ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Europa zijn de Belgische overvallencijfers de hoogste

Het is verschietachtig te moeten lezen dat criminaliteit nog altijd hoogtij viert.
door Tsenne Kikke - zondag 7 maart 2021 7:11

Het thema 'criminaliteit' heeft me tot nog toe nooit echt geboeid, gewoonweg omdat er veel meer interessantere onderwerpen te vinden zijn waarin een mens zich kan verdiepen.

Toch trok een artikel mijn aandacht. Vooral omdat ik niet wist dat de Belgische cijfers door slechts één land ietwat worden geëvenaard.

Tevens stond er te lezen dat tijdens de coronacrisis de criminaliteitscijfers naar het schijnt door elkaar werden geschud. Maar een volledig beeld ervan kon nog niet worden weergegeven, omdat enkel de cijfers van de eerste helft van 2020 bekend waren. In elk geval telde de politie in de eerste helft van 2020 366.937 misdrijven die niets te maken hadden met corona.

Vooral de criminaliteit in de categorie 'Volksgezondheid' steeg, en ook het aantal internetmisdrijven, zoals phishing, namen toe.

Kortom: alles samen telden de politiediensten 479.775 criminele feiten in de eerste helft van 2020. Hieronder vind je er meer gegevens over.

Maar, onderstaande cijfers omvatten de geregistreerde feiten die vastgesteld werden door de politiediensten (op het grondgebied België) en dus niet de totale gepleegde criminaliteit. Met andere woorden: de criminaliteitsstatistieken geven ons steeds slechts een gedeeltelijk beeld van de reële criminaliteit. De uitleg over deze cijfers in verband met de ontwikkeling van de criminaliteit moet dan ook telkens in de context waarin ze werden geregistreerd geïnterpreteerd worden.

En, wat 2020 betreft, mag je nu al gerust het halfjaarlijkse cijfer van 479.775 verdubbelen, hetgeen in 959.550 resulteert. Anders gezegd: ongeveer detzelfde uitkomst als die van al de vorige jaren.

In elk geval wist ik niet dat de Belgische criminaliteitcijfers zo enorm hoog waren. Jij?...

Wat Nederland betreft...

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie benadrukte dat Nederland de laatste jaren veiliger is geworden en dat de veelvoorkomende criminaliteit is gedaald. Dat is gebaseerd op de officiële cijfers die door de politie zijn verstrekt. In 2015, bijvoorbeeld, werden 960.000 misdrijven geregistreerd (in België: 921.805). Volgens het rapport is het werkelijke aantal delicten echter ongeveer 4,5 miljoen...

De kloof tussen de officiële cijfers en het werkelijke aantal delicten wordt afgeleid uit de jaarlijkse enquêtes onder burgers naar hun ervaringen met criminaliteit. In 2015 zei 18 procent één of meerdere keren slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf. Op basis van de enquêtes zouden er dat jaar 34 misdrijven per 100 Nederlanders van 15 jaar en ouder zijn gepleegd.

De meeste misdrijven blijven onder de radar doordat burgers en bedrijven geen aangifte doen en doordat politie en justitie te weinig capaciteit hebben, aldus het rapport. Voor politie en OM dreigt een "onoverbrugbare achterstand" op de plegers van criminaliteit.

De laatste tien jaar zouden mensen steeds minder vaak aangifte doen, van onder meer inbraak, diefstal en bedreiging. Bij bijvoorbeeld fietsendiefstal en cybercriminaliteit zouden maar weinig mensen naar de politie stappen, ook omdat het gevoel bestaat dat er toch niets met de aangifte gebeurt.

Volgens het rapport schuift de politie inderdaad de meeste zaken terzijde. Met 57 procent van de aangiftes gebeurt niets; vooral, omdat de politie geen aanknopingspunten heeft. Van de aangiftes die via internet worden gedaan, verdwijnt zelfs 70 procent in het niets.

Tot de misdrijven die in de cijfers zwaar onderschat worden, behoren delicten die met drugs en vuurwapens te maken hebben. Van dit soort criminaliteit heeft de politie volgens het rapport slechts een fractie in beeld. De opstellers van het rapport wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat kwetsbare wijken in handen dreigen te vallen van de georganiseerde misdaad. In sommige wijken is waarschijnlijk meer crimineel geld aanwezig dan legaal geld.

Recentere cijfers

In de afgelopen 11 maanden zijn er in Nederland 730.435 geregistreerde misdrijven gepleegd. Dat is maar 0,5 procent minder ten opzichte van vorig jaar. Wel is de misdaad veranderd. Zo daalde het aantal inbraken met 21 procent, waren er 23 procent minder overvallen en liep het aantal winkeldiefstallen met 11 procent terug. Het aantal opgelichte mensen op internet steeg daarentegen met 47 procent.

Juist in de zwaarste misdaadcategorie is een toename te zien. Zo steeg (poging tot) moord en doodslag met 4 procent. Maar ook de wapenhandel ging met 5 procent omhoog. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal zaken voor (poging tot) moord en doodslag stijgt. Burgemeesters en de politievakbond maken zich zorgen dat de misdaad in Nederland verhardt, vooral als het gaat om de drugscriminaliteit.

Kortom: in Nederland is men eigenlijk niet veel beter af... 'k Blijf dan maar in België wonen. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht