ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nieuwe Belgische coronamaatregelen

Men koos voor een nieuwe aanpak die meer inzet op risicobeheersing, in plaats van het steeds weer sluiten en heropenen van sectoren.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 april 2021 19:22

Huidige situatie

- De Belgische ziekenhuizen hebben de voorbije zeven dagen gemiddeld 257 coronapatiënten per dag opgenomen, zijnde: 1.800 in die week.

- Op dit moment liggen er 3.127 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Van hen krijgen er 945 een behandeling op de afdelingen intensieve zorg.

- In de week van 4 tot en met 10 april werden er gemiddeld 3.452 besmettingen per dag genoteerd. Anders gezegd: iets meer dan 24.000.

- Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in België nu al 930.603 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

- Indien de besmettingen zo blijven doorgaan, zitten we begin mei rond het eerste miljoen - en, in mei van volgend jaar rond twee miljoen.

- In de week van 4 tot 10 april stierven 301 patiënten. België telt nu al 23.566 corona gerelateerde doden (Nederland: 16.822).

Het Overlegcomité heeft beslist... De avondklok valt weg, de terrassen mogen weer open en ook het verbod op niet-essentiële reizen vervalt. Hieronder het overzicht per datum.

Dit gaat in op 19 april:

- De scholen gaan opnieuw open op de eerste maandag na de paasvakantie. In de tweede en derde graad van het secundair wordt nog niet volledig overgeschakeld op contactonderwijs. De lessen zullen daar nog halftijds op afstand gebeuren. Voor begin mei wordt een evaluatie gepland.

- Het reisverbod in ons land wordt opgeheven. Vanaf dan kunnen inwoners van ons land weer naar het buitenland reizen, al worden niet-essentiële reizen nog steeds sterk afgeraden. Er komt een “zeer strikte opvolging van testing en quarantaine”, zei De Croo. Bij terugkeer uit een rode zone moeten de reizigers getest worden op dag één en dag zeven en ze moeten ook zeven dagen in quarantaine. Het passenger locator form (PLF) moet nog steeds ingevuld worden en de politie zal erop toezien dat de tests effectief uitgevoerd worden. Bij niet-naleving volgt een boete van 250 euro.

Dit gaat in op 26 april:

- We mogen buiten opnieuw met meer mensen op hetzelfde moment samenkomen. De buitenbubbel vergroot dan van vier naar tien personen. Essentieel blijft daar wel om voldoende afstand te houden en een mondmasker te dragen. In het hoger onderwijs kunnen studenten weer één dag per week naar school. De examens zullen fysiek afgelegd kunnen worden.

- De niet-medische contactberoepen mogen de deuren weer openen. Het gaat dan onder meer om kappers en schoonheidssalons, die tijdens de paaspauze de deuren weer hadden moeten sluiten.

- Het is niet meer nodig om te reserveren in niet-essentiële winkels. Tijdens de paaspauze moest je nog een afspraak maken om bijvoorbeeld een halfuur in een kledingzaak rond te lopen, dat moet dan niet meer. De coronamaatregelen blijven uiteraard wel gelden. Zo blijft het dragen van een mondmasker verplicht, moet je je handen ontsmetten bij het betreden en verlaten van de zaak en dien je afstand te houden tot anderen.

- Testevenementen en pilootprojecten in een wetenschappelijke context zijn mogelijk. Dat kan in de culturele en de sportsector.

Dit gaat in op 8 mei (op voorwaarde dat de situatie op intensieve zorg duurzaam is verbeterd)...

- De moeilijkste discussie voor het Overlegcomité draaide rond de heropening van de horeca, en dan meer bepaald de terrassen. Onder anderen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en PS-voorzitter Paul Magnette hadden er eerder voor gepleit om die op 1 mei te heropenen, anderen noemden 15 mei een meer aangewezen datum. In zaterdag 8 mei werd een compromis gevonden. Dan mogen horecazaken hun terras opnieuw buiten zetten. De steunmaatregelen van de Vlaamse overheid zullen verder blijven lopen.

- De avondklok wordt vervangen door een samenscholingsverbod voor groepen vanaf vier personen. In Brussel gaat dat verbod in om 22 uur, in de rest van het land om middernacht. Het loopt af om 5 uur.

- We mogen thuis twee knuffelcontacten ontvangen in plaats van één. Ze moeten wel tot hetzelfde huishouden behoren.

- Georganiseerde buitenactiviteiten kunnen met 25 personen.

- Buiten mogen cultuurevenementen en erediensten georganiseerd worden voor een maximum van 50 personen.

- De rest van het ‘buitenplan’ gaat ook in. Pretparken kunnen weer openen en buiten sporten mag dan ook met maximaal tien personen. Publiek mag daar niet bij zijn. Ook professionele brocante en rommelmarkten worden mogelijk.

- Voor kinderen en jongeren kunnen buiten georganiseerde activiteiten plaatsvinden met maximaal 25 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 18 jaar. Binnen mag het met 10 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 12 jaar.

- Op langere termijn werd beslist dat de horeca binnen weer open zal mogen zodra het aantal coronapatiënten op intensieve zorg onder de 500 duikt.

- Juni moet dan weer de maand van het binnenplan worden, met versoepelingen die mondjesmaat genomen kunnen worden. De overheid mikt erop tegen dan alle 65-plussers en kwetsbare personen gevaccineerd te hebben, waardoor zowel binnen als buiten meer mogelijk zal worden.

- Op 23 april vindt een volgende Overlegcomité plaats met het oog op de zomer.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht