ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Als de Belgische coronacijfers in de goede richting blijven evolueren…

Begin maar afwachten, totdat er misschien beter nieuws wordt aangekondigd.
door Tsenne Kikke - vrijdag 22 januari 2021 23:22

De eerste beslissingen van het Overlegcomité sijpelden stilaan binnen. Zo komt er een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland tot 1 maart. Dit verbod was nodig, omdat er op het advies om niet op reis te gaan niet al te best werd gereageerd. Tijdens de kerstperiode, bijvoorbeeld, vertrokken 160.000 Belgen tóch naar het buitenland; en sommigen ervan brachten een coronasouveniertje in hun lijf mee. Daarom worden plezierreizen (met het vliegtuig, maar ook per boot, trein of met de auto) dus nu verboden; dit, tot na de krokusvakantie.

Bovendien hebben meer dan 7.000 Belgen, die vorige week terugkeerden uit een rode zone in het buitenland, zich niet laten testen, en riskeren nu een boete van 250 euro. Vooral inwoners van de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest lapten de testverplichting aan hun laars.

Terugkeerders uit de provincie Namen bleken met een positiviteitsratio van 6,4 procent het vaakst besmet te zijn, gevolgd door Vlaams Brabant (5,8 procent.) Reizigers uit de provincie Limburg keerden het minst vaak besmet terug naar ons land.

Reisverbod

Er zijn wel een aantal uitzonderingen goedgekeurd. “Want wij bouwen geen muur rond ons land”, zei premier Alexander De Croo na het Overlegcomité.

- Professionele reizen blijven toegelaten.

- Grensbewoners zouden nog steeds de grens mogen oversteken zonder in quarantaine te moeten, maar alleen als ze minder dan 48 uur aan een stuk in het buurland verblijven. Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden gaf gisteren het voorbeeld dat wie aan de grens woont en de dichtstbijgelegen bakker of slager ligt net over de grens, hij of zij daar zonder probleem boodschappen kan doen. Dit om absurde situaties zoals bij de lockdown in het voorjaar te vermijden.

- Wie verantwoordelijk is voor de zorg van een zorgbehoevende persoon in het buitenland zou ook nog mogen reizen.

- Net zoals studenten die in het buitenland studeren.

- Ook omwille van familiale redenen kan het reisverbod opgeheven worden. Bijvoorbeeld in geval van een ernstige ziekte of sterfgeval in de naaste familie, koppels die gescheiden leven of gescheiden ouders die het hoederecht delen maar in verschillende landen wonen.

- Niet residenten die toch naar ons land komen, moeten een dubbele test afleggen.

- Reizen in eigen land (naar zee bijvoorbeeld) mag wel.

- Wie uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika komt, moet tien dagen in quarantaine.

Contactberoepen

Voor de horeca is er nog geen witte rook. Cafés en restaurants moeten nog even wachten om te weten wanneer ze weer zouden kunnen openen. Dat geldt ook voor de cultuursector (buiten de musea).

Kappers en andere niet-medische contactberoepen mogen op 13 februari weer open, áls de cijfers goed genoeg zijn.

Van Ranst: "Als cijfers evolueren zoals de voorbije weken, zullen kappers open kunnen op 13 februari. Maar als de cijfers opnieuw beginnen stijgen, dan kan dat niet. Binnen twee weken zullen we daar een beter zicht op hebben."
 
De regels gelden overigens voor alle niet-medische contactberoepen, dus ook schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, barbiers en tatoeage- en piercingsalons.

1. Aan de ingang van de zaak moeten twee dingen duidelijk aangegeven staan: de contactgegevens van de verantwoordelijke en het totaal aantal toegelaten personen binnen, zijnde één klant per 10 m2 met een maximum van twee personen voor oppervlaktes met een grootte tussen 10 en 20 m2.

2. Klanten moeten buiten wachten op hun beurt, wachtruimtes zullen niet toegankelijk zijn.

3. Je kan niet zomaar vrij binnenvallen bij de kapper, alles gebeurt verplicht op afspraak. Elke klant moet ook zijn contactgegevens achtergelaten.

4. Tussen twee afspraken door moet een moment van zeker 10 minuten ingelast worden voor het reinigen en ontsmetten van de behandelruimte.

5. Duo-behandelingen worden verboden.

6. Er wordt nog bekeken of mensen die een contactberoep uitoefenen, wekelijks een coronatest moeten ondergaan en hun temperatuur moeten meten voordat ze aan hun dienst beginnen. De werknemers moeten mogelijk een FFP2-masker dragen en klanten een chirurgisch. Een stoffen masker zou niet voldoende zijn. De Risk Assessment Group (RAG) zal die zaken nog onderzoeken en een advies daarover geven aan de regeringen.

7. De kapper of schoonheidsspecialist mag geen eten of tijdschriften aan klanten aanbieden.

8. Zelfs bij slecht weer blijven deuren en ramen open, tenzij er een CO2-meter is geïnstalleerd.

9. Thuiszorg is niet toegestaan, alleen verzorging in het salon is toegelaten.

Kortom: het is tot begin maart wachten, vooraleer er misschien beter nieuws wordt verkondigd.

Wat de toekomst betreft...

Covid-19 zal waarschijnlijk voor altijd onder ons zijn. Uiteindelijk kan het virus over de jaren heen tot een veel mildere ziekte uitgroeien. Tot een milde kinderziekte misschien, zoals de vier endemische menselijke coronavirussen die bijdragen tot de gewone verkoudheid. Maar op dit moment zijn vaccinatie en toezicht van cruciaal belang om de pandemische fase te beëindigen.

"Het virus is ook zijn eigen vijand. Telkens als het jou infecteert, vult het jouw immuniteit aan," zei Marc Veldhoen, immunoloog aan de Universiteit van Lissabon in Portugal.

Wel zal deze overgang niet van de ene dag op de andere gebeuren. Deskundigen zeggen dat het precieze traject van SARS-CoV-2 na de pandemie zal afhangen van drie belangrijke factoren, namelijk: (1) hoelang mensen immuun blijven voor het virus, (2) hoe snel het virus evolueert, en (3) in welke mate oudere bevolkingsgroepen immuun worden tijdens de pandemie zelf.

Tevens zullen de nieuwe SARS-CoV-2-varianten ervoor zorgen dat wijdverspreide vaccinatie en andere transmissiebeperkende maatregelen, zoals gezichtsmaskers en afstand houden, crucialer zullen worden dan ooit. Hoe minder het virus zich verspreidt, hoe minder kansen het heeft om te evolueren. Men zegge het voort...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht