ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuwsjes

Pfizer is mogelijk minder effectief bij mensen met obesitas.
door Tsenne Kikke - donderdag 4 maart 2021 18:35

In België zijn er leveringsproblemen en om die reden wordt er aan alles en nog wat gesleuteld.

Plots wordt het licht op groen gezet om AstraZeneca dan toch ook maar aan 55-plussers toe te dienen. Daarmee kan het Agentschap Zorg en Gezondheid op 15 maart, twee weken vroeger dan gepland, werk maken van de vaccinatie van de oudste lagen van de bevolking. Door 'gebrekkige studies' was die uitrol van AstraZeneca tijdelijk stopgezet. Het vaccin werd enkel gebruikt voor jongere mensen in de zorg. Daarin komt dus nu verandering...

Dan is er nog het feit dat men de tweede prik van het Pfizer-vaccin wil uitstellen, opdat die dan bij anderen als eerste prik kan worden toegediend. Slim, hé!... Hoelang uitstellen? Eerst was er sprake van 42 dagen, nu: 35 vanwege 'de uitzonderlijke epidemiologische situatie'. Maar, volgens de bijsluiter komt de tweede prik best na ongeveer 21 dagen.

Zo lezen we: "Als een tweede spuit wat langer op zich laat wachten, hoeft dat immers geen groot probleem meer te zijn. Bedoeling is om zo op korte termijn 170.000 vaccins sneller vrij te kunnen maken." Het doel heiligt dus de middelen.

Ondertussen zijn de uitnodigingen voor 85-plussers de deur uit gegaan en vallen vrijdag en maandag in de bus bij de 20.000 gelukkigen die in de week van 15 maart een eerste vaccin krijgen in het lokale vaccinatiecentrum.

Terwijl de ziekenhuizen deze week nog 75.000 vaccins zetten bij hun medewerkers, zijn dat er volgende week nog maar 20.322, onder andere door de schommelingen van de leveringen van de voorbij week. Die 20.322 zijn dan allemaal tweede inentingen. "Voor volgende week zijn er bijvoorbeeld nul Moderna-vaccins beschikbaar," zei Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

AstraZeneca

De Italiaanse regering heeft de export van 250.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin geblokkeerd. Die waren voor Australië bestemd. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. Met deze beslissing steekt de nieuwe Italiaanse premier Mario Draghi zijn nek uit. Hij riskeert zich de woede op de hals te halen van Australië en van de voorstanders van vrijhandel in de Europese Unie. Maar, net als de andere regeringsleiders voelt hij de druk van de bevolking die vindt dat het vaccineren te traag gaat. Tot gisteravond waren er 4,7 miljoen Italianen gevaccineerd, maar waarvan er nog maar 1,5 miljoen twee inentingen hebben gekregen.

Spoetnik V

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) startte met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Dit vaccin is, net als dat van Oxford/AstraZeneca, een zogenaamd virale vector vaccin. Het maakt met andere woorden gebruik van een al gekend virus waaraan een antigeen (spike-eiwit) of genetische code van een antigeen is toegevoegd. Bij Spoetnik V gaat het om twee verschillende adenovirussen (Ad26 en Ad5), die allebei in een aparte dosis worden toegediend. Deze zorgen ervoor dat lichaamscellen het spike-eiwit aanmaken en de natuurlijke verdedigingsmechanismen getriggerd worden.

Uit een publicatie in 'The Lancet' begin februari bleek dat het Russische coronavaccin een effectiviteit van 91,6% bood tegen symptomatische vormen van COVID-19.

Johnson & Johnson

Tot nog toe heeft het EMA drie vaccins goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie: Pfizer/BioNTech, Moderna en Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het zich uit over een vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson. Daarnaast loopt bij het Europese Geneesmiddelenbureau ook al een rolling review voor de vaccins van Novavax en CureVac.

Pfizer

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is mogelijk minder effectief bij mensen met obesitas, zo blijkt uit een niet peer reviewde studie van Italiaanse onderzoekers. Zij ontdekten dat zorgverleners met zwaarlijvigheid na de tweede prik de helft minder antilichamen produceren, vergeleken met gezonde mensen. Dat schreef 'The Guardian'.

Wetenschappers van het Istituti Fisioterapici Ospitalieri in Rome analyseerden de antilichamen na twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin bij 248 gezondheidswerkers. Zeven dagen na de tweede dosis had 99,5 procent van de proefpersonen antilichamen. Dat aantal bleek zelfs groter dan bij mensen die hersteld waren van covid-19. Bij mensen met overgewicht en obesitas waren er echter beduidend minder antilichamen aanwezig.

"Aangezien obesitas een grote risicofactor is voor covid-19, is een efficiënt vaccinatieprogramma voor deze groep essentieel. Hoewel er meer onderzoek nodig is, heeft deze studie belangrijke gevolgen voor de ontwikkeling van vaccinatiestrategieën tegen covid-19 voor zwaarlijvigen. Als onze data worden bevestigd door grotere studies, is een derde prik of een hogere dosis voor mensen met obesitas een mogelijkheid."

Eerder onderzoek toonde al aan dat ook het griepvaccin voor de helft minder effectief is bij mensen met overgewicht in vergelijking met mensen met een gezond gewicht. Vaccins tegen hepatitis B en hondsdolheid hebben een gelijkaardig effect.

"In België heeft bijna de helft van de inwoners overgewicht en lijdt 16 procent aan obesitas. Het is nog te vroeg om te weten wat een minder goed werkend vaccin precies betekent voor de bescherming van deze groep en groepsimmuniteit in het algemeen, maar mogelijk hebben die mensen een derde prik van het vaccin nodig," schreef 'De Standaard'.

Het is ondertussen duidelijk dat mensen met obesitas (een BMI groter dan 30) bijna 50 procent meer risico hebben op overlijden door covid-19. Het risico op ziekenhuisopname is zelfs 113 procent hoger. Daarnaast komen herbesmettingen met SARS-CoV-2 vaker voor bij mensen met een hoger BMI.

Dit is wellicht te wijten aan het feit dat mensen met obesitas vaker andere onderliggende aandoeningen hebben, zoals hartziekte en diabetes type 2, die het risico op zware coronasymptomen doen toenemen. Aan de andere kant veroorzaakt overmatig vet metabolische veranderingen zoals insulineresistentie en ontsteking waardoor het lichaam minder weerstand kan bieden aan infecties en de immuunreactie van B- en T-cellen verzwakt.

Te korte naald

Tot slot is er extra aandacht vereist voor de vaccinatietechniek bij zwaarlijvigen. In Nederland is immers gebleken dat een deel van de reeds gevaccineerde zorgverleners met obesitas terug moeten komen voor een derde prik. De gebruikte naald was bij de eerste injectie te kort waardoor het vaccin mogelijks de deltaspier, de dikke bovenste spier in de bovenarm, niet bereikte.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde daarom eind januari nieuwe richtlijnen op: 'Bij de juiste vaccinatietechniek lukt het meestal om intramusculair te vaccineren met een 25 mm naald, ook bij mensen met meer subcutaan vet. Geadviseerd wordt om met een langere naald (38 mm) te vaccineren als het gewicht hoger is dan 90 kg (vrouwen) of 118 kg (mannen) of de BMI hoger is dan 40.

Besmettingen

- In Nederland worden er elke dag iets van een 4.000+ nieuwe coronabesmettingen genoteerd - in België zijn dat er 2.386.

- Momenteel liggen er 1.923 mensen in Nederlandse ziekenhuizen en 1.901 in de Belgische.

- In Nederland schommelt het aantal patiënten op intensive care elke maand tussen de 500 en 550. In België liggen momenteel 434 patiënten op intensieve.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht