ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over kleine ikjes en diverse persoonlijkheden

John Quale, alias Prince Poppycock, was één van de mededingers in America's Got Talent 2010.
door Tsenne Kikke - dinsdag 29 juni 2021 15:07

Ondanks het feit dat ik het boek 'Op zoek naar het wonderbaarlijke' reeds tientallen malen van A tot Z heb uitgelezen, geniet ik volop van de YouTube-filmpjes. Enkel 'superinpanningen' zijn van tel.

Of er één bezoeker is, die eveneens al de Engelstalige versies ervan beluistert, betwijfel ik. Oké, een ikje wil misschien wel - al was het maar voor enkele minuutjes - maar de vele anderen zullen ogenblikkelijk revolteren. Want, voor élke actieve kracht daagt er een tegenwerkende op waarmee men zou moeten kunnen afrekenen...

Bovendien is een mens nu eenmaal nooit één en dezelfde: hij verandert om de seconde, of om de minuut. Doch, dankzij zijn niveau van bewustzijn merkt hij het niet.

Naast het feit dat ieder van ons over een 6 à 7-tal persoonlijkheden beschikt, huizen er daarbij nochtans ook nog eens honderdtallen kleine 'ikjes' in ons lichaam. Een ikje wil dit, een ander ikje wil dat, weer een ander iets totaal anders, enzovoorts. Heb je dat reeds in jezelf en vooral in anderen opgemerkt? Indien jouw antwoord 'ja' is, dan heb je reeds een idee van wat de beginselen van Zelfkennis zoal inhouden, waarbij de vraag "Wie Ben Ik Eigenlijk?" wordt gesteld.

Maar, in elk moment zélf is er - gelukkig genoeg - slechts één van die ikjes die op de voorgrond treedt, aan het woord is, en zich naar buiten toe manifesteert. Stel je maar eens voor dat al de 1001 ikjes tegelijkertijd op de voorgrond wensen te verschijnen...

Wat persoonlijkheid betreft...

Het woordje 'persoonlijkheid' is afgeleid van het Latijnse 'persona', dat masker betekent. Indertijd, ik bedoel: in de Oudheid, ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen, bijvoorbeeld, voerde men toneelstukken op. Eén persoon kon verschillende karakters uitbeelden en voor elk karakter had hij een masker nodig, opdat de toeschouwers duidelijk konden zien welk personage er aan het woord was.

Vrouwen mochten daar nooit aan meedoen, maar in de opvoering kwamen er natuurlijk ook vrouwelijke personages voor. De toneelspeler hield in die gevallen dan een vrouwelijk masker voor het gelaat, enzovoorts.

Simplistisch uitgelegd... Dit masker had meestal slechts 3 openingen: twee voor de ogen en één voor de mond. Het gat waardoor men sprak werd in het Latijn 'per' genoemd, en 'sona' staat voor 'geluid'. Denk aan het woordje 'sonare' uit het Italiaans. Met andere woorden: een 'persona' was dus een 'gat waar het geluid naar buiten toe werd geloodst'. Vandaar het woordje 'persona' dat dan ook voor het geheel, voor het 'masker' staat en van waaruit in onze taal het woord 'persoonlijkheid' is afgeleid.



Zo hebben we allemaal meerdere maskers in petto. Het begon reeds in onze kinderjaren. Als kind hadden we een masker voor mama, eentje voor onze papa, een ander voor broer en zus, verscheidene maskers die op school werden gebruikt, enzovoorts.

Over ikjes....

Er is geen éénheid in onszelf te vinden, omdat we talrijke 'ikken' hebben. Er is dus geen één, standvastige, controlerende 'Ik'. De zogenaamde 'ik', die nú deze woorden leest, is helemaal niet die van enkele minuten geleden, noch die van een uurtje geleden, noch die van binnen een kwartiertje, of morgenvroeg, of de ik die morgen op zijn werk aankomt, enzovoorts. Die ikjes veranderen voortdurend, en zijn afhankelijk van de prikkels, komende zowel van binnenuit als van buitenaf. Kortom: elke gemoedgesteldheid, elke gedachte, elke indruk, elk gevoel, drang of wat dan ook, roept automatisch een ander ikje op - en jijZelf, hebt daar niets over te zeggen.

Het gaat veel dieper dan je denkt. Voorbeeld: zo kan met Nieuwjaar een ikje een voornemen aan 'zichzelf' beloven, maar enkele minuten later treedt er een andere ikje op de voorgrond, die er helemaal niets van afweet, met de gevolgen die je hoogstwaarschijnlijk zelf wel kent.

Zo verschiet men er soms van dat, van zodra de mens de vraag "Wie ben ik eigenlijk?" aan zichzelf stelt, hij daarop natuurlijk geen antwoord kan geven. Tenzij hij geloof hecht aan het één of ander ikje, dat op dat moment de vinger opsteekt en zichzelf tot koning-van-het-ogenblik uitroept.

Toegegeven: hoe kan een mens 'zichZelf' vinden tussen al die oneigene persoonlijkheden en kleine ikjes, die bij elke nieuwe prikkel ogenblikkelijk veranderen, en - net als kameleons - zich aan de omstandigheden aanpassen?

En, ooit al eens opgemerkt dat elk ikje voor het geheel spreekt?... Eigenlijk komt het er figuurlijk gesproken op neer dat één ikje een cheque, wissel, of (huwelijks)contract tekent, en dat al de anderen er daarna voor moeten opdraaien, levenslang zelfs.

Ook grappig is om de contrasterende veranderingen in het gelaat van voetbalfans waar te nemen. Ze zijn dermate met de match geïdentificeerd dat ze zich gemakkelijk laten meeslepen waarbij de maskers elkaar spontaan opvolgen. En, als hun ploeg wint, is het alsof die fans - en niet de voetbalspelers - de match hadden gewonnen.

Extreem wisselende emoties

Toen Frankrijk door Zwitserland werd uitgeschakeld, veranderde een zekere Luca Loutenbach vanuit pijn en vertwijfeling naar een moment van opperste geluk... Akelig, indien je er nuchter over nadenkt.

To be, or not to be

Je bent, of je bent niet. Anders gezegd: ofwel blijft men die veelheid, ofwel streeft men naar innerlijke eenheid, teneinde te 'zijn'. Om een beter idee te verkrijgen van hoe gecompliceerd een mens daadwerkelijk in elkaar steekt, raad ik iedereen de cursus Zelfkennis aan.

Door aan Zelfkennis te doen, zijnde: het kennen van het Zelf, word je stelselmatig meer en meer bewust van wie of wat je in wezen bent - niet bent - of, alleszins misschien zou kunnen 'zijn'...

Toch zijn er mensen, die niet zichZelf wensen te zijn, en zich om die reden nieuwe maskers aanmaken, teneinde in deze stoffelijke wereld op een aangepaste manier te kunnen functioneren. John Quale, alias Prince Poppycock, bijvoorbeeld, is zelfs een persoon, die van masquerade een geniaal bijberoep heeft gemaakt. Wel is hij daarin op een meest sublieme manier geslaagd! Oordeel voor jezelf, en geniet tegelijkertijd van enkele van zijn vele optredens....

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht