ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tientallen doden bij bedevaart in Israël

Een dag waarop gebeden wordt…
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 april 2021 19:26

In het noorden van Israël zijn gisteren minstens 45 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest. Ook zouden er zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Minstens twintig ervan verkeren in kritieke toestand. Volgens de eerste berichten was er een tribune ingestort, maar achteraf bleek dat niet te kloppen. Mensen zouden in verdrukking zijn geraakt doordat er paniek was uitgebroken.

Het incident vond plaats bij een bedevaart van tienduizenden ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie. De pelgrims vierden Lag Baomer.

Lag Baomer is de dag was waarop 24.000 leerlingen van Rabbi Akiva in de tweede eeuw van de gangbare jaartelling na een opstand zijn omgekomen. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar ook de vereerde rabbijn Sjimon bar Yochai uit de tweede eeuw begraven ligt, de schrijver van het kabbalistische boek 'Zohar'.

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen. Volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met alleen al ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Naar het schijnt waren er in totaal iets van een 100.000 aanwezigen. Er waren iets van een 5.000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen.

“Schokkend hoeveel mensen naar binnen mochten”

Volgens ooggetuigen kwamen mensen in de verdrukking toen grote groepen mensen een klein afgesloten gebied wilden binnengaan. “Het is schokkend hoeveel mensen naar binnen mochten”, aldus een hulpverlener die ter plaatse kwam, tegen de krant 'The Jerusalem Post'. Ooggetuigen beschuldigden de politie ervan toch nog mensen toe te laten tot het afgesloten gebied, terwijl dat al erg vol was. Toen de paniek uitbrak, openden de agenten bovendien niet snel genoeg alle ingangen.

Maar verantwoordelijk politiecommissaris Shimon Lavi zei dat zijn agenten er alles aan hadden gedaan om mensen te redden. “Ze hebben hun eigen levens geriskeerd door het terrein op te gaan om mensen te helpen. Het was een gruwelijke, tragische nacht.” Na de stormloop zouden er nog confrontaties zijn geweest tussen politie en ultra-orthodoxe joden die de graftombe niet mochten bezoeken vanwege de ramp die had plaatsgevonden.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische reddingsdiensten gaat het om een nationale ramp. “Dit is een ondraaglijk incident”, zei Motti Buckchin. “Vierenveertig mensen die plezier wilden maken, vertrekken in lijkzakken. Vierenveertig families van wie de wereld instort. We kunnen nu niet gewoon terugkeren naar de gewone gang van zaken.”

Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis “één van de ergste rampen uit de Israëlische geschiedenis”. En president Reuven Rivlin schreef op Twitter dat hij de berichten uit Meron volgde en bad voor het herstel van de gewonden.

Vraagje: denk je nu echt dat een Reuven Rivlin zich terugtrok om in stilte te gaan bidden?...

Bovendien is bidden...

... een kunst dat moet worden aangeleerd. Om die reden vraag ik me soms af tot wie of wat mensen bidden - en, of datgene of diegene tot wie dat gebed wordt gericht het daadwerkelijk aanhoort - én, indien zelfs het antwoord daarop "ja" is: erop kan responderen. Heb jij die vragen ook al eens gesteld, beste lezer?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht