ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Waarom de tweede prik venijniger is

Vrouwen hebben meer ­bijwerkingen dan mannen…
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 april 2021 19:39

Vrouwen hebben vaker bijwerkingen na covid-vaccinatie dan mannen. En een tweede vaccinprik geeft doorgaans meer last dan de eerste, bij beide geslachten. De verklaring ligt in een reeks factoren, waaronder hormonen, genen en het type vaccin.

1. Waarom heeft de een meer last van bijwerkingen dan de ander?

Na een vaccinprik zijn prikpijn, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid de meest voorkomende klachten. Bijwerkingen zijn vaak minder heftig bij ouderen dan bij jongeren. Dat komt doordat het immuunsysteem op latere leeftijd wat minder scherp staat afgesteld. Ook genetische factoren spelen een rol in de mate waarin nevenwerkingen optreden, net als welke ziektes iemand eerder heeft gehad. Wie covid al heeft doorgemaakt, maakt anderhalf keer meer melding van bij­werkingen na een eerste prik met het ­AstraZeneca-vaccin en drie keer meer na een eerste prik met het Pfizer-vaccin, dan mensen die de ziekte nog niet hebben ­gehad. Dat blijkt uit een recente Britse ­opvolging van ruim 600.000 gevaccineerden, deze week gepubliceerd in 'The Lancet Infectious Diseases'. Daarnaast speelt vooral het geslacht een rol.

2. Waarom melden vrouwen meer ­bijwerkingen dan mannen?

Een recente studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control rapporteerde de bijwerkingen onder de 13,7 miljoen Amerikanen die als eersten tegen covid-19 werden gevaccineerd, tussen half december en half januari. 80 procent van alle gerapporteerde bijwerkingen kwam van vrouwen, hoewel vrouwen slechts 60 procent van het totale aantal gevaccineerden uitmaakten.

Dat opvallende verschil kan er deels mee te maken hebben dat vrouwen bij klachten eerder geneigd zijn een arts op te zoeken dan mannen, waardoor hun klachten bovengemiddeld vaker in de statistieken terechtkomen. Maar zeker is dat ook biologische verschillen een rol spelen. Het afweersysteem, met de talloze immuun­cellen en eiwitten die er deel van uitmaken, werkt bij de twee geslachten niet ­helemaal hetzelfde. Er zijn biologische verschillen, aangestuurd door genetische verschillen en versterkt door verschillen in geslachtshormonen, die kunnen verklaren waarom vrouwen beter, maar helaas ook met meer nevenwerkingen, reageren op vaccinatie dan mannen.

Veel van de genen die de immuun­respons op infectie en vaccinatie regelen, liggen op het X-chromosoom. Daarvan hebben vrouwen in elke cel twee exemplaren ter beschikking, mannen maar één. Het levert vrouwen een steviger portie ­genen op voor de aanmaak van bood­schapper­­stoffen die het immuunsysteem tot actie aansporen. Dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen de sowieso krachtiger vrouwelijke immuunrespons nog versterkt, terwijl het mannelijke hormoon testosteron die van mannen drukt, maakt het plaatje compleet.

3. Klopt het dat de tweede prik meer nevenwerkingen geeft dan de ­eerste?

Dat klopt in elk geval voor het corona­vaccin van Pfizer, valt af te leiden uit Amerikaanse onderzoeksgegevens die door 'The New York Times' werden gerapporteerd. Hoofdpijn werd vaker gemeld na de tweede dan na de eerste prik, onder tienduizend pas gevaccineerde Amerikanen die een klachtendagboek bijhielden via hun mobiele telefoon. Klaagden ongeveer drie op de tien gevaccineerden na de eerste ­Pfizer-prik over vermoeidheid, dan liep dat na de tweede prik op tot de helft. Spierpijn trof 17 procent van de gevaccineerden na hun eerste prik, maar 42 procent na de tweede. Koorts en koude rillingen troffen 7 procent van de gevaccineerden na hun eerste prik, tegen 26 procent na de tweede.

Dat de tweede prik meer nevenwerkingen geeft, is logisch. Symptomen als koorts, vermoeidheid en een zwelling op de prikplaats geven aan dat het immuunsysteem doet wat het moet doen: de ­immuunreactie die is opgewekt door de eerste prik, opzwepen tot nog grotere hoogte, met als resultaat een stevige en langdurig aanhoudende bescherming ­tegen ziekte.

Ook de Britse gegevens over het wedervaren van ruim 600.000 gevaccineerden bevestigen dat beeld: de tweede prik van het Pfizer-vaccin valt gevaccineerden doorgaans zwaarder dan de eerste. Maar de Britse cijfers geven ook aan dat bij het ­AstraZeneca-vaccin het venijn vooral zit in de eerste prik, een vaststelling die ook al was gedaan bij de experimentele studies met het vaccin. Vermoedelijk is de samenstelling van het vaccin daarvoor verantwoordelijk: het gebruikt een verkoudheidsvirus als ‘drager’. Dat dragervirus kan een immuunafweer tegen zichzelf uitlokken, waardoor de tweede vaccindosis minder goed ‘pakt’, en dus ook minder ­nevenwerkingen kan genereren. Pfizer ­gebruikt een andere techniek, die daarvoor niet gevoelig is.

4. Geven alle vaccins evenveel ­nevenwerkingen?

Neen. Het AstraZeneca-vaccin (dat sinds kort onder de merknaam Vaxzevria wordt verkocht) geeft doorgaans meer last dan het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin, volgens de Britse en Oostenrijkse klachtenregistratie. Ontvangers van een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin rapporteren zo’n drie keer vaker klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en koude rillingen dan ontvangers van een eerste ­dosis van het Pfizer-vaccin. In België kan dat beeld nog niet worden bevestigd, meldt Ann Eeckhout van het FAGG. Volgens haar is het voor­barig om uit de gerapporteerde klachten conclusies te trekken, omdat door de ­ophef over zeldzame maar gevaarlijke bloedstolsels na AZ-vaccinatie ‘mogelijk meer meldingen zijn gebeurd na vaccinatie met dit vaccin dan met de andere vaccins’.

- Ben je recent gevaccineerd tegen covid-19 en heb je nevenwerkingen ervaren? Dan kan je dat melden via www.eenbijwerkingmelden.be.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht