ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Topmagistraat Johan Sabbe veroordeeld tot vier maanden met uitstel

… voor aanranding en ongewenst seksueel gedrag bij zijn persoonlijke chauffeur
door Tsenne Kikke - maandag 14 juni 2021 19:30

De 61-jarige Johan Sabbe, een geschorste Oost-Vlaamse procureur des Konings, is veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel wegens aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk bij zijn vrouwelijke chauffeur. “Hij stuurde een foto van zijn geslachtsdeel en greep haar later bij de borsten toen hij haar vroeg een bosweg in te rijden.”

Die topmagistraat, die in zijn functie 330 werknemers onder zich had, werd eind juni 2020 op non-actief gezet nadat er een onderzoek tegen hem was gestart. De aanleiding was een klacht van een vrouwelijke chauffeur. Zij had een tijd voor Johan Sabbe gewerkt, en beschuldigde hem begin 2020 van ‘ongewenst en ongepast’ gedrag. Volgens haar had hij in 2018 maandenlang ongepaste berichten naar haar gestuurd, en een foto van zijn geslachtsdeel. Eerder kreeg hij van de tuchtrechtbank zes maanden schorsing, waarvan drie met uitstel.

‘Tijger denkt aan muisje’

De man, die zeven jaar geleden nog op exact dezelfde plaats de eed aflegde als hoofd van het Oost-Vlaamse parket, aanhoorde deze middag hoe de voorzitter de feiten overliep. Onbewogen bleef hij al die tijd voor zich uit staren. “Hij stuurde haar maandenlang seksueel getinte berichten en pornografisch materiaal”, zei de procureur-generaal. “Zo stuurde hij haar hoe het zou zijn om met een kleine vrouw als haar seks te hebben. Iets wat zij absoluut niet wou.” Sabbe stuurde onder meer een foto van zijn geslachtsdeel, met als bijschrift: “Een tijger die aan een muisje denkt”.

Op 19 december 2018 ging hij opnieuw veel te ver: ... op weg in de dienstwagen vroeg hij haar om een bosweg in te rijden met als doel te vrijen. Dat weigerde ze, waardoor Sabbe haar bij de borsten vastnam en haar vagina aanraakte. ‘s Avonds stuurde hij haar een bericht met de vermelding dat hij vreesde te ver te zijn gegaan, maar dat de hunkering naar haar té sterk is. Die avond ging het via WhatsApp met Sabbe als afzender nog als volgt: "Ik mag dit niet doen als we hier allebei niet achter staan. Afstand nemen zou het verstandigste zijn. Maar ik heb even geen zin om verstandig te zijn. Ik wil met je vrijen."

Psychisch leed

Voor de vrouwelijke chauffeur ging het daarna heel moeilijk. Ze zocht hulp bij dokters en binnen het parket, en nam verlof tot februari 2019: een periode, waarin ze solliciteerde voor een andere job. Ook lukte het haar niet meer om haar job naar behoren uit te voeren, maar pas een jaar later diende ze de klacht in. “Het was een droom voor haar om chauffeur te worden van de procureur des Konings”, zei advocate Mussche tijdens de behandeling. “Ze had veel respect voor Johan Sabbe en het was voor haar ontzettend moeilijk om niet meer loyaal aan hem te zijn. Maar het psychisch leed werd uiteindelijk te groot.”

Wederzijdse aantrekking

Volgens Johan Sabbe’s advocaat Van Hende zijn er inderdaad berichten gestuurd en lichte aanrakingen geweest. Maar hij had het over wederzijdse aantrekking tussen twee volwassenen. “Mijn cliënt was verliefd op haar, maar dat bleek achteraf verkeerd ingeschat. Ze heeft weliswaar nooit gezegd ‘nee, ik wil het niet’, en liet zich de berichten welgevallen.” Dat Sabbe zijn chauffeur betast heeft in een bosweg, ontkende hij wel. Volgens hem legde hij enkel zijn hand op haar knieën, en zij sloeg die niet weg. De voorzitter achtte deze verklaring ongeloofwaardig gezien de eerdere berichten en foto die Sabbe verstuurd had. Volgens het hof zijn er dan ook geen redenen om te twijfelen aan de verklaring van het slachtoffer.

Voordat de rechter de straf bekendmaakte, wees hij op wat Sabbe voor de maatschappij heeft betekend als procureur, en op het feit dat hij een blanco strafblad heeft. Maar door zijn voorbeeldfunctie had hij beter moeten weten. Hij misbruikte het gezag dat hij had in de functie die hij uitoefende en toonde geen respect voor de fysieke en psychische integriteit van het slachtoffer. Het hof veroordeelde Sabbe vervolgens tot een celstraf van vier maanden met uitstel. Hij werd niet uit zijn rechten ontzet, aangezien dat “nadelig zou zijn voor zijn carrière”. Dit betekent, dat Sabbe in principe terug aan het werk kan. Op de vraag of hij dat ook effectief zal doen, wenste hij niet te reageren.

Anderzijds is 61 jaar een mooie leeftijd om op pensioen te gaan...

Ter kennismaking: een filmpje uit 2014

Een beetje Zelfkennis

Zoals je misschien reeds weet, of zou moeten weten, bestaat elke mens uit een 6 à 7-tal aangekweekte persoonlijkheden en een honderdtallen kleine 'ikjes', die om de beurt - afhankelijk van de ontvangen prikkel - automatisch opdagen, en slechts tijdelijk over het lichaam regeren. Soms slechts één seconde lang.

Daarnaast is er nog sprake van de 'essentie' waarmee de mens geboren werd. Het is zijn animale deel. Sommige mensen hebben daar ietwat controle over, maar die Johan Sabbe klaarblijkelijk niet.

In elk geval is hij een mooi publiek voorbeeld van hoe elke mens in elkaar steekt.

Een groot geluk is wel dat het merendeel van de mensheid nooit op frontpagina's terechtkomt. Niet elke verkrachting wordt aangegeven - en, veel vrouwen blijven bij hun partner vanwege de kinderen, vanwege de financiële afhankelijkheid en/of angst voor verlies, vanwege het feit dat hun eigen, instinctieve animale deel zo'n partner verkiest, en zo meer, en zo meer, et cetera.

Een ander feit is, dat de meeste mensen, die je op straat tegenkomt, op eenzelfde wijze zullen reageren, indien ze de machtspositie van een Johan Sabbe zouden bekleden. Zij, die dit ontkennen, liegen onbewust, gewoonweg omdat ze er in die ogenblikken geen enkele controle hebben over hun 'verstandelijke' denken, noch over hun dierlijke geaardheid.

Mensen die tot 'volwaardige mensen' willen uitgroeien, doen er dus goed aan om aan die essentie te werken. Het probleem is dat met het woordje 'volwaardig' wordt bedoeld: een mens die over de mogelijkheid beschikt om tot volledige ontwikkeling te kunnen komen.

"Het klinkt paradoxaal," zei P. D. Ouspensky, één van Gurdjieff's leerlingen, "maar we hebben geen andere definitie."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht