat voor titanium, een metaal dat bestand is tegen extreme hitte. Een plaatje van dat metaal wordt in de schedel van het hoofdpersonage Alexia na een auto-ongeval als kind geïmplanteerd. Alexia moet, als gevolg van een permanent gevoel van pijn, een proces doormaken om als 'mens' herboren te worden.

De eerste scènes dateren uit haar kindertijd. Ze zit achterin de auto en maakt vroem-vroem geluiden, waarmee ze haar vader kwaad maakt. Hij houdt zijn ogen op de weg en probeert geduldig te blijven. Uiteindelijk verhoogt ze de inzet en schopt herhaaldelijk tegen zijn stoel met alle pestachtige kracht die een kind kan opbrengen. De commotie leidt tot een auto-ongeluk.

Alexia komt in het ziekenhuis terecht en ondergaat een zware operatie. Chirurgen snijden in de zijkant van haar hoofd, halen de kruin ervan weg en plaatsen een overkoepelende titaniumplaat op haar schedel die nooit meer verwijderd kan worden. Daardoor verkreeg ze een enorm litteken boven haar rechteroor dat eruit ziet als een tribale tatoeage.

Vervolgens gaan we fast-forward en is ze een volwassen vrouw die een seksuele verhouding heeft met auto’s. Ducournau kanaliseert zo horrorklassieker 'Christine' van John Carpenter, terwijl er later ook momenten komen in de trant van de body horror genre van David Cronenberg.

Zo groeit het haar niet boven Alexia's rechteroor. Dit karakteriseert haar als een soort van mooie bruut. Ze is een ruwe individualist met een letterlijk getekend verleden wiens relatie met metaal en machines onconventioneel is. Je zou het auto-erotisch kunnen noemen.

Wanneer Alexia op de vlucht moet voor de politie vat ze het plan op om zich voor te doen als een jongen die jaren geleden als vermist was opgegeven. Ze takelt zichzelf toe en meldt zich aan bij diens rouwende vader Vincent, hoofd van een brandweerkorps. Hij is, net als Alexia, beestachtig, getraumatiseerd, over-agressief, en rauw. Maar daar waar Alexia gesloten is, is Vincent wijd open, wat de weg vrijmaakt voor een 'verbijsterende karakterontwikkeling'. Tussen de twee ontstaat een opmerkelijke band, die suggereert dat familie een band is die je zelf kan kneden, net zoals je het eigen lichaam kan omvormen. Het is queerpunk cinema die iets vat van de huidige, soms al té ziekelijke tijdgeest.

De beelden die jou daarna te wachten staan, gaan verder dan wat je je narratief kunt voorstellen. Ze zijn naar het schijnt  gewoonweg te vreemd en ook te smerig om goed te kunnen vergelijken met de meeste andere films. Het is rabiaat in zijn scherpe, vlezige smaak van overdadig geweld en beestachtige seksualiteit.

'Titane' is als titanium: koud, hard, en reflecterend. De voortdurende aanval van vuur, zowel letterlijk als thematisch, kan een van de sterkste metalen ter wereld niet afbreken, maar het kan het wel verhitten, en zo 'opwindende' momenten van verandering en zelfreflectie creëren. Het is een tegelijkertijd zinnenprikkelende en beangstigende ervaring, maar diep van binnen zou je moeten blijven beseffen dat het alleen maar een film is. Ondanks het feit dat je ze wel zult voelen, zullen de vlammen jou hopelijk niet te pakken krijgen.

Julia Ducournau: "Vanavond sta ik op dat podium en ik weet donders goed dat mijn eigen film niet perfect is. Maar goed, ik geloof dat een film nooit perfect is in de ogen van de persoon die hem gemaakt heeft. Ze noemen hem zelfs monsterlijk."

Met dat laatste verwees ze naar de verdeeldheid in de Franse filmkritiek, maar ook naar het boegeroep in Cannes bij enkele vertoningen.

"Nu ik volwassen ben en regisseuse, besef ik dat perfectie een hersenschim is, een doodlopend straatje. Monsterlijkheid, die sommigen angst aanjaagt en die mijn werk doordesemt, is een wapen en een kracht. Ze zet ons ertoe aan om de normativiteit uit te dagen die ons opsluit en ons uit elkaar drijft. Want er is zoveel schoonheid, emotie en vrijheid te vinden in wat men niet in een vakje kan plaatsen."

Ze bedankte de jury om met deze prijs de nood te erkennen aan een wereld die inclusiever en meer fluïde is. "Bedankt aan de jury om op te roepen voor meer diversiteit in onze ervaringen in zowel de cinema als in onze levens. Bedankt aan de jury om de monsters toe te laten."

'Titane' is geen film voor het brede publiek, maar de Gouden Palm kan mogelijk wel helpen om er bepaalde menstypen naartoe te lokken; mensen, die openstaan voor 'grensoverschrijdende cinema'. De film komt in de Belgische bioscopen op 28 juli. Of ik de beelden ervan ga bekijken? Wat denk je?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht