ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pfizer, Moderna of AstraZeneca? Je mag niet kiezen welk vaccin je krijgt…

Vaccinshoppen is dus niet mogelijk…
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 februari 2021 18:06

Russische roulette...? smiley

Pfizer-BioNtech, Moderna of AstraZeneca? Voor sommige mensen is dat van belang, omdat zij geloven dat het ene vaccin beter is dan het andere. Vooral in AstraZeneca is er maar weinig vertrouwen.

Tevens maakte de Belgische overheid de bevolking tot nog toe wijs dat pas in het vaccinatiecentrum wordt bekendgemaakt welk vaccin er op dat moment wordt ingespoten. Pas in het vaccinatiecentrum zou je te weten komen of je een spuitje van Pfizer, Moderna of AstraZeneca in de arm zou krijgen.

Dat blijkt echter niet te kloppen! Door een fout in het softwaresysteem krijgt wie zijn vaccinatie-afspraak online bevestigt, of wijzigt, toch te zien welk type vaccin voor hem of haar in de koelkast ligt. Je kan jouw afspraak pas online bevestigen, of wijzigen, nadat je via mail of sms een uitnodiging hebt gekregen.

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, gaf toe dat het om een softwarebug gaat. “Het was voor ons ook een verrassing”, klonk het. Hij zei echter dat burgers op een andere manier al eerder konden weten welk vaccin ze zouden krijgen. Aan de hand van de twee data die op de uitnodigingsbrief staan, kan men berekenen hoeveel tijd er tussen je twee vaccinaties zit. En die tijd is bij elk vaccin anders: drie weken bij Pfizer, vier bij Moderna en twaalf bij AstraZeneca.

Maar..., op dit moment zijn er bijvoorbeeld enkel vaccins van AstraZeneca beschikbaar in de vaccinatiecentra. Veel keuze is er dus toch niet. Bovendien kan je het niet vergelijken met winkelen. "Voor mij een Pfizer uit den diepvries, mijne man verkiest een Moderna, en mijn dochter wil een AstraZeneca," is totaal uit den boze.

Vaccinshoppen

Wie hoopte om - dankzij de fout in het systeem - toch invloed te hebben op welk type vaccin je toegediend krijgt, is eraan voor de moeite. Een nieuwe afspraak boeken in de hoop om een ander vaccin te krijgen, werkt volgens Moonens niet. “Wie een nieuwe afspraak maakt, zal in principe opnieuw bij dezelfde vaccinatielijn en dus hetzelfde type vaccin uitkomen.” Ook Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, is duidelijk: “Op geen enkel ogenblik zullen mensen mogen kiezen welk vaccin ze krijgen.”

Ramaekers herhaalde bovendien dat er ook geen reden is om te willen vaccinshoppen. Elk vaccin beschermt even goed tegen het coronavirus, ook dat van AstraZeneca. “Dat is een zeer goed vaccin”, zei Ramaekers. “Zoals De Standaard vanochtend schreef: uit de Schotse vaccinatiecampagne blijkt dat het vaccin, net zoals dat van Pfizer, de ziekenhuisopnames fors doet dalen. Ook bij 65-plussers is er een duidelijk effect.”

Wat dat 'effect' is, werd er niet bij vermeld...

Anderzijds levert het farmabedrijf AstraZeneca de komende twee weken minder vaccins aan Europa dan beloofd. Deze maand waren er 443.000 dosissen verwacht, maar het uiteindelijke aantal zal slechts rond de 289.000 liggen. Op 7 maart zou het bedrijf dat goed maken met een extra grote hoeveelheid.

De farmaceut benadrukte dat vaccins biologische geneesmiddelen zijn, die met behulp van levende organismen worden geproduceerd en waarvan het productieproces voortdurend moet worden geoptimaliseerd. Daarbij dient het bedrijf met meer dan duizend verschillende parameters rekening te houden. “Omwille van die redenen kunnen afwijkingen in de leveringen ontstaan”, klonk het. Hopelijk niet in de samenstellingen ervan...

België bestelde 7,5 miljoen dosissen van dat AstraZeneca-vaccin. "AstraZeneca heeft serieuze problemen met de leveringen", bevestigde Ramaekers. "De vertragingen zijn te wijten aan de productie. Dit vaccin werkt met een geïnactiveerd adenovirus. Om het te produceren, moet zo’n virus worden opgekweekt. Blijkbaar lukt het AstraZeneca niet dat te doen op de schaal die het voor ogen had. De vaccinatiecentra zijn aan het opstarten en we hadden gehoopt op grotere aantallen. Mogelijk zal het Johnson & Johnson-vaccin wel sneller beschikbaar zijn."

Is goedkoop even goed, of beter?...

Half december verklapte minister van Begroting Eva De Bleeker de aankoopprijzen van de verschillende vaccins. In de farmawereld is het duurste vaccin ook vaak het beste, maar dat gaat dan wel over vaccins die op een normaal tempo zijn ontwikkeld.

Pfizer (12 euro) en Moderna (18 euro) zitten wat kostprijs een heel klein beetje in elkaars buurt en dat komt omdat beide dezelfde nieuwe technologie gebruiken: vetbolletjes met ‘boodschapperbouwstof’ of messenger RNA (mRNA) instrueren de cel om het spike-eiwit na te maken. Dat eiwit stimuleert de afweer, waardoor het virus bij een toekomstige besmetting wordt herkend en opgeruimd. Het vaccin van AsrtraZeneca gebruikt geen mRNA, maar een onschuldig chimpanseeverkoudheidsvirus dat al tientallen jaren wordt gebruikt. Het vaccin is tot ruim acht keer goedkoper (1,78 euro) dan de andere twee vaccins.

Hoe goed werken de vaccins? “Op basis van de gegevens waarover we nu beschikken, beschermen alle vaccins 100% tegen ziekenhuisopname en overlijden”, zei Corinne Vandermeulen, hoofd vaccinologie van de KU Leuven. “Het verschil zit ‘m in de bescherming tegen milde infectie. Die ligt hoger bij de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna die 90 tot 95% bescherming bieden tegen milde infecties, terwijl dat bij AstraZeneca en het toekomstige vaccin van Janssen 67% is. Maar wanneer je de twee dosissen van het AstraZeneca-vaccin uit elkaar trekt, dan verhoog je de bescherming tot 75 à 77%.”

Een milde infectie blijkt in de studies ook niet zo héél veel voor te stellen. “Dat gaat over koorts, rillen, keelpijn, een algemeen onbehaaglijk gevoel, hoofdpijn, spierpijn, maag- en darmklachten en hoesten. Zodra één van die Covid-symptomen zich 24 uur manifesteerde, was dat genoeg om te worden vermeld. Dat stelt in de praktijk nauwelijks wat voor”, zei Vandermeulen. Overigens blijken alle vaccins ook goed te werken tegen de Britse variant van het virus en wat AstraZeneca betreft: “Onderzoek heeft aangetoond dat de viruslading veel minder is en de circulatie van het virus met 70% vermindert”, zei Vandermeulen. “Hoe besmettelijk gevaccineerden met Pfizer en Moderna nog zijn, is voorlopig onduidelijk. Het is nog even wachten op de resultaten van een Engelse studie.”

Vooroordelen

Slotsom: wie wordt ingeënt met het AstraZeneca-vaccin heeft toch 30% kans om milde klachten te ontwikkelen - wat een stuk meer is dan bij Pfizer en Moderna - maar is twee weken na de eerste spuit al beschermd tegen ziekenhuisopname en overlijden. “De vooroordelen zijn zo hardnekkig dat ik vrees dat het vaccin zijn reputatie niet zal kwijtraken”, zei Vandermeulen. “Kijk, ik ben 51 jaar en ga me wél laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Deels om een statement te maken, ja. Ik heb een uitnodiging gehad via de eerstelijnszone, ik ga echt niet proberen om een ander vaccin te krijgen, ik ben gewoon blij dat ik gevaccineerd zal worden.”

- Rekening houdend met de laatste informatie rond de bevoorrading, zal de vaccinatie van de brede Belgische bevolking in de week van 22 of die van 29 maart opstarten. Het gaat in eerste instantie om ouderen in assistentiewoningen. Pas ten vroegste einde maart zullen andere 65-plussers worden uitgenodigd. Als ik mag kiezen, blijf bij een messenger RNA vaccinatie. Dat onschuldig chimpanseeverkoudheidsvirus spreekt mij zo niet aan...

Pfizer-BioNtech, Moderna of AstraZeneca?

Het coronavaccin waaraan Johnson & Johnson (of Janssen Pharmaceutica) werkt, is gemiddeld 66 procent effectief. Het grote voordeel aan dit vaccin is dat je er maar één dosis van nodig hebt. België heeft er vijf miljoen besteld, die zijn dus goed voor vijf miljoen landgenoten. En dan mogen we nog Curevac verwachten... Daarvan werden er 5.8 miljoen besteld - en, net als die van Pfizer moeten die op -70° worden bewaard. Na de eerste dosis volgt de tweede 4 weken later. In België hebben 2.000 mensen zich kandidaat gesteld om het te mogen uittesten (waarvan een 1.000-tal misschien een placebo toegediend krijgen).

In elk geval zal één van de toekomstige blogs hoogstwaarschijnlijk beginnen met: Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, of Curevac?

Alsof (1) we een vrije keuze hebben... - en (2) ze allemaal dezelfde 'positieve resultaten' opleveren.

Wat resultaten betreft: neem de huidige situatie, bijvoorbeeld.

Zo werden er elke dag van vorige week gemiddeld 2.099 coronabesmettingen vastgesteld. Dagelijks werden er gemiddeld 123 patiënten met Covid-19 opgenomen. In totaal liggen er nu 1.708 Covid-patiënten in het ziekenhuis, 348 onder hen hebben intensieve zorgen nodig. Vooral die mensen zouden een vaccin moeten krijgen, vind ik.

Maar, stel dat ze voordien zo'n vaccin hadden verkregen. Zouden ze dan niet besmet zijn geweest, noch in het ziekenhuis zijn beland?...

't Is maar een vraagje met betrekking tot 'resultaten'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht