ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook goedgelovig in de Vitae cryptomunt geïnvesteerd?

Cryptomunt Vitae lijkt oplichting: gerecht haalt website offline en neemt tokens in beslag.
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 juni 2021 18:21

Twee Joodse Belgen zijn spilfiguren achter frauduleuze cryptomunt: zij werden rijk, maar 223.000 mensen zijn mogelijk alles kwijt...

Ook ex-Rode Duivel en tv-figuur Jean-Marie Pfaff figureerde in de promotiefilmpjes van Vitae, maar zou er zogezegd niets mee te maken hebben: “Ik ben ooit naar een feest van die man geweest, maar weet niet wat voor zaken hij deed...”

De cryptomunt Vitae, die wereldwijd meer dan 220.000 investeerders overtuigde, is door de mand gevallen. De fictieve munt was de spilfiguur in een klassiek systeem van piramidefraude. Met aan het hoofd twee Belgen uit Antwerpen: Mendy Z. en Shrage P. De twee zijn aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting. Meer dan 1 miljoen euro, bijna 1,5 miljoen aan virtuele valuta, 17 luxewagensdiverse, luxehorloges en goud werden in beslag genomen.

Dat het tweetal aan het hoofd stond van Vitae, is misschien niet helemaal correct. De echte oprichter en bezieler bevindt zich naar het schijnt in het buitenland en beschikt over diverse identiteiten. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een zekere Michael Weber (zie filmpje).

Voor de buitenwereld was het systeem in handen van een vennootschap in Zwitserland, VITAE AG, die geregistreerd is in augustus 2019 en een adres in Zug opgeeft. Maar daar vonden de speurders weinig meer dan een postbusvennootschap, zonder banklicentie en met een Zwitserse zaakvoerder die vooral aan windowdressing deed.

In promotiefilmpjes op YouTube toonde de Antwerpse zakenman Mendy Z. zichzelf als integer, eerlijk en uiterst betrouwbaar. Als gezicht van het nieuw sociaal mediaplatform Vitae trachtte hij investeerders aan te trekken. Het Vitae-netwerk hield mensen snelle rijkdom voor, maar werkte als een piramidespel.

Met andere woorden: aan de cryptomunt Vitae was een sociaal netwerk gekoppeld dat gebruikers zou belonen als ze nieuwe leden aanbrachten. In werkelijkheid was het netwerk er vooral op gericht om de top van de piramide te verrijken. Vijf personen werden aangehouden.

Een filmpje van Mendy Zicherman die er zijn partner Shrage Posen in voorstelde...

Mendy Zicherman aan het woord...

Dorien Ketel: Hoe werkte een gratis account?

Reeds in 2018 was er reeds een klein reukje aan..

 

Offline

'Vitae.co' en 'Vitaetoken.io', de sociale mediaplatforms en de websites achter de cryptomunt 'Vitae', werden op dinsdag 22 juni offline gehaald. Dat gebeurde op bevel van een onderzoeksrechter. Ook is een grote hoeveelheid van de cryptomunten in beslag genomen. Mogelijk gaat het dus om oplichting en zijn de cryptomunten nu waardeloos geworden. Wie nu nog naar dat sociale mediaplatform surft, botst op een zogeheten STOP-pagina van justitie en de federale politie.
 
Voorlopig gaf het federaal parket geen verdere informatie over het dossier. Binnen de cryptowereld waren er al langer twijfels over het project. Vitae.co presenteerde zich als een sociaal netwerk, dat technisch echter maar weinig voorstelde, zeggen experten.

Vitae maakte tokens en verkocht die. Via sociale media werd er een verhaal rond opgebouwd. Zo staat op YouTube een filmpje over de sociale impact van het project in Venezuela. In een ander filmpje is te zien dat Vitae armoede wil aanpakken. Hoe?... Dat blijft onduidelijk.

Sociale mediaplatform

Het project had ook een eigen sociale mediaplatform. “Voor mensen die vrijheid van meningsuiting willen, privacy belangrijk vinden en klanten willen zijn in plaats van producten die aan adverteerders worden verkocht”, klonk het in een promotiefolder. “Een sociale mediaplatform waar mensen kunnen verdienen met hun waardevolle posts en worden beloond voor hun activiteiten.”

Multi Level Marketing - Oftewel: Piramidespel

Posten op het platform was gratis, maar het delen van een bericht op jouw tijdlijn kostte 0,10 ‘credits’. Daarvan ging volgens Vitae 0,02 ‘credits’ naar de maker van de post, terwijl de 0,08 andere ‘credits’ verdeeld werden onder vier andere MLM-leden. Eén ‘credit’ had daarbij de waarde van 1 Amerikaanse dollar.

Sinds het platform werd gelanceerd, zijn heel wat mensen lid geworden. De voorbije jaren werden zowel in België als in Nederland tijdens presentaties slachtoffers geronseld.

“Zoals een sekte”

“Ze probeerden mensen te overhalen om hun spaarcenten te investeren”, vertelde een bron dicht bij het onderzoek aan HLN. “Ze richtten zich op brave zielen. Gewone mensen, die niet alleen wilden investeren, maar ook de wereld wilden verbeteren. Het had iets sekteachtigs. Met het geld beloofde men van alles te doen, maar dat gebeurde niet.” Mogelijk verdween het in de zakken van de mensen achter het project.

Het gerechtelijk onderzoek startte wellicht na een klacht over gestolen cryptomunten van een vijftiental gedupeerden. Mogelijk spitte het gerecht daarna de zaak verder uit en gaat het om oplichting. Of de gedupeerden hun geld zullen terugzien, valt nog af te wachten.

Virtuele munten

De politie nam ook een grote hoeveelheid van de virtuele valuta ‘Vitae’ in beslag. Het betreft de private sleutels waarmee je de munten controleert. Die private sleutels kunnen op computers, smartphones of harde schijven staan.

Volgens de website Coinmarketcap bedraagt de totale 'volledig verwaterde' marktcapitalisatie van Vitae token vandaag nog € 20,302,438 dollar (17 miljoen euro). Nadat het nieuws over de politieactie bekend raakte, dook de koers van Vitae dan ook naar beneden.

Walter Van Steenbrugge is de advocaat van twee verdachten uit Antwerpen. “Mijn cliënten zijn de oprichters van Vitae. Maar zij staan recht in hun schoenen. Wij betwisten met klem iedere strafrechtelijke context en aansprakelijkheid in verband met de feiten die mijn cliënten worden aangewreven. Meer kan ik daar voorlopig niet over kwijt.”

Dit heeft tot gevolg dat ‘ronselaars’ van Vitae - ondanks het mogelijke fraudedossier - gewoonweg doorgaan met het zoeken naar investeerders, die verspreid zitten over de hele wereld. Waarom?...

Dit is eigen aan het MLM-systeem - want, door andere personen aan te brengen, krijg je als het ware een deel van jouw eigen investering terug... In dit geval: van zodra de website terug online is.

Bronnen: Het Laatste Nieuws & andere

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht