ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tesla stapt af van bitcoin vanwege teveel energieverbruik

De waarde ervan zakte onder 50.000 dollar.
door Tsenne Kikke - donderdag 13 mei 2021 17:20

Tesla, de Amerikaanse bouwer van elektrische wagens, zal niet langer betalingen met de digitale munt bitcoin aanvaarden. Eigenaar Elon Musk zei dat hij die beslissing genomen heeft uit milieu-overwegingen. Het succes van de bitcoin gaat gepaard met een groter wordend energieverbruik, en dan vooral van fossiele brandstoffen. De waarde van de digitale munt is onder de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro) gezakt.

In februari maakte Tesla, de bouwer van elektrische wagens, bekend dat het zijn investeringsbeleid bijstuurt. Het bedrijf wilde overtollige cash meer investeren in goud, goudfondsen en digitale munten, waarvan de bitcoin er een is. Tegelijk meldde de autobouwer dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht. Vanaf maart werd het ook mogelijk dat klanten hun elektrische wagen betaalden met bitcoins. Al dat nieuws stuwde de waarde van de bitcoin naar recordhoogten.

Maar niet iedereen onthaalde het nieuws van Tesla en de records van de bitcoin met evenveel enthousiasme. Het succes van de digitale munt gaat namelijk gepaard met een groter wordend energieverbruik. Milieu-organisaties en investeerders zijn bezorgd over de impact op het klimaat.

Virtuele munt

De bitcoin is een virtuele munt, een stukje computercode waaraan waarde wordt gehecht. Er is geen tussenpersoon (zoals een bank) nodig om transacties uit te voeren, die gebeuren tussen gebruikers onderling. Het beheer gebeurt via zogenoemde "blockchain"-technologie. Een gedecentraliseerd netwerk van computers houdt een logboek bij van alle transacties. Die vormen een soort ketting ("chain") van virtuele schakels of blokken ("block"). Elke nieuwe transactie vormt een nieuwe schakel aan die ketting.

Transacties worden geverifieerd door zogenoemde miners, die een ingewikkelde puzzel van berekeningen moeten oplossen. Omdat miners in ruil nieuwe bitcoins krijgen, willen steeds meer mensen daar ook letterlijk munt uit slaan. Ze zetten almaar zwaardere machines in. Professionele miners verbinden grote aantallen computers met het netwerk, zo staan verspreid over de hele wereld opslagplaatsen vol. Dat zijn dan zogenoemde bitcoin mining farms. Dat verbruikt heel wat energie omdat die computers de hele tijd niets anders doen dan complexe berekeningen uitvoeren. Die energie wordt voornamelijk opgewekt door fossiele brandstoffen, en dan vooral steenkool.

Elon Musk, miljardair en eigenaar van Tesla, verklaarde nu dat hij betalingen met digitale munten als de bitcoin stopzet uit milieu-overwegingen. "We zijn bezorgd over het snel toenemende verbruik van fossiele brandstoffen, vooral steenkool, wat de ergste uitstoot heeft van alle brandstoffen", schreef hij op Twitter. "Digitale munten zijn een goed concept, veelbelovend voor de toekomst, maar dat kan niet gepaard gaan met een hoge kostprijs voor het milieu."

Musk liet ook weten dat Tesla geen van zijn bitcoins zal verkopen. Hij wil de digitale munt gebruiken voor transacties zodra miners meer overschakelen op duurzamere energie. Maar het is nog maar de vraag of dat snel zal gebeuren.

Meer dan 75 procent van de wereldwijde mining-activiteiten vindt plaats in China, volgens een studie die begin april in 'Nature Communications' verscheen. De elektriciteit is er goedkoop, bedrijven die gespecialiseerde hardware maken, kunnen er ook heel makkelijk iets opzetten.

Het grootste deel van het jaar worden fossiele brandstoffen, en dan vooral steenkool, verbruikt. Er wordt doorgaans alleen tijdens het regenseizoen meer gebruikgemaakt van hernieuwbare energie, vooral waterkracht. Een meer duurzame overschakeling van goedkope fossiele brandstoffen naar duurdere, hernieuwbare energie lijkt niet meteen een prioriteit.

Bitcoin en dogecoin

Na de aankondiging van Elon Musk zakte de waarde van de bitcoin met meer dan 10 procent tot onder de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro), al is dat zich nu wat aan het herstellen.

Musk is wereldwijd één van de grootste aanhangers van digitale munten. Geregeld tweet hij over de bitcoin, of over die andere digitale munt die de laatste maanden in opmars is bij beleggers, de dogecoin. Die munt startte ooit als een parodie op de bitcoin op sociale media, maar is onder meer door tweets van Musk uitgegroeid tot de op drie na grootste virtuele munt ter wereld.

Nawoord

Nam Elon Musk die beslissing vanuit milieu-overwegingen?... De kans is groot dat hij bitcoins niet langer aanvaard omdat hij beseft dat die luchtbel ooit zal exploderen, of imploderen, en dus opnieuw voor de Amerikaanse dollar kiest. Zijn bedrijf zal dus niet langer de cryptomunt bitcoin als betaalmiddel voor auto's aanvaarden. Kon hij het nog duidelijker hebben gezegd?...

Musk liet ook weten dat Tesla geen van zijn bitcoins zal verkopen... Nochtans is het voor hem hét moment om ze van de hand te doen, omdat (1) de waarde ervan plots is gezakt en (2) mensen ze nu goedkoper kunnen aankopen (3) in de hoop en verwachting dat de koers ervan opnieuw zal stijgen.

Hij moet dan wel rekening houden met de Belastingsdienst - want, die bitcoins zijn eigendom van Tesla.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht