ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: Ren je Zen - Vanessa Goddard

Vanessa Goddard verbindt in 'Ren je zen' zenmeditatie met de kunst van het hardlopen.
door Tsenne Kikke - maandag 26 juli 2021 17:11

Kom hardlopend tot rust: voor joggers en zenzoekers.

Vanessa Zuisei Goddard is schrijfster en zenlerares in New York City. Ze trainde fulltime in 'Zen Mountain Monastery' van 1995 tot 2014, veertien van die jaren als monnik. In 2018 ontving ze dharma transmissie (autorisatie om les te geven) van Geoffrey Shugen Arnold Roshi, abt van 'Zen Mountain Monastery' en hoofd van de 'Mountains and Rivers Order'.     

De afgelopen tien jaar heeft Goddard retraites en workshops geleid over een breed scala aan leringen over boeddhisme en meditatie voor kinderen, tieners en volwassenen, allemaal met speciale nadruk op de kracht van stilte en stilte om ons leven te transformeren.

Goddard's artikelen zijn verschenen in Tricycle, Lion's Roar, Buddhadharma, en Parabola. Momenteel werkt ze aan een boek over geloof, geloof en contemplatie en haar eerste boek, 'Still Running: The Art of Meditation in Motion', werd uitgebracht door Shambhala Publications in augustus van 2020. En, het goede nieuws is dat het nu eveneens in het Nederlands verkrijgbaar is!

Zenlerares Vanessa Goddard combineert in 'Ren je zen' de boeddhistische zenmeditatie met de sport van het hardlopen. Hardlopen is de manier om even alle stress te vergeten en tot rust te komen. Maar vaak zit jouw hoofd nog vol met plannen, gedachten, zorgen. Hoe maak je van hardlopen, of een andere vorm van beweging, jouw ultieme rustmoment?

Goddard is al 35 jaar hardloopster en al meer dan 20 jaar een zenbeoefenaar. Ze gebruikt meditatie om de hele dag aanwezig en 'wakker' te blijven, zowel in rust als onderweg. Ze verkent de relatie tussen zenbeoefening en hardlopen aan de hand van het boeddhistische Achtvoudige Pad, met de nadruk op juiste inspanning, juiste mindfulness en juiste concentratie: "focus en consistentie maken het mogelijk om tegen de randen aan te duwen van wat we denken te weten."

Goddard vraagt lezers om hun intentie, inzet en discipline met betrekking tot hardlopen te onderzoeken, en hoe diezelfde principes zich verhouden tot andere aspecten van hun leven.

Aan het eind van elk hoofdstuk geeft ze meditatie-instructies voor formele zazen-zitmeditatie en fysieke oefeningen, waaronder hardloopvormen, buikademhaling, blindlopen en visualisatie-oefeningen.

Hoewel hardlopen Goddard's uitgangspunt is, richt ze zich vooral op het onderwijzen van de basisprincipes van boeddhistische ideeën en het toepassen daarvan op lichaam en geest in beweging. Boeddhistische hardlopers zullen genieten van deze toegankelijke, conversationele metgezel.

Geschreven met veel humor, voor zowel beginners als voor gevorderden, met 14 praktische hardloopoefeningen.

Aankopen via Bol.com? Of, er iets meer over lezen? Klik op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht