ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nederlands ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en corona kreeg

Zuyderland overweegt om een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan eigen medewerkers en dokters aan te bieden, ook als zijn ze jonger dan 60 jaar.
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 april 2021 17:44

Achteraf stond er wanhoop in de ogen te lezen van de man die het AstraZeneca-vaccin weigerde...

Een ziekenhuis in de Nederlandse stad Sittard heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met corona opgenomen werd. Door “alle commotie in de media” had hij afgezien van het AstraZeneca-vaccin. “We willen hiermee een krachtig signaal geven tegen een halfslachtig zwalkbeleid”, klinkt het in een mededeling.

De longscan is met toestemming van de patiënt door het ziekenhuis gedeeld met de buitenwereld. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door Covid-19 ligt tien keer hoger voor 40-jarigen en zeventig keer hoger voor 60-jarigen dan het gevaar dat u loopt bij een trombose als gevolg van het vaccin.”

Het moge duidelijk zijn: de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson is in het ziekenhuis Zuyderland als een mokerslag aangekomen. De bovenstaande boodschap is dan ook gericht aan “de minister van Volksgezondheid, leden van de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu”.

Bijwerkingen

Bij beide vaccins kwamen berichten naar buiten over zeldzame bijwerkingen. Een relatief klein aantal mensen dat een inenting ontving, kreeg daarna tromboseverschijnselen, soms met ernstige gevolgen. Daarop besloot Nederland het prikken met de vaccins stil te leggen. AstraZeneca wordt inmiddels enkel nog toegediend aan 60-plussers (in ons land zijn het 55-plussers; nvdr). Bij Johnson & Johnson wordt gewacht op een oordeel van Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

“Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken?”, reageerde Zuyderland. “De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen, zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Wanhoop

“De bewuste patiënt, waarvan nu de longscan naar buiten gebracht is, is ernstig ziek”, meldde een woordvoerder van het ziekenhuis. Het gaat om een al wat oudere man, hij ligt in Sittard op ‘medium of intensive care’. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen”, schreef het ziekenhuis in de brief. “Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

De woordvoerder beaamde dat het geen alledaagse stap is om een longfoto van een patiënt naar buiten te brengen. “Maar we willen als ziekenhuis een krachtig statement maken. We willen af van halfslachtig zwalkbeleid. Patiënten en collega's in het ziekenhuis moeten beschermd worden. Met dit beleid gaat dat voorlopig gewoon niet gebeuren. Daarom vinden we het belangrijk dit geluid te laten laten horen.”

“We kunnen geen dag langer wachten”

Zuyderland overweegt ernstig om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit zou indruisen tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid.

In de brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

Ziekenhuizen dringen al langer aan op het versneld inenten van hun personeel. Eerder kregen wel 30.000 Nederlandse ziekenhuismedewerkers in de acute coronazorg voorrang.

De Jonge reageerde

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft inmiddels via een brief gereageerd op de noodkreet van Zuyderland. Daarin zegt de Jonge het ongeduld te delen. "Hoe sneller we vaccineren, hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten.”

In zijn brief licht De Jonge de keuzes rondom het vaccinatieproces verder toe. Zo zegt hij onder meer dat het AstraZeneca-vaccin, dat door de patiënt in de brief van het ziekenhuis is geweigerd, 'juist zeer geschikt is voor mensen ouder dan 60 jaar.’ "Dat is wat Gezondheidsraad adviseert, dat is wat ik heb besloten. AstraZeneca zetten we in voor mensen boven de 60.”

Over het vaccineren van mensen onder de 60 met AstraZeneca zegt De Jonge dat dat ‘anders ligt', vanwege de zeer zeldzame gevallen van ernstige bijwerkingen. In Nederland zijn bij Lareb 8 gevallen van bijwerkingen bekend op ruim 400.000 AstraZeneca-vaccinaties. "Je kunt de volgende rekensom maken, aldus de voorzitter van de Gezondheidsraad: als je zou doorprikken met AstraZeneca, ook onder de 60 jaar kun je 60 tot 90 mensen verwachten met deze heel ernstige bijwerking", aldus De Jonge in zijn brief. Verder schrijft de zorgminister: "De Gezondheidsraad stelt vast dat het risico op sterfte door corona voor mensen jonger dan 60 net zo groot of zelfs kleiner is dan het risico op sterfte door deze zeer zeldzame, zeer ernstige bijwerking.”

Verderop in zijn brief benadrukt De Jonge dat er alternatieven voorhanden zijn voor 60-minners: de vaccins van Moderna, Pfizer en Janssen. "Noch de volgorde, noch de planning van de vaccinatie-operatie lijdt dus onder het besluit om AstraZeneca alleen nog voor 60-plussers in te zetten.” Volgens de minister gaat het vaccineren zo snel als de leveringen van de vaccins. "Dat is dé bepalende factor. We zitten nu op ruim 4 miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten.”

De Jonge noemt het 'spijtig’ dat Zuyderland een patiënt op heeft moeten nemen die gevaccineerd had kunnen zijn. "Het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was.” Ook schrijft De Jonge dat ‘iedere coronapatiënt er één te veel is'. "De belangrijkste troef tegen corona is vaccinatie en alle inzet is erop gericht die vaccins zo goed en snel mogelijk bij de mensen te krijgen die ze nodig hebben.”

Aan het einde van zijn brief zegt De Jonge het ziekenhuis binnenkort hoopt te bezoeken. "Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen.”

David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuyderland, bedankt de minister voor zijn reactie en de toezegging voor versnelde vaccinacties aan zorgpersoneel. Vrijdagavond liet het ministerie weten dat 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten vanaf volgende week kunnen worden geprikt met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht