ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

China wil volgende eeuw 23 raketten afvuren op gevaarlijke asteroïde

Niets dus om er vandaag al wakker van te liggen…
door Tsenne Kikke - donderdag 8 juli 2021 2:11

Asteroïden draaien net zoals planeten rondjes om de zon. Maar, terwijl planeten netjes in hun baan blijven, is de route die asteroïden afleggen veel grilliger. Zoals Bennu, een afgeplatte bal van koolstofrijk materiaal met een diameter van een kleine 500 meter, die in 1999 werd ontdekt. Hij cirkelt elke 437 dagen om de zon en kruist daarbij de banen van zowel Mars als de Aarde.

In de volgende eeuw kan dat een probleem gaan opleveren. Er is dan een kans van 1 op 2.700 dat Bennu, ergens tussen 2175 en 2199, in botsing met de Aarde komt. Nu is deze asteroïde weliswaar zo groot dat astronomen hem een planetoïde – kleine planeet – noemen, en zal hij dus niet meteen een einde maken aan alle leven op aarde: hooguit een continent wegvagen.

Flinke duw

Het maakt Bennu een interessant studieobject. NASA stuurde OSIRIS-REx naar de asteroïde, om die te bestuderen. Na twee jaar metingen van bovenaf te hebben uitgevoerd, landde de ruimtesonde vorig jaar op Bennu om monsters van het oppervlak te nemen. Twee maanden geleden vertrok OSIRIS-REx weer en in 2023 moeten de monsters op aarde afgeleverd worden.

Het is goed mogelijk dat het probleem Bennu zichzelf oplost. De baan van de asteroïde rond de zon verandert regelmatig onder invloed van de zwaartekracht van andere planeten en de zon, en astronomen achten de kans dat hij uiteindelijk eerder in onze zon zal crashen. Maar de Chinezen willen nu het zekere voor het onzekere nemen en Bennu een duwtje gaan geven.

Of liever: een flinke duw. Chinese astronomen hebben berekend dat ze daar 23 Lange Mars 5-raketten voor nodig zullen hebben. Als die gelijktijdig op Bennu zouden inslaan, zou de baan van de asteroïde met ongeveer 9.000 kilometer gewijzigd worden, voldoende om de kans op een botsing volgende eeuw nog kleiner te maken dan die al is.

Kracht

De Chinezen zijn niet de enigen die dit hebben bedacht. NASA gaat op korte termijn zelfs al oefenen met deze techniek. Rond de komende jaarwisseling gaat de Double Asteroid Redirection Test (DART) van start. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceert dan een satelliet die september volgend jaar moet crashen op Dimorphos, het maantje van de asteroïde Didymos.

Het doel van DART is om te zien hoezeer de baan van het maantje zal veranderen als gevolg van de inslag. Astronomen houden die nu al heel goed in de gaten, zodat ze de afwijking heel precies kunnen gaan meten. Op die manier kunnen ze dan berekenen hoeveel kracht er nodig zal zijn om asteroïden zoals Bennu van koers te laten veranderen.

De Ierse professor Alan Fitzsimmons, expert op het gebied van objecten die gevaarlijk dicht bij de Aarde kunnen komen, vindt het Chinese plan dan ook 'een behoorlijk aardig concept'. “Door meer massa te laten inslaan op een asteroïde, kan je met behulp van simpele fysica een veel groter effect bewerkstelligen.”

Armageddon

Het zal in ieder geval minder gevaarlijk zijn dan de oplossing die Hollywood voorstelde in de film 'Armageddon'. Daarin wordt een asteroïde die de Aarde bedreigt, opgeblazen met behulp van een kernbom. Wetenschappers vinden dat een bloedlinke optie, want daarmee wordt de baan van de asteroïde niet veranderd én de aarde krijgt dan een bombardement te verwerken vanwege de brokstukken van de ontplofte asteroïde.

De Britse professor Gareth Collins, net zoals Fitzsimmons een 'Near Earth Objects' specialist, benadrukte in gesprek met persagentschap Reuters overigens dat de kans op een inslag van een asteroïde met het formaat van Bennu in de komende honderd jaar zeer klein is: ongeveer 1 op 1.000. De mensheid heeft dus nog even de tijd om te oefenen.

 Bron: De Telegraaf

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht