ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kunnen ogen de spiegels zijn van de animale bezieldheid?

Hoe een selfie met haar hond Flora Borsi inspireerde…
door Tsenne Kikke - maandag 17 mei 2021 16:08

Animaalse oogappels

In haar meeslepende serie 'Animeyed', waarin je de woorden 'animal' en 'eye' herkent, combineerde de in Budapest gevestigde kunstenares Flora Borsi de kunst van zelfportretten met een leuke eigenzinnigheid die van elk beeld een surrealistisch meesterwerk maakte.

Het idee ervan ontstond toen de Hongaarse Borsi een selfie probeerde te nemen met haar hond. Nadat ze die foto had genomen, realiseerde ze zich dat het beeld van het oog van haar hond precies leek op de hare. Die ene foto was de inspiratie én de aanleiding voor het maken van haar Animeyed-serie. Daarbij ging ze tot het uiterste om de perfecte wezens te vinden voor het voltooien van haar fotoserie.

Als je nu denkt dat elk dier in haar studio aanwezig was, vergis je je. De digitale technieken die Flora gebruikte, zorgden ervoor dat elk beeld er achteraf zo natuurlijk mogelijk uitziet, waarbij je zou kunnen aannemen dat ze op geen enkele manier werden gefabriceerd. En daar gaat het precies om. In feite is het zelfs één van haar hoofddoelen om ervoor te zorgen dat de beelden er zó echt uitzien dat ze op onbewerkte kiekjes lijken, en zijzelf er als een soort van dierenfluisteraar uit de bus komt.

Borsi is geen amateurfotograaf, verre van. Haar verbazingwekkende foto's zijn te zien geweest in de Saatchi Gallery, in het Louvre, en zelfs in commerciële software zoals Adobe Photoshop CC.

Haar fotoserie is echt waar de moeite waard om te worden bekeken. Merk vooral op hoe de prachtige dieren over de zelfportretten werden geplaatst, zodat de twee gezichten elkaar overlappen en één dierlijk oog gemeen hebben. Echt interessant voor mensen die met kracht- of totemdieren werken, vind ik. Het surrealistische effect wordt nog versterkt door Borsi's gebruik van kleuren en rekwisieten om haar meer te doen lijken op het dier dat de prachtige foto deelt.

In haar eigen woorden uitgedrukt...

"Ooit probeerde ik een selfie te maken met mijn hond, en zijn ogen waren als de mijne. Deze amateurfoto was de trigger om Animeyed serie te maken. De fotografische opnamen, het stockfoto onderzoek, de make-up, en de manipulatie van elk stuk namen tussen de 15 en 20 uur in beslag. Daarna volgde het retoucheren: elk werk eiste daarvoor iets van een 12-tal uren op. Nadat ik klaar was met deze serie had ik het gevoel dat ik iets had gedaan om te laten zien hoe mooi en uniek de dieren zijn, net als mensen."

Bekijk dus de verbluffend mooie foto's, één voor één!

Mooi, hé! Maar, wat heeft de mens op het dier voor?

Wat wist men er eertijds over te vertellen?... In Prediker - Hfst. 3, 18-22, bijvoorbeeld, lezen we daarover het volgende:

"Ik zei bij mezelf: God geeft de mensen wel een eigen plaats maar laat ze toch merken dat ze eigenlijk dieren zijn. Want eenzelfde lot treft mensen en dieren: beiden ademen hetzelfde leven, beiden sterven dezelfde dood. De mens heeft dus niets voor op het dier. Alles is ijdel. Beiden gaan naar dezelfde plaats: ze zijn voortgekomen uit stof en keren terug tot stof. En wie weet of de levensgeest van de mens omhoog gaat en die van het dier omlaag naar de aarde? Zo besefte ik dat het voor de mens nog het beste is te genieten van zijn werk. Dat is het enige wat hij heeft. Niemand kan hem immers laten genieten van wat na hem komt!"

Wel denken sommige mensen dat levensgeest hetzelfde is als geest. Denk, bijvoorbeeld aan de woorden: "Heer, in Uw handen geef ik mijn Geest". En geen mens kent het wezenlijke verschil tussen geest en ziel. Dit laatste is begrijpelijk. Daar waar Gurdjieff beweerde dat een ziel moet verworven worden, leven velen in de veronderstelling of vaste mening dat ze over een persoonlijke ziel beschikken, waarmee ze 'bezieldheid' met ziel' verwarren.

Stel eens aan jezelf de vraag: "Wat blijft er van mezelf over indien ik kom te overlijden?" Aanvaard enkel en alleen een eerlijk antwoord, hé! Niet van: "Ik denk dat..." - "Ik veronderstel dat..." - "Ik las dat...", maar een antwoord gebaseerd op een écht weten.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht