ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doet koffie jouw cholesterolgehalte stijgen?

Iedere dag beginnen miljoenen mensen wereldwijd de dag met een kopje koffie. Volgens onderzoekers zou dit je cholesterolgehalte doen stijgen. Dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
door Tsenne Kikke - vrijdag 14 februari 2020 15:21

Jordaanse onderzoekers gingen na of het cholesterolgehalte steeg bij proefpersonen na het drinken van koffie. Een verhoogd cholesterolgehalte vergroot immers jouw risico op hart- en vaatziekten.

Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, deelden ze 117 mannelijke deelnemers tussen 18 en 26 jaar oud op in twee groepen. Ze vergeleken het cholesterolgehalte van een groep zware koffiedrinkers (drie of meer koppen per dag) met een groep matige drinkers (2 of minder koppen per dag). In de groep zware koffiedrinkers was het totaal cholesterolgehalte gemiddeld 196 mg/dl. Bij de matige koffiedrinkers was dit 177 mg/dl. Normale totaal cholesterolwaarden zijn lager dan 190 mg/dl.

Opmerkelijk voor beide groepen is dat rokers een lager cholesterolgehalte hadden, of ze nu koffie dronken of niet.

De auteurs besluiten dat koffie drinken het cholesterolgehalte meer doet stijgen dan roken.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Koffie is, naast thee, één van de meest bestudeerde dranken. De invloed van koffie op het cholesterolgehalte was het onderwerp van veel discussies in de jaren 1990. Sommige studies lieten een verhoging zien van het cholesterolgehalte, andere dan weer niet.

Koffiebonen bevatten twee vetachtige stoffen, namelijk cafestol en kahweol. Beide stoffen kunnen het cholesterolgehalte doen stijgen. De hoeveelheid cafestol en kahweol aanwezig in een kop koffie hangt af van de bereidingswijze: hoe meer je de koffie filtert, hoe minder cholesterolverhogende stoffen er in het kopje zullen zitten.

- Gekookte koffie bevat gemiddeld 3 mg cafestol en 4 mg kahweol per kop van 150 ml. Turkse koffie en cafetière koffie hebben vergelijkbare concentraties.

- Ook bij mokka- en espressokoffie zijn de concentraties vergelijkbaar met die van gekookte koffie. Van die bereidingen drink je meestal kleinere hoeveelheden, daarom is het cholesterolverhogend effect minimaal.

- Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend.

- Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier.

- Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd. Daardoor bevat deze koffie ietsje meer cholesterolverhogende stoffen. Je drinkt best niet meer dan drie tot 4 capsulekoffies per dag.

Deze nieuwe Jordaanse studie onderzocht enkel de effecten van kookkoffie. Het is dan ook logisch dat het cholesterolgehalte ietsje stijgt.

Rokers hadden in deze Jordaanse studie lagere cholesterolwaarden. Dat is waarschijnlijk het gevolg van verschillen in eetgewoonten tussen beide groepen. Mogelijk snoepen de rokers minder.

Conclusie

Er zitten cholesterolverhogende stoffen in koffie. Afhankelijk van hoe je jouw kopje zet, zitten er meer of minder van deze stoffen in. In gefilterde koffie en pads blijven ze achter in de filter. Bij kookkoffie, bijvoorbeeld uit een cafetière en in mindere mate bij capsules, gebeurt dit niet. De stijging van het cholesterolgehalte is zeer beperkt en zal pas een rol spelen wanneer je er grote hoeveelheden van drinkt.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Nogmaals: omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht