ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ailton Krenak: 'Berichten van een bijna uitgestorven volk'

Meer over: 'Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen, Berichten van een bijna uitgestorven volk'.
door Tsenne Kikke - maandag 26 juli 2021 14:17

Ailton Krenak, “Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen, Berichten van een bijna uitgestorven volk”, een dringende boodschap, uitgegeven door Ten Have.

Reeds eerder maakte ik melding van dit uitgave, waarin de Braziliaanse schrijver en activist, Ailton Krenak, een belangrijk en dringende boodschap weergeeft. In dit boekje haalt hij namelijk enkele diepgewortelde westerse ideeën over de mensheid en onze relatie tot de natuur onderuit.

Onze wereld staat aan een ecologische en economische afgrond, volgens hem. Daarom stelt hij een paradigmaverschuiving voor die nodig is voor het voortbestaan ervan. Het resultaat is een indrukwekkende combinatie van sociale kritiek, milieu- en ecologiestudie, geschiedenis en politiek. Oorspronkelijke volken hebben al vaak ervaren hoe het voelt als je leven en leefwijze fundamenteel wordt bedreigd. Maar vandaag de dag wordt elke mens op aarde daarmee geconfronteerd. Pandemieën, extreme weersomstandigheden en enorme bosbranden zijn bepalend voor deze tijd waarin we leven.

De mensheid is in een collectieve mars op weg naar de afgrond. Wereldwijde pandemieën, extreem weer en enorme bosbranden bepalen dit tijdperk dat velen nu het Antropoceen noemen. Ailton Krenak toont aan dat onze huidige milieucrisis geworteld is in het gebrekkig mensbeeld van de samenleving; dat mensen superieur zijn aan andere vormen van de natuur en dat het gerechtvaardigd is die te exploiteren zoals we willen. Om milieurampen te stoppen, stelt Krenak, moeten we het homogeniserend effect van dit perspectief afwijzen en een nieuwe vorm van dromen omarmen die ons in staat stelt onze plaats in de natuur terug te krijgen. In ‘Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen’, geeft hij ons zijn meningen weer.

Volgens Krenak hebben mensen zich losgemaakt van de aarde, die wordt 'verslonden' door bedrijven, die een Europees concept van menselijkheid belichamen. Deze mensheid is opgesloten in kunstmatige ruimtes en “sluit een verscheidenheid aan sub-mensheden uit” die de neiging hebben zich vast te klampen aan de aarde. Hij vindt dat de vraag of er één mensheid is, open moet blijven. Hij is van mening dat COVID-19, mensen discrimineert vanwege de manier waarop menselijke samenlevingen werken. “Het doodt geen vogels, beren of andere wezens, alleen mensen”, zegt hij. Dat zou een gevolg zijn van hoe we zijn gaan denken dat de aarde een ‘ding’ is en dat we er van te onderscheiden zijn. “Het type zombie-mensheid waartoe we zijn uitgenodigd om deel van uit te maken, tolereert niet het plezier van kleine constellaties van mensen die dansen, zingen en laten regenen, zoveel bloei van het leven. Dus prediken ze het einde van de wereld in de hoop dat we onze dromen loslaten”. Het is een absurde rationalisering van het denken.

Hij pleitte ervoor om de regering van president Jair Bolsonaro internationaal te veroordelen voor het niet bezuinigen op de mijnbouw in inheemse gebieden in de Amazone en op andere plaatsen waar ‘de ecologie een regulerende rol speelt in het planetair klimaat’. Over permanente, menselijke agglomeraties zegt Krenak: “Het idee dat we kunnen denken over het leven op basis van steden is in twijfel getrokken. Ik durf niet te zeggen dat we de steden zullen verlaten. Maar ik zie een kans om onze afhankelijkheid te hervalueren op basis van een oud model van nederzettingen."

"Wat we zien, is een groot aantal verwaarloosde mensen, zonder ooit die belofte van stedelijke ruimtes die voorzien in elke behoefte van een persoon, te kunnen waarmaken”.

En wat betreft de uitdagingen van COVID -19: “De grote investeerders, de miljardairs, zij zijn niet de agenten van verandering. Wie gevoeligheid heeft, hoeft niet in een machtspositie te verkeren om verandering teweeg te brengen”. Krenak definieert spiritualiteit als de 'onderlinge afhankelijkheid tussen alle levende dingen'.

Aankopen bij BOL.com? Of, meer over lezen? Klik op deze link.

Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen | Berichten van een bijna uitgestorven volk | Ailton Krenak  | paperback | 128 pagina's | 9789025909833 | €18,99 | 8 juni 2021 | Uitgeverij Ten Have.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht